понеділок, 19 квітня 2021 р.

Cake

Кекс
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кекс – це здоба, яка не може не подобатись, тому що кекс хоча і є різновидом бісквітного пирога, але пирога, спеченого з надзвичайно здобного тіста.

Тому і смак у нього насичений, густий і маслянистий, який чудово довершується горішками, родзинками, цукатами, лимонною цедрою, тощо...




А оскільки він відноситься до бісквітів, то і всі секрети його випічки ті ж, що й для Бісквітних пирогів. Тому, варто ще раз нагадати головні правила приготування подібної солодкої випічки:

Перед тим, як почати готувати кекс, потрібно підготувати весь необхідний посуд, обладнання та продукти.

Посуд та обладнання: дві миски, сито, віничок для збивання або міксер, форми для кексів (рецепт розрахований на дві форми: мм 250х110х70h.

Посуд повинен бути обов’язково сухим, без слідів жиру.

Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.

Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.
Готувати тісто для кексу можна двома способами:

- жовтки і білки збивати окремо, як у рецепті Масляний бісквіт;
- збивати яйця цілими, як у рецепті Бісквітний пиріг – найпростіший рецепт

Збивати можна як за допомогою міксера, так і звичайним віничком. При цьому, час збивання однаковий, але віничком виходить набагато краща структура збитих жовтка, білка або цілого яйця. Це спостереження з практики. В рецепті все збивалось за допомогою віничка.


Яйця збиті


Збиті жовтки

Збиті білки

Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час замішування тіста:
25 хвилин
Температура
і час випікання:
175 °C
50 хв
Час охолодження:
1-1,5 години
К-сть порцій:
2 кекси 25х10х5 см по ~ 750 г

■ Інгредієнти для приготування кексу


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйце вагою ~ 60 г
6
шт
Цукор
400
г
Масло
200
г
Сметана
250
г
Борошно
500
г
Ваніль/ванілін за рецептом виробника або
-
за смаком
Сода харчова
1
ч.ложка
Оцет яблучний або сік з лимона для погашення соди
1-2
ст.ложки
Родзинки
0,5
склянки
Горіхи волоські (за бажанням)
1
жменька
Цукрова пудра для присипки
1-2
ст.ложки

■ Порядок приготування кексу

■ Замішування тіста:


1
Масло розтерти з половиною цукру, добавити сметану і збити до повного розчинення цукру (~7 хв).
2
Соду погасити оцтом і добавити до суміші. Добавити також ваніль і злегка вимішати.
3
Увести до суміші, порційно, просіюючи крізь сито, борошно. Кожну наступну порцію борошна добавляти після розмішування попередньої порції. Вимісити м’яке тісто.
4
Добавити до тіста родзинки, розтовчені горіхи і все вимісити до однорідного стану.
Перед збиванням яєць, духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
5
Яйця збити з залишком цукру до повного розчинення цукру і збільшення об’єму у 4-5 разів (~15-18 хв).
6
Добавляючи за тричі, увести в тісто збиті яйця, обережно вимішуючи широкими рухами знизу вгору, не переминаючи, щоб не поруйнувати збиті яйця і тісто не впало.

■ Формування і випікання кексів:


1
Дно і боки холодних форм змастити маслом (але краще – смальцем).
2
Тісто обережно, розміреними рухами, рівномірно викласти в форми (не більше ніж на 2/3 висоти форми) і розрівняти зверху ложкою або шпателем не притискуючи.
3
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 50 хв. Хвилин за 15-10 до закінчення випікання, якщо ви бачите, що верх кексів починає пригорати, то можна форми накрити зверху змоченим у воді аркушем паперу або пекарським папером.
4
По закінченні випічки, встромити в кекси дерев’яну шпичку і якщо тісто не пристає до шпички, то кекси готові. У разі потреби, добавити ще 5-10 хвилин випікання.
5
Спечені кекси дістати з форм і викласти на застелену рушником решітку, накрити іншим рушником і залишити охолоджуватись на 1-1,5 години. Охолоджені кекси можна притрусити зверху цукровою пудрою, змастити шоколадною або иншою помадкою.


N.B.
Оскільки кекси котуються з надзвичайно здобного тіста, то щоб вони гарно пропікались і не підгорали, потрібно їх випікати при невисоких температурах (170-175 °C), але збільшуючи час випікання до 50-60 хвилин, а можливо і більше. Все залежить від щільності та жирності взятих інгредієнтів, зокрема, масла, сметани, а також і яєць. А це – вже ваша практика. При цьому, духовку можна відкривати, лише в кінці випічки для перевірки готовності або щоб накрити зверху папірцем. Також, для гарного пропікання, не потрібно брати занадто великі форми.
Яйця можна збивати окремо жовток і білок, добавляючи збитий в піну білок останнім, безпосередньо перед формуванням кексів, можливо так і краще. Хоча, спрощене збивання яєць дає иншу структуру готового пирога, але таку ж пухку і легку. Спробуйте зготувати тісто на кекси обома способами і відчути відмінність.
Кекси можна випікати з родзинками, горіхами, лимонною цедрою, апельсиновими шкуринками, цукатами, тощо… І щоразу, ви отримуватимете нові смакові та нюхові відтінки цієї страви.
В кексах, як і в бісквітах , надзвичайно відчувається якість інгредієнтів. З домашніх яєць, густим білком і насиченого кольору жовтком, а також домашніми маслом та сметаною, виходить надзвичайно досконалий кондитерський виріб, з гарною структурою, гарним природнім кольором, чудовим смаком і ароматом. Такий пиріг є одночасно пухким, повітряно-легким і дуже насиченим, ситним.
Те ж саме стосується і ванілі або ваніліну. Варто взяти природну ваніль, її витяжку або ванілін гарного виробника, не псуючи бісквіт дешевим порошковим ваніліном. Якщо ви хочете відчути насолоду від бісквітів, то потрібно ретельно підійти до вибору продуктів: або дешево і швидко, або мистецьки і вишукано...



Кекс з горіхами


і родзинками


Кекс з родзинками


Кекс лимонний з шоколадною помадкою


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар