Куліш або польова каша
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Куліш це рідка каша, тобто – дуже проста страва, яка колись, готувалась козаками в походах, тому що пшоно є надзвичайно легке в приготуванні та ситне. Готовий куліш заправлявся салом.
Звичайно ж, з козацьких часів, куліш став багатшим, але його головний смак залишився незмінним, тому що формується він запахом диму і звареного пшона, заправленого салом, і саме тому, він такий смачний, а ще – поживний... |
З дитинства, пам’ятаю, що традиційно, дорослі завжди виходили на природу на кашу або куліш, і зовсім не на шашлики. І казан був присутній у кожній сім’ї, тому що без казана не було б і кулешу.
Тому, приготування кулешу потрібно почати з відповідного посуду. На сьогоднішній день, це все дуже просто, тому що в продажу є все необхідне: невеликий мангал, казанок з товстим дном, деревне вугілля і навіть – розпалювач для вугілля (тобто, метиловий спирт), що спрощує приготування цієї страви на природі в рази.
Отже, перед тим, як складати перелік необхідних для страви продуктів, потрібно запастись відповідним знаряддям та посудом. Це: • невеликий мангал, • лопатка для роздмухування вугілля, • деревне вугілля, • розпалювач для вугілля (метиловий або етиловий спирт), • сірники, • казанок на 4-6 л, • ложка і лопатка з довгими держаками, • а також, бавовняна серветка для рук та для тримання розпеченого на вогні казанка, кришки з казанка, тощо... Щодо розпалювача! Звичайний метиловий або етиловий спирти є найкращими розпалювачами. Вони повністю згорають, не залишаючи ніяких шкідливих елементів на вугіллі і не мають ні смаку, ні запаху. На жаль, в магазинах, зараз пропонують ароматизовані розпалювачі для вугілля, що говорить лише про повне невігластво виробника такого розпалювача, тому що жоден дим не здатний перебити лимонного, апельсинового чи ще якогось запаху і смаку штучного ароматизатора, а отже, страва на вогні буде однозначно зіпсована. Якщо у вас нема чистого спирту, то варто вугілля розпалювати на сухих гілочках, листочках, траві, тощо... Щодо деревного вугілля! Для приготування кулешу вам не потрібно тягнути з собою мішок вугілля. Достатньо двох пригорщ (тобто, обох кистей рук, напівзігнутих й складених так, що в них можна тримати щось покладене, насипане, тощо...) вугілля для приготування страви. Отже, якщо все це знаряддя готове, то приготування кулешу, як і будь-якої іншої страви, стане для вас просто розвагою, особливо, в ці холодні зимові дні, які не є завадою для приготування смачних страв на вогні на свіжому повітрі. І прикладом тому є цей рецепт... |
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Розділ:
|
Юшки
|
Час приготування:
|
1 година
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
на 4-літровий казанок
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для кулешу:
|
-
|
-
|
Свинина м’якоть, бажано жирна
|
500
|
г
|
Сало
|
100
|
г
|
Пшоно
|
500
|
г
|
Цибуля велика
|
1
|
шт
|
Морква середня
|
1
|
шт
|
Селера корінь або петрушка корінь або і те, й інше
|
100
|
г
|
Картопля середнього розміру
|
3-4
|
картоплини
|
Часник
|
2
|
головки
|
Олія
|
50
|
мл
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Пряні трави сухі мелені
|
-
|
до смаку
|
Лавровий лист
|
2-3
|
шт
|
Інші прянощі
|
-
|
до смаку
|
Зелень петрушки, кропу, базиліку, кінзи, тощо...
|
1
|
пучок
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Вода
|
2
|
л
|
■
|
Підготування продуктів для кулешу:
|
●
|
Якщо, звичайно ж, ви не в довгому поході, а робите разовий вихід на природу, то всі інгредієнти варто підготувати удома, в комфортних умовах, спакувати в герметичний посуд або поліетиленові пакети, і поставити в холодильник до моменту виходу з дому.
|
1
|
Пшоно промити до світлої води, воду злити, а пшоно покласти в контейнер і накрити кришкою.
|
2
|
Цибулю, моркву, петрушку, селеру помити, почистити, накришити великою соломкою або кубиками і скласти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.
|
3
|
Картоплю помити, почистити, скласти в пакет, максимально вичавивши з пакету кисень, щоб картопля не окислювалась і не чорніла.
|
4
|
Часник почистити і покласти зубці до нарізаних овочів.
|
5
|
Сало нарізати великими кубиками і також скласти в пакет.
|
6
|
М’ясо підготувати але не нарізати, зберігаючи його в пакеті охолодженим, щоб воно не стікало соком та не обвітрювалось.
|
7
|
Воду набрати в 2-літрову пляшку.
|
●
|
Ще раз пройтись по списку необхідних предметів та інгредієнтів для приготування кулешу на природі і можна вирушати на «плєнер» (fr : en plein aire) !..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування кулешу:
|
1
|
Розпалити деревне вугілля.
|
2
|
М’ясо нарізати порційно по шматку на кожну особу.
|
3
|
М’ясо обсмажити на вогні з усіх сторін до рум’яної шкуринки, але не перепалювати його. Зняти з вогню.
|
4
|
Казанок поставити на вогонь розігріватись, добавити в нього олії, покласти шматки м’яса і протушкувати його під кришкою протягом декількох хвилин, слідкуючи, щоб воно не підгорало.
|
5
|
Нарізані овочі, окрім часнику, добавити до м’яса і помішуючи, припустити їх до розм’якшення. Слідкувати, щоб овочі не присмажувались та не підгорали на вогні.
|
6
|
Картоплю розрізати уздовж на четвертинки і добавити до овочів і трохи обсмажити все разом.
|
7
|
Висипати зверху пшоно, занурити в нього обчищені зубці однієї часничини, викласти зверху шматочки сала, добавити спеції і прянощі. Залити до верху водою, накрити кришкою, довести до кипіння і тушкувати на помірному вогні під кришкою хвилин 50-60. Слідкувати за вогнем, щоб вогонь не був занадто інтенсивним!
|
8
|
За декілька хвилин до готовності, якщо куліш вийшов дуже густим, добавити води, посолити, перемішати, протушкувати ще декілька хвилин і страва готова.
|
9
|
Голівку часнику і зелень мілко посікти або дрібно нарізати в окремий полумисок, перемішати і добавляти порційно в кожну тарілку, насипаючи зверху гарячу страву.
|
10
|
Можна покласти в тарілку, за смаком, аджики.
|
N.B.
●
|
Відкритий вогонь дає сильний жар і завжди є небезпека того, що страва, яка готується, в мить, обвуглиться. Тому, готуючи на вогні, необхідно постійно слідкувати за його інтенсивністю та за приготуванням страви, часто і вчасно перемішуючи її, можливо, інколи знімаючи казанок чи сковорідку на одну-дві хвилини з вогню.
|
●
|
Не потрібно розпалювати занадто великий вогонь. Жару пригорщі вугілля або декількох поліняк дров достатньо для приготування як м’яса, так і складнішої страви. Звичайно ж, практика буде для вас найкращим вчителем, але основні принципи приготування на вогні потрібно знати і дотримуватись їх.
|
●
|
Сильний жар відкритого вогню вносить також свої корективи у спосіб закладки продуктів у страву. Овочі та інші продукти необхідно нарізати великими кусками, соломкою, кубиками, не дрібнити, тому що сильний жар швидко пересушує їх і перепікає. Також, майже всі овочі закладаються практично разом, тому що на природі, нема умов для складних технологій.
|
●
|
І не забувайте про свіжі овочі, соління, зелень, які повинні супроводжувати будь який обід, і на природі також!..
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар