неділю, 20 січня 2019 р.

Kulish or Field Porridge

Куліш або польова каша
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Куліш це рідка каша, тобто – дуже проста страва, яка колись, готувалась козаками в походах, тому що пшоно є надзвичайно легке в приготуванні та ситне. Готовий куліш заправлявся салом.

Звичайно ж, з козацьких часів, куліш став багатшим, але його головний смак залишився незмінним, тому що формується він запахом диму і звареного пшона, заправленого салом, і саме тому, він такий смачний, а ще – поживний...

З дитинства, пам’ятаю, що традиційно, дорослі завжди виходили на природу на кашу або куліш, і зовсім не на шашлики. І казан був присутній у кожній сім’ї, тому що без казана не було б і кулешу.



Тому, приготування кулешу потрібно почати з відповідного посуду. На сьогоднішній день, це все дуже просто, тому що в продажу є все необхідне: невеликий мангал, казанок з товстим дном, деревне вугілля і навіть – розпалювач для вугілля (тобто, метиловий спирт), що спрощує приготування цієї страви на природі в рази.

Отже, перед тим, як складати перелік необхідних для страви продуктів, потрібно запастись відповідним знаряддям та посудом. Це: 

• невеликий мангал, 
• лопатка для роздмухування вугілля,
• деревне вугілля,
• розпалювач для вугілля (метиловий або етиловий спирт),
• сірники,
• казанок на 4-6 л,
• ложка і лопатка з довгими держаками,
• а також, бавовняна серветка для рук та для тримання розпеченого на вогні казанка, кришки з казанка, тощо...

Щодо розпалювача! Звичайний метиловий або етиловий спирти є найкращими розпалювачами. Вони повністю згорають, не залишаючи ніяких шкідливих елементів на вугіллі і не мають ні смаку, ні запаху. На жаль, в магазинах, зараз пропонують ароматизовані розпалювачі для вугілля, що говорить лише про повне невігластво виробника такого розпалювача, тому що жоден дим не здатний перебити лимонного, апельсинового чи ще якогось запаху і смаку штучного ароматизатора, а отже, страва на вогні буде однозначно зіпсована. Якщо у вас нема чистого спирту, то варто вугілля розпалювати на сухих гілочках, листочках, траві, тощо...

Щодо деревного вугілля! Для приготування кулешу вам не потрібно тягнути з собою мішок вугілля. Достатньо двох пригорщ (тобто, обох кистей рук, напівзігнутих й складених так, що в них можна тримати щось покладене, насипане, тощо...) вугілля для приготування страви.

Отже, якщо все це знаряддя готове, то приготування кулешу, як і будь-якої іншої страви, стане для вас просто розвагою, особливо, в ці холодні зимові дні, які не є завадою для приготування смачних страв на вогні на свіжому повітрі. І прикладом тому є цей рецепт...

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Юшки
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
на 4-літровий казанок


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для кулешу:
-
-
Свинина м’якоть, бажано жирна
500
г
Сало
100
г
Пшоно
500
г
Цибуля велика
1
шт
Морква середня
1
шт
Селера корінь або петрушка корінь або і те, й інше
100
г
Картопля середнього розміру
3-4
картоплини
Часник
2
головки
Олія
50
мл
Перець чорний мелений
-
до смаку
Пряні трави сухі мелені
-
до смаку
Лавровий лист
2-3
шт
Інші прянощі
-
до смаку
Зелень петрушки, кропу, базиліку, кінзи, тощо...
1
пучок
Сіль
-
до смаку
Вода
2
л


Підготування продуктів для кулешу:
Якщо, звичайно ж, ви не в довгому поході, а робите разовий вихід на природу, то всі інгредієнти варто підготувати удома, в комфортних умовах, спакувати в герметичний посуд або поліетиленові пакети, і поставити в холодильник до моменту виходу з дому.
1
Пшоно промити до світлої води, воду злити, а пшоно покласти в контейнер і накрити кришкою.
2
Цибулю, моркву, петрушку, селеру помити, почистити, накришити великою соломкою або кубиками і скласти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер.
3
Картоплю помити, почистити, скласти в пакет, максимально вичавивши з пакету кисень, щоб картопля не окислювалась і не чорніла.
4
Часник почистити і покласти зубці до нарізаних овочів.
5
Сало нарізати великими кубиками і також скласти в пакет.
6
М’ясо підготувати але не нарізати, зберігаючи його в пакеті охолодженим, щоб воно не стікало соком та не обвітрювалось.
7
Воду набрати в 2-літрову пляшку.
Ще раз пройтись по списку необхідних предметів та інгредієнтів для приготування кулешу на природі і можна вирушати на «плєнер» (fr : en plein aire) !..



Приготування кулешу:
1
Розпалити деревне вугілля.
2
М’ясо нарізати порційно по шматку на кожну особу.
3
М’ясо обсмажити на вогні з усіх сторін до рум’яної шкуринки, але не перепалювати його. Зняти з вогню.
4
Казанок поставити на вогонь розігріватись, добавити в нього олії, покласти шматки м’яса і протушкувати його під кришкою протягом декількох хвилин, слідкуючи, щоб воно не підгорало.
5
Нарізані овочі, окрім часнику, добавити до м’яса і помішуючи, припустити їх до розм’якшення. Слідкувати, щоб овочі не присмажувались та не підгорали на вогні.
6
Картоплю розрізати уздовж на четвертинки і добавити до овочів і трохи обсмажити все разом.
7
Висипати зверху пшоно, занурити в нього обчищені зубці однієї часничини, викласти зверху шматочки сала, добавити спеції і прянощі. Залити до верху водою, накрити кришкою, довести до кипіння і тушкувати на помірному вогні під кришкою хвилин 50-60. Слідкувати за вогнем, щоб вогонь не був занадто інтенсивним!
8
За декілька хвилин до готовності, якщо куліш вийшов дуже густим, добавити води, посолити, перемішати, протушкувати ще декілька хвилин і страва готова.
9
Голівку часнику і зелень мілко посікти або дрібно нарізати в окремий полумисок, перемішати і добавляти порційно в кожну тарілку, насипаючи зверху гарячу страву.
10
Можна покласти в тарілку, за смаком, аджики.


N.B.
Відкритий вогонь дає сильний жар і завжди є небезпека того, що страва, яка готується, в мить, обвуглиться. Тому, готуючи на вогні, необхідно постійно слідкувати за його інтенсивністю та за приготуванням страви, часто і вчасно перемішуючи її, можливо, інколи знімаючи казанок чи сковорідку на одну-дві хвилини з вогню.
Не потрібно розпалювати занадто великий вогонь. Жару пригорщі вугілля або декількох поліняк дров достатньо для приготування як м’яса, так і складнішої страви. Звичайно ж, практика буде для вас найкращим вчителем, але основні принципи приготування на вогні потрібно знати і дотримуватись їх.
Сильний жар відкритого вогню вносить також свої корективи у спосіб закладки продуктів у страву. Овочі та інші продукти необхідно нарізати великими кусками, соломкою, кубиками, не дрібнити, тому що сильний жар швидко пересушує їх і перепікає. Також, майже всі овочі закладаються практично разом, тому що на природі, нема умов для складних технологій.
І не забувайте про свіжі овочі, соління, зелень, які повинні супроводжувати будь який обід, і на природі також!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар