четвер, 22 квітня 2021 р.

Roast Pork Belly

Підчеревина запечена
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Запечена в печі або в духовці підчеревина є однією з традиційних страв української кухні. 

Це – обов’язкова холодна закуска на будь-якому святковому столі, особливо, на Великдень...

Способів її приготування багато, але якщо її запекти з прянощами та овочами, добавивши трохи цитрусових, то виходить неймовірно вишукана страва, ніжність смаку якої перевершує будь-які дегустаційні очікування...

І це не дивно, адже, весь смак цій страві надають приправи, тому що порожнє сало або м’ясо залишаються завжди салом та м’ясом, а здобривши їх пряними травами, перцями, овочевим та фруктово-ягідним соком, ми отримуємо довершену страву, яка стає не такою вже і жирною, масною, чи якою там ще, а просто – м’ясним делікатесом.


Запікаючи підчеревину, як і буженину або иншу подібну страву, завжди потрібно брати до уваги, що це також можливість отримати чудову підливу, яка сама собою готується за час запікання.

Рецепт запеченої підчеревини подібний до рецепту Прикопченої на вогні підчеревини
, але є й декілька відмінностей, які і відрізняють кінцеві смакові нотки обох страв...


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час маринування:
12 годин
Країна:
Україна
Час запікання:
2,5-3 години
К-сть порцій:
~ 1,8 кг

■ Інгредієнти для приготування запеченої підчеревини


Найкраще, брати підчеревину одним широким шматком на розмір посуду для запікання


Якщо підчеревина не вміщається, то її можна згорнути в рулет і при потребі, зв'язати


Коренеплоди дозволять отримати чудову підливу


Апелсин внесе до підчеревини неймовірну смакову нотку 


Імбир, часник, набір перців, мелені спеції є незамінними супутниками м'ясних страв

Естрагон, материнка і чебрець складають основу для смакових та нюхових вражень від м'ясних страв

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для маринаду:
-
-
Підчеревина
2
кг
Сіль
2-3
ст.ложки
Оцет яблучний (або сік з одного лимона)
100
мл
Вода
-
за потребою
Для запікання і підливи:
-
-
Набір перців горошком (чорний, білий, зелений, червоний, духмяний)
2
ч.ложки
Прянощі мелені суміш
2
ч.ложки
Пряні трави (естрагон, материнка, чебрець...)
-
до смаку
Лавровий лист
-
до смаку
Апельсин
2
шт
Імбир корінь
50-100
г
Часник
2
головки
Цибуля середнього розміру
2-3
шт
Коренеплоди: морква, селера, петрушка
-
за потребою

■ Порядок приготування підчеревини

■ Маринування підчеревини

Час маринування підчеревини залежить від багатьох факторів: від її розміру, товщини, жирності, віку тварини. Зазвичай, 12 годин достатньо для маринування. Але в кінці маринування потрібно покуштувати підчеревину на сіль. Для цього вирізати з середини невеликий шматочок з салом і м’ясом і покуштувати. За потреби, залишити підчеревину маринуватись ще на декілька годин.
1
Підчеревину покласти в належного розміру миску або каструлю. Сіль розчинити в 1 л води, добавити до розчину яблучний оцет (або сік з лимона) і залити ним підчеревину, щоб підчеревина повністю покривалась рідиною. При потребі, добавити ще води.
2
Замариновану підчеревину дістати з розчину, покласти на решітку, щоб стекла вода, а потім, вижмакати залишок вологи абсорбуючою серветкою.

■ Запікання підчеревини


Духовку увімкнути розігріватись на максимумі.
1
На дно чавунка або товстостінної каструлі покласти гілочки естрагону, материнки, чебрецю, лавровий лист, набір перців, сушені гриби тощо...
2
Покласти на прянощі обчищені і нарізані на грубі куски коренеплоди, половину цибулі, розділену на зубки одну головку часнику і розрізаний на четвертинки або кружальця один апельсин.
3
В підчеревині, кінчиком гострого ножа, зробити невеликі надрізи, утворивши кишеньки, начинити кишеньки порізаними на пластинки зубками часнику та імбиром. Притрусити підчеревину меленими прянощами і покласти зверху на овочі.
4
Зубки часнику, одну цибулину та один апельсин нарізати грубими кружальцями і викласти зверху підчеревини. Сік з цибулі, часнику і апельсину просякуватиме підчеревину і надасть їй вишуканого смаку.
5
Накрити чавунок кришкою і поставити в розігріту до максимуму духовку.
6
Через 15 хвилин, стишити вогонь до 150 °С і запікати протягом 3 годин.
7
Дістати готову підчеревину з духовки, обережно, щоб не поруйнувати її, викласти на тарелю охолоджуватись.
8
Юшку з дна чавунка процідити крізь сито. Овочі залити невеликою кількістю окропу, щоб вода лише покривала їх, до смаку присолити, довести до кипіння і проварити на легенькому вогні протягом 15 хвилин. Юшку процідити крізь сито і об’єднати з юшкою від запікання, довести до кипіння, скоригувати на сіль і перець та зняти з вогню. Юшку використовувати в якості підливи до будь-яких инших страв або в якості основи для супів, тушкувань, тощо.
9
Після того, як підчеревина захолоне, поставити її в холодильник, накривши плівкою, щоб страва не пересихала.
Страва смакує холодною і чудово підходить в якості холодної закуски, а також для приготування канапок... 
І не забувайте, що страву потрібно куштувати з свіжими овочами, часником, цибулею, соліннями, хроном, аджикою, тощо…


N.B.
Найкраще, підчеревина запікається одним шматком і не менше 2 кг, тоді вона зберігає соковитість і не перетушковується. Якщо підчеревина не лягає в посуд для запікання, то її можна скрутити в завиванець і зв’язати грубою бавовняною ниткою
Перці горошком варто розчавлювати в ступці або лезом широкого ножа не дуже його подрібнюючи. Трави також не дуже розтирати.
Естрагон, материнка та чебрець – просто створені для м’ясних страв. Але з естрагоном потрібно знати міру, тому що він є досить різкою пряністю. Можете добавити й инші мелені трави на свій власний смак, а також сушені гриби.
Особливий смак страві дає апельсин. Тому, раджу завжди використовувати апельсин при приготуванні подібних страв (буженини, підчеревини, печені, тощо…) разом з естрагоном, материнкою (орегано) та чебрецем. Наприклад, як в рецепті Яловичина тушкована по-французьки.
І все ж таки, підчеревина – страва жирна і важка, тому необхідно завжди пам’ятати про помірність, а щоб не зловживати цією смакотою, варто розрізати її на порційні шматки, наприклад, на шість порцій, загорнути кожну окремо в пакет і покласти в морозилку. Таким чином, ви розтягнете задоволення на довший час і не перевантажите власну печінку. А ще, не забувайте смакувати підчеревиною разом з часником, цибулею, огірком, помідором, редискою, хроном, аджикою, иншими соліннями, тощо, які зроблять цю страву легкою для організму...



Запечена підчеревина - це завжди смачно, а за цим рецептом - вона особлива!



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар