понеділок, 12 квітня 2021 р.

Ribs with Spicy Ginger Sauce

Реберця свинячі в гострій імбирній підливі (за мотивами китайської кухні)
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Мені завжди важко визначитись: смажені реберця – це задоволення потреб організму в калоріях, чи це – вид естетичної розваги на кулінарному рівні?

Звичайно ж, насититись декількома кісточками з мінімумом м’яса важко, але отримати насолоду від цієї страви, як для очей, так і для шлунку, можна вдосталь...
І оскільки страва ця зготовлена за китайськими мотивами, то потрібно трішки розповісти про саму філософію китайської кулінарії.

Популярність китайської кухні в світі, особливо в мережах ресторанів швидкого харчування, тобто фаст-фудів, ховається, перш за все, в самій соціальній її суті.

І це не дивно, тому що у прадавньої китайської домогосподарки завжди боліла голова від постійної проблеми нагодувати свою чисельну китайську сім’ю мінімумом продуктів, та з часом, до неї прийшло геніальне рішення проблеми – прибрати зі страв будь-які великі шматки, а ложку, як надзвичайно марнотратне знаряддя для поглинання їжі, замінити на економічні палички.

Можливо, ви подумаєте, що це жарт, але ні, це – чистісінька правда. Китайська кухня характерна подрібненістю своїх продуктів. За звичай, в китайських стравах м’ясо, птиця, риба та морепродукти, овочі, фрукти і багато інших живих і рослинних організмів ріжуться соломкою, кубиками, брусками, ромбиками, квіточками та іншими формами. Головне, щоб все було нарізане невеличкими кусками однакового розміру.


Зазвичай, китайські страви готуються досить швидко – від 2-3 до 10 хвилин, але приготуванню передує певна ретельна і кропітка підготовка. Як було сказано вище, продукти нарізаються одного розміру, по окремості обсмажуються, пасеруються, приварюютья, тощо, і лише у фінанльній стадії, можуть об’єднуватись та разом протушковуватись протягом декількох хвилин. Тобто, більшість часу у китайського кухаря йде на виготовлення напівфабрикатів, але подальше приготування на інтенсивному вогні винагороджує своєю швидкістю – 2-3 хвилини, і страва готова!

Саме така метода приготування страв дозволяє отримувати непересмажені, неперетушковані, рівномірно приготовлені страви, які мають привабливий зовнішній вигляд.

Китайською, ця страва звучить приблизно десь так (нехай вибачать мене, якщо щось не так, китайці та китайські лінгвісти): «芳香姜酱排骨 - Fāngxiāng jiāng jiàng páigǔ», але впевнено можу сказати, що рецепт приготування цих реберець був колись підглянутий у одного професійного китайського кухаря...

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з м’яса; Свинина
Час приготування:
10-15 хвилин
Країна:
Китай
-
-
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування реберець під гострим імбирним соусом


Порібрина


Для підливи


Для гарніру

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для реберець і підливи:
-
-
Порібрина свиняча
0,5
кг
Вино біле сухе
1
склянка
Соус соєвий
100
мл
Корінь петрушки
1
шт
Імбир свіжий
50
г
Цибуля ріпчаста
1
шт
Часник
1
головка
Лимон
1/2
шт
Набір перців горошком: чорний, сірий, зелений, червоний, духм’яний
1
ч.ложка
Гвоздика
4
шт
Цукор
50
г
Олія для смаження
0,5-0,7
л
Олія оливкова
2-3
ст.ложки
Крохмаль
1
ст.ложка
Сіль
-
до смаку
Для гарніру:
-
-
Рис
1
склянка
Зелень петрушки, кропу, кінзи, тощо…
1
букет
Цибуля зелена
4
шт

■ Порядок приготування реберець

■ Маринування реберець та приготування гарніру


1
Порібрину (8 реберець – по два на порцію) розрізати на окремі реберця і кожне реберце розрубати навпіл (~3 см довжиною).
2
Цибулю, імбир, корінь петрушки почистити і нарізати дрібними кубиками.
3
Нарізані овочі покласти в миску, добавити розчавлені гвоздику і перці, підготовлені реберця, залити вином та соєвим соусом, перемішати, покласти зверху для ґноту мілку тарілку і залишити маринуватись на 1,5 години.
За півгодини до завершення процесу маринування, приготувати рис для гарніру:
4
Рис промити в холодній воді доки вода не стане прозорою (5-10 промивань), воду зцідити.

Один об’єм рису відварити у півтора об’єма води. Для цього: 
- Висипати 1 склянку рису в каструлю, залити 1,5 склянками окропу, посолити, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму, щоб рис не кипів, а умлівав, накрити кришкою і тушкувати 15-20 хвилин. 
- Якщо у вас електроплита, то довівши рис до кипіння, вимкнути плиту, накрити кришкою, а зверху, грубим рушником і залишити рис доходити на гарячій конфорці протягом 15-20 хвилин.
Поки готується рис, продовжити готувати страву.

■ Приготування реберець і підливи


1
Реберця дістати з маринаду, обтрусити від шматочків овочів і просушити абсорбуючою серветкою.
2
Нашинковані овочі скинути на сито, маринад зцідити окремо в миску.
3
В розігріту каструльку налити оливкову олію і пропасирувати мариновані овочі на сильному вогні до їх розм’якшення.
4
Вилити в овочі маринад, довести до кипіння і проварити на легенькому вогні протягом 15 хвилин.
5
Відварені овочі скинути на сито, подрібнити в блендері або розім’яти товкачем, покласти овочеву масу в каструлю, залити узваром, в якому вони тушкувались, розмішати і довести до кипіння весь час помішуючи.
6
Поки закипає овочева підлива, крохмаль розчинити в 80-100 мл холодної води і помішуючи, влити тоненькою цівкою в злегка киплячу підливу. Помішуючи, дати підливі трохи кипнути і зняти з вогню.
7
Поставити глибоку і широку каструлю або казанок на сильний вогонь, налити олію для смаження.
8
Коли олія почне підкипати, обережно, за допомогою виделки і ложки, викласти в розпечену олію висушені реберця і обсмажити їх у фритюрі протягом декількох хвилин до золотавого кольору.
9
Поки готується м’ясо, часник почистити, розчавити за допомогою часникодавки в гарячу підливу і перемішати.
10
Підсмажені реберця викласти в полумисок і залити соусом. Страва готова!
Подавати реберця з відвареним рисом, поливши рис підливою та притрусивши нашинкованою зеленню. І не забудьте до страви склянку гарного сухого вина!


N.B.
Підлива і реберця готуються досить швидко, хоча приготуванню передує певна підготовка.
Реберця бажано брати не дуже жирні, більш м’ясні.
Вино для маринаду краще взяти з південних країн, оскільки там воно має особливо виражений фруктово-ягідний присмак і аромат, що збагатить смак і аромат підливи, надавши їй більшої пікантності.
Замість вина, для маринаду можна взяти пиво або воду з яблучним оцтом і горілкою.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар