понеділок, 7 січня 2019 р.

Kutia or Traditional Ukrainian Ritual Cereal Dish

Кутя
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В українській кухні, кутя – це значуща обрядова страва, яку готують на різдвяно-новорічні свята: на Святий вечір (24 грудня) – Багата кутя, на Маланки або Щедрий вечір (31 грудня) – Щедра кутя, та упереддень Водохрещі (6 січня) – Голодна кутя, а також кутю готують на поминках – Чорна кутя...

Але якщо подивитись на кутю з точки зору мікробіотики і здорового харчування, то з’ясується, що кутя – це досить збалансована страва, яку зовсім не завадить увести до свого харчового раціону.

Каші, тобто, страви із зернових, є досить характерними для традиційної української кухні, як повсякденної, так і обрядової. Вони є обов’язковими для людей фізичної праці, які мають великі фізичні навантаження, зокрема, для спортсменів.

Якщо ж кутю розглядати з точки зору обрядовості, то ця страва має глибоке символічне значення, тому що:

     ● пшениця символізувала багатство, добробут, продовження людського роду, щастя;
     ● горіхи – благоденство і плодючість;
     ● мед – «солодке» життя і безтурботність (таку собі дольче віту – dolce vita);
     ● мак служив оберегом від нечистої сили. 


Згадки про кутю зустрічаються ще в давньоруських джерелах, а її історія ховається десь аж у дохристиянських часах, коли наші предки поклонялись Сонцю, Вітру, Воді та іншим природнім явищам. Можливо, ця традиція зародилась ще в Трипільській хліборобній культурі, а можливо, і раніше.

Тому що кутя мала свої аналоги й у інших народів, з різною вірою, культурою і в різних куточках світу, чи то була Греція, чи Китай...

Пропонований рецепт є традиційним і має багатовікову історію. Ця страва достатня і щодо калорій, і щодо мікроелементів, і щодо смакових відчуттів. Поєднання каші з цілого пшеничного зерна з узваром з сушених фруктів та ягід, медом, горіхами і маком роблять її унікальною як в плані харчування, так і в плані смакування.

Зараз, багато хто намагається зробити з цієї страви таку собі новорічну ялинку, додаючи в неї всього, чого може запропонувати торгівля, але ж є давня приказка: «Не передай куті меду»! Тому, пропоную зупинити в собі творчий порух і приготувати традиційну кутю. Якщо ви зробите все за рецептом, без творчих відхилень, то будете приємно здивовані смаком цієї страви, і оціните її, і готуватимете її не лише на Різдво, Новий рік та Водохреще.


Як і у будь-якої іншої страви, у куті є певні важливі «секрети» приготування. 

Насиченості смаку кутя завдячує гарному, міцному узварові з сушні, тобто, з сухофруктів, особливо сушених яблук та груш, які і вносять свою «родзинку» до смаку. Звичайно ж, можна добавити до узвару й інших свіжих або морожених ягід і фруктів, наприклад, калину, яку традиційно споживають узимку. Тобто, ви готуєте звичайний узвар, в якому, проте, смак сухофруктів повинен превалювати. Детальніше про узвар з сушні читайте в рецепті Узвар.

Кутя готується швидко та легко, і зготувавши її за пропонованим рецептом, ви покуштуєте оригінальну, традиційну українську обрядову страву.

Кутя серед дванадцяти страв Святвечора:


Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Обрядові страви
Час приготування:
1 год
Країна:
Україна
Час настоювання:
2-3 години
К-сть порцій:
1,5 л

Інгредієнти для куті:


Інгредієнти для узвару:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для куті:
-
-
Пшениця
1
склянка
Мак
1/3
склянки
Горіхи волоські
1/3
склянки
Родзинки
1/3
склянки
Мед
2-3
ст.ложки
Для узвару:
-
-
Сушня: яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні, тощо...
150-200
г
Ягоди, фрукти морожені / свіжі (за бажанням)
200-300
г
Вода
1,5
л

■ Порядок приготування куті

■ Приготування узвару


Оскільки, узвар готується з сухофруктів, то при приготуванні, сушня вбирає в себе близько половини об’єму води, тому, готового напою виходить менше, ніж береться води.
1
При потребі, промити сушню ходоною водою і скинути на друшляк.
2
В 3-літровій каструлі закип’ятити 1,5 л води, викласти в неї сушню, довести до кипіння і проварити під кришкою протяком 5-10 хвилин на легенькому вогні (в залежності від її складників: цілі сушені груші варяться довше).
3
Вимкнути вогонь і дати напою настоятись протягом 1-2 годин.
4
Процідити узвар крізь сито. Узвар готвий.


■ Приготування куті
1
Пшеницю промити холодною водою, висипати в каструлю з товстим дном, залити двома об’ємами окропу, посолити, помішуючи довести до кипіння.
2
Стишити вогонь до мінімуму, накрити кришкою. На кришку варто покласти мокру товсту серветку. Залишити зерно мліти протягом 1 години або до готовності, але не розварювати.
3
Мак залити окропом, накрити товстим рушником і залишити на 30 хвилин запарюватись в теплому місці. Найкраще підходять розігріта до 40 °С та вимкнена духовка або ошпарений окропом термос.
4
Розпарений мак злити на сито, щоб з нього повністю стекла вода і розтерти в ступці або за допомогою кухонного комбайну. Отриманий настій можна буде добавити в кутю.
5
Родзинки промити гарячою водою, воду зцідити.
6
Волоські горіхи посікти великим ножем або розчавити качалкою.
7
До готової пшеничної каші (вона повинна вийти розсипчастою) додати підготовлені мак, родзинки, горіхи і перемішати.
8
Узвар процідити крізь сито і розчинити в ньому до смаку мед.
9
Узвар вилити в кутю, вимішати і залишити настоюватись та охолоджуватись на 2-3 години. Кутя вбере в себе частину узвару, стане насиченою та збалансованою. Страва готова!..
За традицією, страва подається в полумиску і кожен присутній за святковим столом, з’їдає по ложці-три куті, перед тим, як перейти до інших страв та напоїв.

N.B.
Саме узвар надає куті оригінальності і смаку, тому, потрібно його варити насиченим (ягоди і фрукти повинні становити близько половини об’єму води). Про те, як зварити узвар з різних ягід і фруктів, можна прочитати у розділах Компот та Узвар.
Кутя – це також чудова, збалансована, страва, яку варто увести до свого харчового раціону, особливо, якщо ви займаєтесь спортом!

■ Трохи про розтирання маку

Традиційно, мак розтирався в макітрі за допомогою макогону.

Макітра – це товстостінна глиняна, глибока миска об’ємом щонайменше 5 літрів, в якій розтирають мак, горіхи, часник, сало, тощо…

Макогон – це товстий товкач, стрижень (Ø ~5-7 см l ~50-80 см) для розтирання маку, горіхів, часнику, сала, тощо… у макітрі.

Нажаль, це кухонне начиння вже давно забуте, хоча насправді, воно є корисним на кухні та функціональним. Наприклад, для розтирання 1-2 склянок маку до повного розчавлення макових зернят і макового молочка витрачається, без жодного напруження, до 10 хвилин. Такої якості розтирання ви не доб’єтесь жодною м’ясорубкою, блендером, кавомолкою чи чим там ще…

Більше того, харчова промисловість пропонує вже розтертий мак з різними начинками, яким радять начиняти пироги, тощо…, але якість розтирання маку в таких сумішах бажає бути кращою, якщо не брати до уваги ще й незрозумілий склад таких сумішей...

Тому, ви зараз не знайдете гарного макового пирога або пирогів, з м’якою, соковитою, об’ємною, солодкою маковою начинкою, яка майже розчиняється в роті.


Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар