неділя, 28 квітня 2024 р.

Goose Egg Sponge Cake

Бісквітний пиріг на гусячих яйцях
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Бісквітний пиріг на гусячих яйцях має пухку, повітряну сруктуру, розчиняється в роті і десь зникає, залишаючи присмак насолоди і ніжності, тобто, він є таким, яким і повинен бути подібний пиріг, але є ще одна певна особливість, яка лише поліпшує сам кондитерський виріб як такий…

Перше, що приємно вражає, коли ви дістаєте пиріг з духовки і охолоджуєте його – він не падає, як невблаганно падає вся подібна випічка при охолодженні. Його форма залишаєтсья сталою.

Він пружний мов губка, і при нарізанні чується легкий шурхіт, який можна почути при розрізанні саме губки, і якого нема у випічці на курячих і навіть качиних яйцях, а при стисканні, навіть досить сильному, він відновлює свою початкову форму. Секрет же цього ховається саме в гусячих яйцях.

Якщо ви смажили або варили гусячі яйця, то знаєте, що при перетримуванні на вогні, їхній білок стає досить пружним, майже гумовим, втрачаючи свою звичну ніжність. І якщо для варених і смажених гусячих яєць це недолік, то для бісквітної випічки – це перевага, яка і утримує стабільною структуру готового виробу, а при куштуванні, ви відчуваєте ту ж саму дотикову ніжність і м’якість, як і в звичному бісквітному пирозі.

Характерні ж відмінності бісквітного пирога на гусячих яйцях завдячують фізичним та хімічним показникам самого гусячого яйця:

Порівняно з курячим яйцем, окрім розміру (середнє гусяче яйце важить близько 150-160 г, а розбіг може становити від 115 до 200 г), і співвідношення жовтка та білка (у гусячого яйця жовток більший за білок), є відмінності й у хімічному складі: у відсотковому співвідношенні, води в гусячих яйцях менше, а протеїнів, жирів і вуглеводів більше, ніж у яйцях будь-якої іншої птиці, що й зумовлює своєрідну структуру випічки на гусячих яйцях.

Отже, для стандартного бісквітного пирога (форма Ø 24 см) йде шість курячих яєць вагою близько 60-70 г кожне, тобто загалом – ±360-420 г.

Оскільки двох гусячих яєць недостатньо, то доводиться брати три яйця загальною вагою ±450-480 г, що вже впливає на структуру бісквітного пирога.


Хоча, у всьому іншому, готуючи пиріг на гусячих яйцях, необхідно дотримуватись все тих же правил приготування бісквітного пирога:
Перед тим, як почати готувати пиріг, необхідно підготувати начиння та продукти, оскільки все робиться дуже швидко і послідовно, а затримка може спричинити невдачу з випічкою.
Начиння: миска 2-2,5 л для замісу, сито і миска для просіювання борошна, віничок для збивання яєць, роз’ємна форма Ø 24 см, пекарський папір: круг Ø 24 см + смужка 72х7 см.
Посуд повинен бути сухим, без слідів жиру.
При формуванні виробу і його подачі в піч, необхідно уникати ударів та різких рухів, чого не любить бісквітне тісто, а також, не відкривати духовку і не цікавитись, як там справи, аж до завершення випічки!


Миски, сито, віничок

Форма Ø 24 см, пергамент

Розділ:
Торти і солодка випічка
Час підготовки:
10 хв
Температура і
Час випікання:
175 °C
40 хв
Країна:
Україна
Час охолодження:
1,5-2 години
К-сть порцій:
1 бісквітний пиріг Ø 24 см

■ Інгредієнти для приготування бісквітного пирога на гусячих яйцях


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйця гусячі загальною вагою ±450-480 г
3
шт
Цукор
1
склянка
Борошно або суміш борошна і крохмалю в однаковій кількості (з горою)
1
склянка
Ваніль (за рецептом вирбника)
-
до смаку
Пудра цукрова для присипки (за бажанням)
1-2
ст.ложки

■ Порядок приготування бісквітного пирога на гусячих яйцях


Дно і боки роз’ємної форми викласти пекарським папером.
Духовку увімкнути розігріватись до 200-220 °C.
Борошно просіяти в окрему миску.
1
Яйця вбити в миску для замісу, добавити цукор і збити віничком до утворення маслянистої білуватої суміші та збільшення об’єму щонайменше утричі (10-12 хвилин).
2
Добавити до яйцево-цукрової суміші ваніль і збити декількома рухами.
3
Борошно, рівномірно вимішуючи знизу вгору, порційно увести до яйцево-цукрової суміші, не переминаючи, щоб не зруйнувати повітряність замісу (виходить рідке, пухке тісто).
4
Замішане тісто вилити в форму.
5
Форму з тістом поставити в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 40 хв. За час випікання не можна відчиняти духовку, оскільки випічка впаде.
6
Бісквіт дістати з духовки, уникаючи ударів та струсів, і поставити охолоджуватись (~1,5-2 години).
7
Вийняти охололий пиріг з форми, зняти пекарський папір, покласти на товсту бавовняну серветку і дати постояти ще 15-20 хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
8
Перекласти пиріг на широку тарелю, притрусити крізь ситце цукровою пудрою.
Бісквітний пиріг готовий!


N.B.
При приготуванні пирога, можна взяти склянку борошна або ж суміш борошна і крохмалю в будь-якій пропорції, аж до ½ склянки борошна і ½ склянки крохмалю. Лише борошно або різна пропорція борошна і крохмалю щоразу даватиме іншу структуру виробу і смакові нотки.
Бісквітне тісто боїться ударів і струсів, від чого воно падає, тому необхідно уникати ударів миски зі збитими яйцями і замішаним тістом, а також форми з тістом та з готовим виробом.
За стандартних умов і звичної побутової пічки, 175 °C і 40 хвилин достатньо для випічки бісквітного пирога, не переймаючись готовий пиріг чи ні, але звичайно ж, температура може варіюватись в межах 175-190 °C. Це вже ваша особиста практика користування своєю пічкою.
Готовий виріб зберігати в холодильнику під покришкою для пирогів.

Пиріг можна також нарізати на порції, злегка підсушити в духовці і зберігати в паперовому пакеті або у відкритій посудині.
Бісквітний пиріг на гусячих яйцях може слугувати чудовою основою для тортів та тістечок.



Бісквіт на гусячих яйцях має на диво стійку, рівномірну структуру, яка чудово підійде в якості основи до тістечок і тортів:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар