неділя, 7 квітня 2024 р.

Baked Morel with Egg and Sour Cream

Запечені в сметані і під яйцем зморшки
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Зморшки, запечені в сметані з білими коренеплодами і під яйцем – це вже небуденна страва, а витвір високого кулінарного мистецтва, хоча й готується дуже просто і незатратно...

Зморшок їстівний (Morchella esculenta Pers.) – це, так би мовити, первоцвіт в грибній сім’ї, який з’являється на початку квітня, і який є добрим умовно їстівним грибом з приємним пікантним смаком та високими поживними властивостями, завдяки яким його намагаються увести в культуру.

Сирий зморшок є умовно їстівним грибом, оскільки містить в собі подразник шлунково-кишкового тракту – гельвелову кислоту, але при проварюванні, ця речовина переходить у відвар і гриб стає звичайним їстівним, а узвар від проварювання зморшків виливається.

(Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз'яков С. М. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні. — Київ : Урожай, 1979. — С. 152–153.)


Особливість вишуканого смаку страви витворюється на диво гармонійним поєднанням всіх її складових, при цьому, кожен її інгредієнт лише підкреслює загальний букет: 

гриб зморшок з його трохи пікантним смаком, білі корені, цибуля, мускатний горіх, чорний перець та інші прянощі, запечені в сметані вже є достатніми для чудової кулінарної композиції, але довершує всю картину ледь запечене яйце, яке з’єднуючись з м'якою вершковою субстанцією самої страви обволікає все у ніжні і приємні дотикові відчуття…

Розділ:
Страви з грибів; Страви з яєць
Час підготовки:
30 хвилин
Температура і
Час запікання:
250 °C
5 хв + 5 хв
Час обов’язкового
відварювання зморшок:
10-15 хвилин
Необхідний посуд:
6 порційних креманок для запікання
К-сть порцій:
6 порцій

■ Інгредієнти для приготування страви



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Зморшок їстівний
500
г
Цибуля середнього або великого розміру
1-2
шт
Коренеплоди білі: Селера, Петрушка, Пастернак (~ в рівній кількості)
400
г
Часник
1
головка
Масло для смаження
1
кусок
Мускатний горіх мелений (на кінчику кавової ложки)
-
до смаку
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Пряні трави мелені
-
до смаку
Сметана
1
склянка
Сіль
-
до смаку
Яйце (1 шт на порцію)
6
шт
Зелень посічена: петрушка, кріп, базилік, коріандр, тощо… (для подачі страви)
1
пучок

■ Порядок приготування страви

■ Порядок проварювання зморшків


При збиранні зморшок, гриби акуратно зрізаються при землі, обтрушуються від можливих забруднень і кладуться чистими до корзини. Хоча, на грибах може залишатись трохи піску.
Перед приготуванням зморшок, їх необхідно обов’язково проварити, узвар вилити! Після проварювання, можна приступати до приготування грибів.
1
Каструлю з 3-4 л води поставити на вогонь закипати. Закип’ятити окремо ще 1,5-2 л води. Поки закипає вода, підготувати гриби.
2
Зморшки промити, занурюючи їх у декількох водах, викласти на друшляк і сполоснути окропом.
3
Промиті гриби покласти в киплячу воду і проварити 10-15 хвилин при легкому кипінні. Поки гриби проварюються, закип’ятити ще 1,5-2 л води.
4
Відварені зморшки викласти шумівкою на друшляк і промити гарячою водою. Узвар зі зморшок вилити!
5
Дати воді стекти і віджати гриби від зайвої рідини. Зморшки готові для подальшого приготування.

■ Приготування страви



Поки гриби проварюються, підготувати інші інгредієнти.
1
Цибулю і коренеплоди почистити і тоненько нашаткувати.
2
Часник почистити, розплескати лезом широкого ножа і посікти.
3
Відварені гриби віджати від зайвої вологи і подрібнити.
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
4
Нашатковані коренеплоди і цибулю обсмажити, помішуючи, в невеликій кількості масла до розм’якшення.
5
Додати до овочів подрібнені гриби і обсмажити, помішуючи, до легкого підрум’янювання.
6
Додати до смаженини сметану, прянощі, до смаку посолити і протушкувати все разом, помішуючи, до легкого випаровування рідини з сметани.
7
Розкласти смаженину в 6 порційних креманок, поставити в розігріту до 250 °C духовку і запікати протягом 5 хвилин.
8
Дістати креманки з духовки і в кожну, вбити зверху по 1 яйцю. Краще, поки запікається смаженина, вбити яйця в 6 кавових чашечок, а потім просто виливати їх в креманки.
9
Поставити страву знову в духовку і запекти протягом 5 хвилин до легкого загущення яєць (білок повинен лише ледь загуснути, а жовток залишитись рідким).
Страву подавати відразу ж з вогню, присипаючи посіченою зеленню. Це може бути гарна гаряча закуска перед основною стравою або між стравами.
Будьте обережними з розпеченими креманками, щоб не обпектись!



N.B.
Здавна, зморшки використовувались у традиційній медицині завдяки своїм цілющим властивостям і сучасні дослідження підтвердили їх антиоксидантну та протизапальну біологічну активність, а також імуностимулюючі та протипухлинні властивості.
Світ грибів є величезним і кожен гриб має свій характерний смак. Покуштувавши зморшків, ви зробите ще один малесенький крок до пізнання Природи, але пам’ятайте, що будь-які гриби є досить важкими для травлення, тому, однієї-двох столових ложок готових грибів достатньо для задоволення потреб організму. Як було сказано Парацельсом: «Все є отрутою і все є ліками, одна лише доза робить речовину отрутою або ліками»…
Можна просто обсмажити проварені зморшки з цибулею в олії, але це будуть лише просто гриби, а ось в якості смакової добавки, гриби збагачують страву, привносячи свій особливий смак і аромат...



М'яка, ніжна, вершкова, масляниста структура страви своїм смаком викликає захват та заворожує:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар