четвер, 21 травня 2020 р.

Mackerel Baked in Foil

Скумбрія запечена в фользі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Скумбрія є ідеальною рибою для запікання: вона досить жирна, м’ясиста, соковита, має ніжні кістки, які легко перемлівають, а найважливіше – вона має свій, особливий, смак і запах, які і створюють чудовий смаковий і нюховий букет, роблячи цю надзвичайно просту страву неймовірно вишуканою...

Запікання є одним з основних кулінарних прийомів, які дозволяють отримувати прості в приготуванні, але надзвичайно смачні страви, оскільки при запіканні зберігається соковитість, а відповідно і всі смакові особливості продукту.

Існує декілька видів запікання, але запікання в фользі, здається, під силу будь-кому, оскільки цей процес простіший, ніж зварити яйце.

Таким чином приготовлена рибина зберігає в собі всі свої смакові і нюхові достоїнства, тому що при її приготуванні всі складові страви нікуди не випаровуються, не висмажуються і не втушковуються: таке собі «omnia mea in me conservo» (все своє зберігаю в собі)...

Для запікання в фользі підійде будь-яка риба, як морська, так і річкова. Але, найкраще підходять види риб з характерним, різкуватим смаком і запахом, тому що в результаті дії жару, виходить надзвичайно запашна і смаковита страва. Це можуть бути оселедець, скумбрія, тунець, з річкових – короп, карась, лящ... Хоча, підійде й будь-яка інша риба – на ваш смак.

І все це тому, що одним з перших кулінарних виробів людства була саме запечена у жару ціла тушка рибини, птаха чи якоїсь іншої тварини. І необхідно зазначити, що подібні кулінарні вправи були достойно оцінені шанувальниками смачного застілля...

Причина ж смакової довершеності страви полягає в тому, що будь-який натуральний харчовий продукт, який формувався за законами Природи, вже сам по собі є довершеним. А головний секрет власне цієї страви полягає в тому, що риба повинна бути свіжою або свіжомороженою. Тому, її потрібно брати або ж, зранку, у рибній лавці, куди рибалки завозять вночі виловлену рибу, або ж ту рибину, яку щойно витягли з морозилки і оригінальної упаковки, тобто – суху, заморожену лише один раз. І у жодному разі не підходить риба, яка лежить вже декілька днів у морозильній вітрині супермаркету, обвітрюється, розморожується, потім, наморожується і на яку чіпляють етикетку «риба в глазурі». Красиво звучить, але насправді – це чистісіньке шахрайство...

Для запікання, найкраще підходить будь-яка жирна, тобто, не пісна риба. Рибини не повинні бути дрібними, а чималенькими і без механічних ушкоджень. Зокрема, скумбрія є ідеальним варіантом: вона є чималенького розміру, має невеличке черевце і характерна трохи різкуватим, особливим смаком і запахом. А після запікання, рибина залишається соковитою, з ніжною плоттю. Те ж саме стосується і оселедця, тунця, тощо...

Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Страви з риби
Час запікання:
2 години
Країна:
Україна
К-сть порцій:
1 рибина

■ Інгредієнти для запікання скумбрії в фользі


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Скумбрія свіжа або свіжоморожена великого розміру
1
тушка
Цибуля середнього розміру
1/2
шт
Корінь селери / петрушки (невеличкий шматочок)
1
шт
Зелень петрушки
1
гілочка
Лимон
1/4
шт
Набір спецій і прянощів мелених (коріандр, гвоздика, набір перців, 
лавровий лист, чорний перець...)
-
за смаком
Сік з свіжого лимону
-
за смаком
Сіль
-
за смаком

■ Порядок запікання скумбрії в фользі


1
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
2
Цибулю почистити і мілко покришити, корінь петрушки або селери почистити і натерти на грубій тертушці, зелень петрушки дрібно покришити.
3
Підготовленні овочі скласти в полумисок, вичавити на них четвертинку лимона, а лимонну шкуринку стерти на середній тертушці, притрусити за смаком спеціями, гарно присолити, перемішати і залишити маринуватись поки чиститиметься риба.
4
Скумбрію помити, випатрати і гарно вичистити всередині, не залишаючи чорної плівки.
5
Начинити рибину підготовленими овочами.
6
Покласти рибу спиною на лист фольги, герметично загорнути. Знизу повинен бути суцільний лист, щоб не витікав сік. Кінці фольги загорнути під спинку рибини, сформувавши знизу невелику підставку, щоб риба стояла на спині і не падала.
7
Поставити загорнуту рибу на середню поличку духовки, розігрітої до 250 °С, стишити вогонь до 150 °С і запікати 2 години.
8
Обережно розгорнути рибу, щоб не порушити її і не порвати шкуринки, нарізати порційно гострим ножем, щоб не приминати плоть та шкуринку, і... Смачного!
9
Страва смакує як гарячою, так і холодною.


N.B.
Обов’язково, подавайте до риби свіжу зелень: кріп, петрушку, коріандр (кінзу), зелену цибулю і часник, естрагон (тархун), фенхель (аніс), портулак, тощо... Зелень доповнить натуральний смак риби і надасть страві елементу свіжості.
Завжди можна експериментувати з начинкою, а можна запекти скумбрію в фользі цілою, так, як в рецепті «Скумбрія запечена в печі».


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар