понеділок, 14 травня 2018 р.

Mackerel Baked in Oven

Скумбрія запечена в печі
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Моя нещодавня поїздка в сільську глибинку, де в дворі стоїть літня піч і коптильня, надихнула мене на приготування надзвичайно делікатесної страви – запеченої в печі скумбрії!.. 

Таким чином приготовлена рибина зберігає в собі всі свої смакові і нюхові якості, адже запечена на жару, оповита димом хрумка шкуринка ховає під собою соковиту і ніжну плоть.., а якщо цю плоть здобрити ще й лимонним соком, соєвим соусом і оливковою олією, то виходить довершена страва, що пробуджує найпримітивніші і водночас – найвитонченіші наші відчуття...

І все це тому, що одним з перших кулінарних виробів людства була саме запечена у жару ціла тушка риби або якоїсь іншої тварини. І необхідно зазначити, що подібні кулінарні вправи були достойно оцінені шанувальниками смачного застілля...




Причина ж смакової довершеності страви полягає в тому, що будь-який натуральний харчовий продукт, який формувався за законами Природи, вже сам по собі є довершеним. А головний секрет страви полягає в тому, що риба повинна бути свіжою або свіжомороженою. Тому, її потрібно брати або ж, зранку, у рибній лавці, куди рибалки завозять вночі виловлену рибу, або ж ту рибину, яку щойно витягли з морозилки і оригінальної упаковки, тобто – суху, заморожену лише один раз. І у жодному разі не підходить риба, яка лежить вже декілька днів у морозильній вітрині супермаркету, обвітрюється, розморожується, потім, наморожується і на яку чіпляють етикетку «риба в глазурі». Красиво звучить, але насправді – це чистісіньке шахрайство...

Для запікання найкраще підходить будь-яка жирна, тобто, не пісна риба. Зокрема, скумбрія є ідеальним варіантом: вона є чималенького розміру, має різкий, характерний смак, після запікання залишається соковитою, з ніжною плоттю. Те ж саме стосується і оселедця. Рибини не повинні бути дрібними, а чималенькими і без механічних ушкоджень.

Якщо вам вдалось потрапити саме свіжу рибу і у вас є піч або гриль з кришкою, або якийсь інший подібний пристрій, то можна спокійно переходити до рецепту приготування, який є надзвичайно простим!..


Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з риби
Час засолювання:
1,5-2 години
Країна:
Україна
Час запікання:
30 хвилин
К-сть порцій:
2-3 рибини



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для риби:
-
-
Скумбрія свіжа або свіжоморожена
2-3
тушки
Сіль
1
жменя
Для гарніру і приправ:
-
-
Картопля відварена в шкуринках або запечена
12
шт
Зелень в асортименті: кріп, петрушка, коріандр (кінза), цибуля, естрагон (тархун), фенхель (аніс), портулак, тощо...
-
за потребою
Олія оливкова екстракласу
-
за смаком
Сік з свіжого лимону
-
за смаком
Соус соєвий
-
за смаком
Набір спецій і прянощів мелених
-
за смаком
Перець чорний мелений
-
за смаком


Приготування запеченої скумбрії:
1
Тушки скумбрії покласти у відповідну ємність, присолити жменею солі з усіх боків, але щоб не утворювався шар з солі, накрити кришкою і залишити в прохолодному місці просолюватись на 1,5-2 години.
2
Піч протопити підготовленими дровами до утворення однорідного жару без горіння. Якщо залишаються ще не згорілі поліна, то дістати їх з печі і загасити.
3
Рибини, не обтрушуючи сіль, викласти на решітку, поставити на жар і зачинити піч.
4
Пропекти протягом 15 хвилин, рибини акуратно, щоб не пошкодити шкуру, перевернути і запікати ще протягом 15 хвилин до утворення золотавої шкірки. При цьому, не перетримайте і не пересушіть рибу на жару, щоб вона була запеченою, але залишалась соковитою!
5
Готову страву дістати з решіткою з печі і поставити охолоджуватись в захищеному від собак, котів, мух та інших неочікуваних любителів риби місці.
6
Охолоджену рибину покласти на тарілку, зробити гострим ножем надріз уздовж хребта і акуратно розкрити тушку пальцями, слідкуючи, щоб не поламати її.
7
Вичистити пальцями нутрощі, відділити голову, витягти хребет і кісточки від верхніх плавників, а також кістки з черевної частини.
8
Акуратно, лезом ножа, зачистити з риби залишки нутрощів, щоб не залишалось ніякої плівки, тощо. Залишки нутрощів дають гіркоту і неприємний смак.
9
Рибу знову скласти в тушку.
10
Нарізати порційно гострим ножем, щоб не ламати і не приминати ніжну плоть риби.
11
Приправляти порційно, за смаком, оливковою олією, лимонним соком, соєвим соусом, меленими спеціями і прянощами, чорним меленим перцем.


N.B.
Ще раз наголошую, що риба повинна бути абсолютно свіжою: або ж свіжовиловленою, або ж – свіжозамороженою. Рибу можна не розморожувати, а відразу солити, скоригувавши трохи час просолювання. Сіль також прискорює розморожування.
Обов’язково подавайте до риби зелень: кріп, петрушку, коріандр (кінзу), зелену цибулю і часник, естрагон (тархун), фенхель (аніс), портулак, тощо... Можна нарізати свіжу цибулю-ріпку. Свіжа зелень, по-перше, доповнить натуральний смак риби, а по-друге, внесе елемент свіжості, що полегшить травлення.
Також, не бійтесь притрушувати страву в тарілці меленими травами і спеціями. Все це є необхідними елементами раціонального харчування.
Рибу можна подавати до столу і відразу з вогню, але краще, коли вона захолоне і дійде. До того ж, гарячу рибу важче чистити, тому що вона може розвалюватись.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар