Ечпочмак
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Особливість смаку ечпочмака (трикутного пиріжка) полягає у його начинці, інгредієнти якої нарізаються невеликими кубиками і закладаються сирими, від чого страва виходить надзвичайно соковитою, дуже ароматною, досить ситною але не важкою, а головне, вона зберігає смак свіжих овочів і м’яса...
|
Ечпочмак є традиційною башкирською і татарською випічкою (татарською – öçpoçmaq, башкирською – өсбосмаҡ), яка дослівно перекладається як «трикутник».
Оскільки, в старовину, це були народи кочові, то в ті часи, начинкою до ечпочмака йшла конина, але сьогодні, зазвичай, це – може бути баранина, яловичина, свинина або птиця. Випікається ечпочмак з дріжджового або прісного тіста, а до м'яса обов’язково додається також картопля з цибулею. І саме ці компоненти зумовлюють соковитість смаку і свіжість аромату випічки.
Вгорі трикутного пиріжка залишають невеликий отвір, в який можна добавляти ложку гарячого міцного м’ясного бульйону або розтопленого масла. Зазвичай, ечпочмаки їдять запиваючи м’ясним бульйоном або чаєм.
Оскільки, в старовину, це були народи кочові, то в ті часи, начинкою до ечпочмака йшла конина, але сьогодні, зазвичай, це – може бути баранина, яловичина, свинина або птиця. Випікається ечпочмак з дріжджового або прісного тіста, а до м'яса обов’язково додається також картопля з цибулею. І саме ці компоненти зумовлюють соковитість смаку і свіжість аромату випічки.
Вгорі трикутного пиріжка залишають невеликий отвір, в який можна добавляти ложку гарячого міцного м’ясного бульйону або розтопленого масла. Зазвичай, ечпочмаки їдять запиваючи м’ясним бульйоном або чаєм.
Час підготовки:
|
30 хв
|
Розділ:
|
Випічка
|
Час формування:
|
20 хв
|
Країна:
|
Татарстан,
Башкортостан |
Час запікання – температура:
|
40 хв – 200 °C
|
К-сть порцій:
|
18 штук
|
■ Інгредієнти для приготування ечпочмаків
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
■ Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
0,8
|
кг
|
Яйця
|
3
|
шт
|
Молоко
|
0,33
|
л
|
Масло або смалець
|
70
|
г
|
Цукор
|
3
|
ст.л
|
Дріжджі пекарські
|
-
|
за інструкцією виробника
|
Сіль
|
1/3
|
ч.ложки
|
■ Для начинки:
|
-
|
-
|
Свинина / Баранина м’якоть
|
300
|
г
|
Сало
|
150
|
г
|
Картопля середнього розміру
|
4
|
шт
|
Цибуля
|
3
|
шт
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Яйце для змащування
|
1
|
шт
|
Сметана для змащування
|
1
|
ст.ложка
|
■ Замішування, бродіння і визрівання тіста:
• Як і для будь-якого хлібо-булочного виробу, тісто для ечпочмаків краще замісити напередодні, поставивши його в холодильник визрівати протягом однієї доби. Визріле тісто виходить пухкішим і легким для травлення. Детальніше про випічку з дріжджового тіста можна прочитати в статті Домашній хліб
1. Якщо за рецептом виробника дріжджів необхідно спочатку оживити дріжджі, то молоко підігріти до температури ~ 36 °С і розчинити в ньому трохи цукру.
2. Добавити дріжджі (відповідно до дозування та інструкції на упаковці) і дати постояти в теплому місці близько 15 хв. | |
3. За цей час, яйця розтерти з цукром до повного розчинення цукру, добавити до них дріжджовий розчин і все розмішати до однорідності.
4. Борошно просіяти крізь сито в миску, вилити в борошно дріжджовий розчин і вимішати до однорідної маси. | |
5. Замісити протягом 10-15 хвилин еластичне тісто.
6. Тісто накрити поліетиленовою плівкою та рушником і поставити для виброджування в тепле місце без протягів на 1-1,5 години (найкраще, в розігріту до 40-50 °C і вимкнену духовку). | |
7. Через 1-1,5 години, добавити до тіста м'який або розтоплений жир, сіль і вимісити в однорідну масу.
8. Тісто знову накрити плівкою і рушником та поставити в холодильник на добу для визрівання. | |
9. За 3 години до випічки, тісто дістати з холодильника, злегка обім’яти, накрити плівкою і рушником та залишити прогріватись в теплому місці (розігріта до 40-50 °С духовка). Слідкувати, щоб духовка залишалась теплою.
|
10. Після того, як тісто повністю прогріється і підійде, можна переходити до формування і випікання ечпочмаків.
■ Приготування начинки:
●
|
За півгодини до завершення прогрівання тіста, приготувати начинку:
|
1
|
М’ясо і сало нарізати невеликими кубиками (~0,5 см).
|
2
|
Картоплю і цибулю почистити і нарізати невеликими кубиками (~0,5 см).
|
3
|
Всі інгредієнти покласти в миску, посолити, поперчити і перемішати.
|
■ Формування і випікання ечпочмаків
|
|
|
|
■
|
Формування і випікання ечпочмаків:
|
1
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
2
|
Тісто розділити навпіл. Одну половину накрити плівкою і рушником.
|
3
|
Стіл притрусити борошном, сформувати з половини тіста кавалок і розрізати його на 9 порційних частин.
|
4
|
Порційний кусок тіста розім’яти на столі в оладок, як на пиріжки, покласти 1 ст.л начинки і сформувати з нього трикутник, позащіпувавши грані зверху, залишаючи посередині невеликий отвір для випаровування зайвої вологи.
|
5
|
Жаровню притрусити борошном або застелити пекарським папером, викласти зверху сформовані для випічки ечпочмаки, залишаючи між ними місце ~2-3 см, оскільки під час випічки ечпочмаки збільшаться в об’ємі і розширяться.
|
6
|
Поставити жаровню на 15 хв на теплу плиту для підходження тіста. Якщо плита занадто гаряча, то підкласти під жаровню дерев’яну дошку або рушник.
|
7
|
Сметану розмішати з 1 жовтком і змастити ечпочмаки половиною об’єму сметанно-жовткової суміші.
|
8
|
Випікати при 200 °С 40 хв.
|
9
|
Накрити випічку після половини часу випікання вологим папірцем, щоб тісто не пригорало.
|
10
|
Поки випікається перша порція ечпочмаків, підготувати для випічки другу порцію.
|
11
|
Гарячу випічку розкласти на столі на рушник і також накрити зверху рушником для доходження і охолодження виробів.
|
12
|
Іншу порцію ечпочмаків поставити випікатись в духовку.
|
N.B.
●
|
Особливий смак ечпочмаку полягає саме у соковитості страви та поєднанні ароматів свіжості і легкої притушкованості її інгредієнтів. Для цього, береться жирне м’ясо і багато цибулі, майже порівну всіх компонентів його начинки.
|
●
|
Якщо м’ясо не досить жирне, варто добавити в начинку сала.
|
●
|
При подачі на стіл, в отвір ечпочмаку можна влити десертну або столову ложку міцного м’ясного бульйону, приправленого гострим перцем.
|
●
|
Можна також, при подачі на стіл, влити в отвір ечпочмаку столову ложку гарячого розтопленого масла.
|
●
|
Ечпочмак є стравою досить цікавою, вишуканою та унікальною на смак, яку варто хоча б раз в житті покуштувати, а покуштувавши її, ви хоча б раз на рік повертатиметесь до неї...
|
|
|
| |
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар