середа, 5 лютого 2020 р.

Biscuit de Savoie

Бісквіт «Савойський пиріг»
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Савойський бісквіт або Савойський пиріг, вперше спекли в XIV-му сторіччі в Савойському графстві (Франція). Зараз, це – департамент Савойя, який межує на сході з Італією.

Рецепт цього бісквітного пирога пройшов у незмінному вигляді крізь не одне століття, увічнивши традиції французьких кондитерів...

Його випікали в печі на дровах в дерев’яній формі при дуже помірному вогні. Саме тому, він залишався пухким, ніжним і оксамитовим на дотик. Можливо, газова або електрична духовка і не відтворять стовідсоткову ідентичність пирога, але за належної технології його приготування та вишуканих інгредієнтах, можна максимально наблизитися до першоджерельного смаку і насолоди, скуштувавши такий бісквіт.

Якщо порівнювати Савойський бісквіт з бісквітом про який йде мова в статті «Бісквіт або Бісквітний пиріг», то ви відчуєте, що цей пиріг ще ніжніший і м’якший на смак, а насолода від дегустації ще більша, ще неймовірніша. При цьому, технологія приготування залишається такою ж, але суміш пшеничного борошна і картопляного крохмалю надають кондитерському виробу інших смакових ноток і відчуттів.

А також, при випічці бісквітів, необхідно дотримуватись головних правил:

Перед тим, як почати готувати бісквіт, варто підготувати весь необхідний посуд, обладнання та продукти.
Посуд та обладнання: дві миски, сито, міксер, форма Ø 24 см, пекарський папір.
Посуд повинен бути обов’язково сухим, без слідів жиру.
Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.

Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час замішування тіста:
30-40 хвилин
Час випікання:
40 хв – 190 °C
– Форма Ø 24 см
Час охолодження:
1,5-2 години
К-сть порцій:
1 бісквітний пиріг

■ Інгредієнти для приготування Савойського пирога


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйце вагою ~ 60 г
6
шт
Цукор
1
склянка
Суміш борошна і крохмалю в однаковій кількості
1
склянка
Ванілін за рецептом виробника або
-
на кінчику ножа

■ Порядок приготування Савойського пирога

■ Замішування тіста:


1
Взяти дві миски і відділити в них окремо жовтки і білки. Жовток в жодному разі не повинен потрапити в білок, оскільки це ускладнить збивання!
2
1/4 частину цукру висипати в жовтки, добавити ванілін і збивати до повного розчинення цукру і збільшення об’єму втричі та білястого кольору. (Збивання займає ~ 15 хв)
Перед початком збивання білків, увімкнути духовку розігріватись до 200 °C. Вінички з міксера вимити і витерти насухо, щоб на них зовсім не залишилось вологи.
3
Білки почати повільно збивати міксером на мінімальній швидкості (~ 2 хв), поступово збільшуючи швидкість міксера до максимуму. Збивати доки об’єм білків не збільшиться у 5-6 разів. (~ 15 хв)
4
Цукор, що залишився, поступово (невеликими порціями) добавляти у білки, продовжуючи збивати до отримання стійкої густої маси.
5
1/4 об’єму збитих білків обережно увести в жовтки, легенько перемішуючи до однорідної маси розміреними рухами.
6
Борошно увести обережно і поступово (за допомогою шумівки або сита) в отриману суміш, легенько перемішуючи розміреними рухами, .
7
Добавити залишок збитих білків і ще раз обережно, розміреними рухами, без поспіху, перемішати до однорідної маси.

■ Випікання бісквіта:


1
Дно і боки холодної форми викласти пекарським папером.
2
Тісто обережно, розміреними рухами, викласти в форму і розрівняти зверху ложкою або шпателем, не притискуючи.
3
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, уникаючи ударів і струсів, стишити вогонь до 190 °С і випікати 40 хв. За час випікання, в жодному разі, не можна відчиняти духовку, оскільки пиріг впаде.
4
Бісквіт дістати з духовки обережно, уникаючи ударів і струсів, і поставити охолоджуватись на 1,5-2 години.
5
Викласти охололий бісквіт на бавовняну серветку і дати постояти ще декілька хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.


N.B.
Бісквітне тісто боїться ударів і струсів, від чого воно падає, тому не переймайте досвід з популярних кулінарних передач, де формою з бісквітним тістом або спеченим бісквітом ефектно грюкають об стола.
Час випікання бісквіту необхідно підлаштувати під параметри вашої духовки. Ви знатимете це вже після першої випічки. Готовність бісквіту перевіряється дерев’яною шпичкою, встромивши її в пиріг: вона повинна залишитись сухою. Тому, за потреби, добавте ще 5-10 хвилин випікання, слідкуючи, щоб бісквіт не перепалювався. При подальших випічках, ви вже не матимете потреби перевіряти бісквіт на готовність, якщо застосовуватимете стандартні параметри приготування за рецептом.
Після базового рецепту бісквіта, який подано в статті «Бісквіт або Бісквітний пиріг», Савойський пиріг є різновидом чисельної бісквітної випічки. І якщо ви спробуєте покроково освоїти всі рецептури випічок бісквітних пирогів, то отримаєте насолоду від смакових нот кожного з таких пирогів. А ще, випікання бісквітів захоплює і зачаровує, як і випікання Хліба...
В бісквіті, надзвичайно відчувається якість яєць. З домашніх яєць, коли їх білок і жовток густі, насиченого кольору, виходить просто досконалий кондитерський виріб, з гарною структурою, гарним природнім кольором, чудовим смаком і ароматом. Такий бісквіт одночасно повітряно-легкий і дуже ситний. Насправді, його багато і не з’їси, тому що він досить ситний.
Теж саме стосується і ванілі або ваніліну. Варто взяти природну ваніль, її витяжку або ванілін гарного виробника, не псуючи бісквіт дешевим порошковим ваніліном. Якщо ви хочете відчути насолоду від бісквітів, то потрібно ретельно підійти до вибору продуктів: або дешево і швидко, або мистецьки і вишукано...
Цей бісквіт також стане чудовою основою для тістечок, тортів, тощо... Існують ще бісквіти масляні, розсипчасті, тощо... але про це в інших статтях. Слідкуйте за блоґом!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар