понеділок, 24 грудня 2018 р.

Jellied Seafood Cocktail

Холодець з морського коктейлю
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Найперше, що вас вражає в холодці з морського коктейлю – це кольори, потім, застиглі фантастичні візерунки, а довершує картину, вірніше – страву, вишуканий смак її складових, які може подарувати нам лише море…

Але насправді, у холодцю з морського коктейлю, як і у всіх інших холодців, чи в будь-якої іншої подібної страви, чи то навіть у киселю, перш за все, смакує юшка, а все інше – то для прикраси, естетизму і романтики, яких досить часто бува і не вистачає...



Адже холодець з морським коктейлем увібрав в себе відразу багато чого...

Окрім зовнішньої привабливості, в ньому поєднується насиченість смаку рибної юшки з драглистою легкістю желе, тактильна приємність від дотику до пружних мідій, восьминогів, кальмарів з чарівною м’якістю рибної плоті, а також – смаковий та нюховий букет, витворений рибою і овочами, які гармонійно доповнюються прянощами

Тому, перед тим, як починати приготування такого холодцю, необхідно осмислити саму концепцію готової страви і дуже ретельно почати підбирати її складові, від яких і залежатиме весь той чудовий креатив, який ви бачите на світлинах.

Отже, приготування цієї страви розпочинається з приготування юшки, а вже потім, власне – холодцю, тому що і морепродукти, і риба, самі по собі пісні і прісні, а от в юшці, тобто в росолі, з овочами та прянощами, ці продукти витворюють неперевершений смак.


Тому, найперше, потрібно підібрати гарний набір на юшку з риби: найкращими інгредієнтами в цьому плані будуть риб’ячі голови, плавники і хвости. Наприклад, голова сьомги, форелі, які дають масний, обволікаючий, ніжний смак, а голова коропа, ляща, товстолоба, щуки, піленгаса, тобто риби з характерним, трохи різкуватими запахом і смаком надаватимуть холодцю смакової родзинки, і поєднання різної риби витворить чудовий смаковий букет росолу.

При цьому, купуючи рибну голову, необхідно пересвідчитися, що вона свіжа: 
 • Очі блискучі, яскраві і злегка опуклі, повинні повністю заповнювати орбіти 
 • Зябра блискучі, червоні/рожеві/темно-бордові (у оселедця і макрелі), без запаху 
 • Шкіра блискуча, гладка на дотик, луска повинна гарно прилягати 
 • Запах свіжості і з легким ароматом водоростей 
 • Пам’ятайте: свіжа риба НЕ ПАХНЕ «РИБОЮ», а свіжою водою чистої водойми.


Яскравість і креативність холодцю створюють морепродукти.

Наприклад, у морському коктейлі повинно бути побільше восьминогів, мідій, креветок, тому що саме вони надають страві екзотичного вигляду. В крайньому випадку, можна підібрати коктейль самостійно. Але великих креветок варто взяти додатково, щоб в кожну порцію потрапляло по 1-2 креветці. Найкраще – брати великі королівські креветки. Їх потрібно буде лише з десяток.

Можна також взяти невеликий шматочок якоїсь екзотичної або незвичної риби. Ста грамів буде достатньо, щоб внести до страви ще одну родзинку.

І звичайно ж, в юшці повинні бути овочі та прянощі, тому що без них гарної рибної юшки не вийде!..


Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Риба і Морепродукти
Час приготування:
2 години
Країна:
Україна
Час застигання:
4-6 годин
К-сть порцій:
2-2,5 л страви

■ Інгредієнти для приготування холодцю з морським коктейлем

■ Інгредієнти для рибної юшки


Риб'ячі голови, хвости, плавники

Можна взяти цікаву, екзотичну рибу...


Пряні овочі і прянощі

■ Інгредієнти для формування холодцю


Рибна юшка

Морський коктейль, цибуля, лимон, зелень...


Желатин

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для рибної юшки:
-
-
Голова сьомги, голова і хвіст піленгаса, тощо... (як приклад)
1,5
кг
Морква велика
1
шт
Корінь петрушки
3
шт
Корінь селери
100
г
Цибуля велика
2
шт
Лавровий лист
3-4
листочки
Суміш перців горошком
1/2
ч.ложки
Коріандр насіння
1/2
ч.ложки
Кріп насіння
1/2
ч.ложки
Гвоздичка
2-3
шт
Часник
1
головка
Сіль
-
до смаку
Для формування холодцю:
-
-
Морський коктейль
250
г
Креветки королівські
10-12
шт
Петрушка зелень
2-3
гілочки
Цибуля велика
1
шт
Оцет яблучний / Сік з лимона
3-4
ст.ложки
Желатин (1½ пакетика)
35-37
г
Шкуринка лимона
-
до смаку

■ Порядок приготування холодцю з морського коктейлю

■ Приготування рибної юшки


1
Голови, рибу почистити від луски, зябер, нутрощів, помити і замочити в холодній воді на 30-60 хвилин, змінивши протягом цього часу воду. Це необхідно, щоб був прозорий бульйон.
2
Моркву і петрушку помити, почистити.
3
Цибулю і часник помити і не чистити.
4
Голови і рибу покласти в 5-6-літрову каструлю, залити 2,5-3 л води, довести до кипіння, зняти пінку, посолити, стишити вогонь і варити на повільному вогні, щоб юшка мліла, 2-2,5 години.
5
За півгодини до кінця умлівання риби, підготовлені цілі овочі, спеції та прянощі покласти в каструлю, посолити, довести до кипіння, стишити вогонь і варити до готовності овочів на легенькому вогні близько 30 хвилин.
6
Якщо використовується стейк з риби, то покласти його за 20-15 хвилин до кінця відварювання овочів.
7
Рибу, голови та овочі, щоб не поруйнувати, акуратно дістати з каструлі і покласти на окремі тарілки.
8
Юшку процідити крізь дрібне сито в 2,5-3-літрову каструлю, поставити на плиту, довести до кипіння, скоригувати на сіль і зняти з вогню.
9
Відібрати з каструлі чашку юшки, повністю розчинити в ній желатин за інструкцією виробника.
10
Вилити розчин желатину в каструлю, гарно розмішати і поставити у прохолодне місце охолоджуватись.
Можна приступати до формування холодцю, при цьому, періодично помішувати юшку з желатином, щоб не утворювалась плівка та згустки.

■ Формування холодцю


Формування холодцю:
1
Цибулину почистити, подрібнити, покласти в тарілку, скропити яблучним оцтом або соком з лимона, перемішати і залишити маринуватись.
2
Окремо морський коктейль і нечищені креветки гарно залити окропом, дати постояти декілька хвилин.
3
Шумівкою акуратно, не перемішуючи, дістати з води коктейль, щоб можливий пісок залишався на дні, і покласти на окрему тарілку.
4
Дістати з води креветки, почистити їх від панцира і покласти на окрему тарілку.
5
Коктейль і креветки скропити яблучним оцтом або соком з лимона і залишити на декілька хвилин маринуватись.
6
Якщо на цей час рибна юшка охолола до теплої температури, то можна приступати до формування холодцю. Найкраще для цього підійдуть полумиски об’ємом 100-150 мл, щоб отримати порційну страву. Можна взяти одноразовий посуд або будь-які інші ємності будь-якої форми – за бажанням і творчою уявою.
7
В кожен полумисок, рівномірно, розподілити цибулю без соку, м’ясо з рибних голів або риби, коктейль, креветки, листочки петрушки, шматочки лимонної шкірки. Можна для прикраси нарізати кружальцями маслини, солодкий перець...
8
Обережно і акуратно залити полумиски теплою рибною юшкою, не збурюючи наповнювач.
9
Дати постояти страві 30 хвилин, щоб трохи схопилась юшка і акуратно переставити в холодильник для застигання.
10
Через декілька годин страва буде готова. Щоб дістати холодець з форми. акуратно, не глибоко, щоб не порушити цілісності желе, пройдіть тонким ножем по периметру і переверніть форму на тарілку, легенько струсивши її. Якщо раптом страва не захоче вийматись, то можна занурити дно форми на декілька секунд в гарячу воду.
Страва смакує як самостійно, так і з холодним овочевим гарніром, наприклад, можна взяти вінегрет.


N.B.
Цибуля з лушпинням дає юшці гарного золотавого кольору.
Можна експериментувати з різним рибним та морським наповненням, але відсоток юшки повинен переважати. В такому разі, холодець вийде соковитим, легким і яскравим.
Часто чую про неприйняття желатину, неначе це щось жахливе. Але желатин корисний для кісток і суглобів, якщо в міру. Тому, порція рибного холодцю з морським коктейлем до святкового столу не зашкодить, як і до будь-якої іншої нагоди, надавши столу яскравого настрою, а шлунку і душі  витонченого смаку...



Холодець з морським коктейлем, тунцем і овочами є також гарною варіацією страви:



Ще одна варіація


холодцю з морським коктейлем


Рибний холодець, солоний оселедець і вінегрет є


чудовим поєднанням закусок, щоб почати святковий обід



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар