Холодець з морського коктейлю
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Найперше, що вас вражає в холодці з морського коктейлю – це кольори, потім, застиглі фантастичні візерунки, а довершує картину, вірніше – страву, вишуканий смак її складових, які може подарувати нам лише море…
|
Але насправді, у холодцю з морського коктейлю, як і у всіх інших холодців, чи в будь-якої іншої подібної страви, чи то навіть у киселю, перш за все, смакує юшка, а все інше – то для прикраси, естетизму і романтики, яких досить часто бува і не вистачає...
|
|
Адже холодець з морським коктейлем увібрав в себе відразу багато чого... Окрім зовнішньої привабливості, в ньому поєднується насиченість смаку рибної юшки з драглистою легкістю желе, тактильна приємність від дотику до пружних мідій, восьминогів, кальмарів з чарівною м’якістю рибної плоті, а також – смаковий та нюховий букет, витворений рибою і овочами, які гармонійно доповнюються прянощами…
Тому, перед тим, як починати приготування такого холодцю, необхідно осмислити саму концепцію готової страви і дуже ретельно почати підбирати її складові, від яких і залежатиме весь той чудовий креатив, який ви бачите на світлинах.
|
Отже, приготування цієї страви розпочинається з приготування юшки, а вже потім, власне – холодцю, тому що і морепродукти, і риба, самі по собі пісні і прісні, а от в юшці, тобто в росолі, з овочами та прянощами, ці продукти витворюють неперевершений смак.
|
|
Тому, найперше, потрібно підібрати гарний набір на юшку з риби: найкращими інгредієнтами в цьому плані будуть риб’ячі голови, плавники і хвости. Наприклад, голова сьомги, форелі, які дають масний, обволікаючий, ніжний смак, а голова коропа, ляща, товстолоба, щуки, піленгаса, тобто риби з характерним, трохи різкуватими запахом і смаком надаватимуть холодцю смакової родзинки, і поєднання різної риби витворить чудовий смаковий букет росолу.
При цьому, купуючи рибну голову, необхідно пересвідчитися, що вона свіжа: • Очі блискучі, яскраві і злегка опуклі, повинні повністю заповнювати орбіти • Зябра блискучі, червоні/рожеві/темно-бордові (у оселедця і макрелі), без запаху • Шкіра блискуча, гладка на дотик, луска повинна гарно прилягати • Запах свіжості і з легким ароматом водоростей • Пам’ятайте: свіжа риба НЕ ПАХНЕ «РИБОЮ», а свіжою водою чистої водойми.
|
|
|
Яскравість і креативність холодцю створюють морепродукти.
Наприклад, у морському коктейлі повинно бути побільше восьминогів, мідій, креветок, тому що саме вони надають страві екзотичного вигляду. В крайньому випадку, можна підібрати коктейль самостійно. Але великих креветок варто взяти додатково, щоб в кожну порцію потрапляло по 1-2 креветці. Найкраще – брати великі королівські креветки. Їх потрібно буде лише з десяток.
Можна також взяти невеликий шматочок якоїсь екзотичної або незвичної риби. Ста грамів буде достатньо, щоб внести до страви ще одну родзинку.
І звичайно ж, в юшці повинні бути овочі та прянощі, тому що без них гарної рибної юшки не вийде!..
Наприклад, у морському коктейлі повинно бути побільше восьминогів, мідій, креветок, тому що саме вони надають страві екзотичного вигляду. В крайньому випадку, можна підібрати коктейль самостійно. Але великих креветок варто взяти додатково, щоб в кожну порцію потрапляло по 1-2 креветці. Найкраще – брати великі королівські креветки. Їх потрібно буде лише з десяток.
Можна також взяти невеликий шматочок якоїсь екзотичної або незвичної риби. Ста грамів буде достатньо, щоб внести до страви ще одну родзинку.
І звичайно ж, в юшці повинні бути овочі та прянощі, тому що без них гарної рибної юшки не вийде!..
|
|
Час підготовки:
|
30 хв
|
Розділ:
|
Риба і Морепродукти
|
Час приготування:
|
2 години
|
Країна:
|
Україна
|
Час застигання:
|
4-6 годин
|
К-сть порцій:
|
2-2,5 л страви
|
■ Інгредієнти для приготування холодцю з морським коктейлем
■ Інгредієнти для рибної юшки
Риб'ячі голови, хвости, плавники
| Можна взяти цікаву, екзотичну рибу...
|
■ Інгредієнти для формування холодцю
Рибна юшка
| Морський коктейль, цибуля, лимон, зелень...
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для рибної юшки:
|
-
|
-
|
Голова сьомги, голова і хвіст піленгаса, тощо... (як приклад)
|
1,5
|
кг
|
Морква велика
|
1
|
шт
|
Корінь петрушки
|
3
|
шт
|
Корінь селери
|
100
|
г
|
Цибуля велика
|
2
|
шт
|
Лавровий лист
|
3-4
|
листочки
|
Суміш перців горошком
|
1/2
|
ч.ложки
|
Коріандр насіння
|
1/2
|
ч.ложки
|
Кріп насіння
|
1/2
|
ч.ложки
|
Гвоздичка
|
2-3
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для формування холодцю:
|
-
|
-
|
Морський коктейль
|
250
|
г
|
Креветки королівські
|
10-12
|
шт
|
Петрушка зелень
|
2-3
|
гілочки
|
Цибуля велика
|
1
|
шт
|
Оцет яблучний / Сік з лимона
|
3-4
|
ст.ложки
|
Желатин (1½ пакетика)
|
35-37
| г
|
Шкуринка лимона
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування холодцю з морського коктейлю
■ Приготування рибної юшки
|
|
|
|
1
|
Голови, рибу почистити від луски, зябер, нутрощів, помити і замочити в холодній воді на 30-60 хвилин, змінивши протягом цього часу воду. Це необхідно, щоб був прозорий бульйон.
|
2
|
Моркву і петрушку помити, почистити.
|
3
|
Цибулю і часник помити і не чистити.
|
4
|
Голови і рибу покласти в 5-6-літрову каструлю, залити 2,5-3 л води, довести до кипіння, зняти пінку, посолити, стишити вогонь і варити на повільному вогні, щоб юшка мліла, 2-2,5 години.
|
5
|
За півгодини до кінця умлівання риби, підготовлені цілі овочі, спеції та прянощі покласти в каструлю, посолити, довести до кипіння, стишити вогонь і варити до готовності овочів на легенькому вогні близько 30 хвилин.
|
6
|
Якщо використовується стейк з риби, то покласти його за 20-15 хвилин до кінця відварювання овочів.
|
7
|
Рибу, голови та овочі, щоб не поруйнувати, акуратно дістати з каструлі і покласти на окремі тарілки.
|
8
|
Юшку процідити крізь дрібне сито в 2,5-3-літрову каструлю, поставити на плиту, довести до кипіння, скоригувати на сіль і зняти з вогню.
|
9
|
Відібрати з каструлі чашку юшки, повністю розчинити в ній желатин за інструкцією виробника.
|
10
|
Вилити розчин желатину в каструлю, гарно розмішати і поставити у прохолодне місце охолоджуватись.
|
●
|
Можна приступати до формування холодцю, при цьому, періодично помішувати юшку з желатином, щоб не утворювалась плівка та згустки.
|
■ Формування холодцю
|
|
|
|
|
|
■
|
Формування холодцю:
|
1
|
Цибулину почистити, подрібнити, покласти в тарілку, скропити яблучним оцтом або соком з лимона, перемішати і залишити маринуватись.
|
2
|
Окремо морський коктейль і нечищені креветки гарно залити окропом, дати постояти декілька хвилин.
|
3
|
Шумівкою акуратно, не перемішуючи, дістати з води коктейль, щоб можливий пісок залишався на дні, і покласти на окрему тарілку.
|
4
|
Дістати з води креветки, почистити їх від панцира і покласти на окрему тарілку.
|
5
|
Коктейль і креветки скропити яблучним оцтом або соком з лимона і залишити на декілька хвилин маринуватись.
|
6
|
Якщо на цей час рибна юшка охолола до теплої температури, то можна приступати до формування холодцю. Найкраще для цього підійдуть полумиски об’ємом 100-150 мл, щоб отримати порційну страву. Можна взяти одноразовий посуд або будь-які інші ємності будь-якої форми – за бажанням і творчою уявою.
|
7
|
В кожен полумисок, рівномірно, розподілити цибулю без соку, м’ясо з рибних голів або риби, коктейль, креветки, листочки петрушки, шматочки лимонної шкірки. Можна для прикраси нарізати кружальцями маслини, солодкий перець...
|
8
|
Обережно і акуратно залити полумиски теплою рибною юшкою, не збурюючи наповнювач.
|
9
|
Дати постояти страві 30 хвилин, щоб трохи схопилась юшка і акуратно переставити в холодильник для застигання.
|
10
|
Через декілька годин страва буде готова. Щоб дістати холодець з форми. акуратно, не глибоко, щоб не порушити цілісності желе, пройдіть тонким ножем по периметру і переверніть форму на тарілку, легенько струсивши її. Якщо раптом страва не захоче вийматись, то можна занурити дно форми на декілька секунд в гарячу воду.
|
●
|
Страва смакує як самостійно, так і з холодним овочевим гарніром, наприклад, можна взяти вінегрет.
|
N.B.
●
|
Цибуля з лушпинням дає юшці гарного золотавого кольору.
|
●
|
Можна експериментувати з різним рибним та морським наповненням, але відсоток юшки повинен переважати. В такому разі, холодець вийде соковитим, легким і яскравим.
|
●
|
Часто чую про неприйняття желатину, неначе це щось жахливе. Але желатин корисний для кісток і суглобів, якщо в міру. Тому, порція рибного холодцю з морським коктейлем до святкового столу не зашкодить, як і до будь-якої іншої нагоди, надавши столу яскравого настрою, а шлунку і душі – витонченого смаку...
|
|
|
Холодець з морським коктейлем, тунцем і овочами є також гарною варіацією страви:
|
|
|
|
Ще одна варіація
|
холодцю з морським коктейлем
|
Рибний холодець, солоний оселедець і вінегрет є
|
чудовим поєднанням закусок, щоб почати святковий обід
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар