пʼятниця, 12 червня 2020 р.

Salted Herring

Оселедець солоний
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Оселедець має одну, досить красномовну назву – «морське срібло». І це не дивно, адже, окрім свого сріблястого блиску, поживних та смакових властивостей, оселедець зводив цілі міста, такі, наприклад, як Амстердам та Копенгаген.

А ще, оселедець є надзвичайно корисною для здоров’я рибою, про яку в Нідерландах кажуть, що для місцини, в якій їдять багато оселедця, достатньо й декількох лікарів...

І не лише голландці розуміються на цій рибі! Існує думка, що вікінги завдячують своїй міцній статурі та нездоланній силі саме оселедцевій дієті.

Це також можуть підтвердити й українські козаки, які обов’язково брали з собою в походи солоних оселедців, які допомагали їм залишатись сильними і непереможними. І не даремно ж вони назвали свого довгого чуба «оселедцем».
Оселедець солять, смажать, коптять, маринують, і навіть їдять сирим, але найвідомішою стравою з оселедця є солоний оселедець.

А найпростішою – це гарно випатрана і розрізана на порційні шматки засолена рибина, що дає змогу кожному особисто очищати свою порцію від шкуринки та кісток. 


І хоча, можливо, в цих словах є трохи іронії, але страва заслуговує на повагу, тому що, якщо добавити сюди відварену в лушпинні картоплину, цибулину, зелень, тощо, то нашвидкуруч, вийде чудовий обід, з простими (примітивними) продуктами, не ушкодженими іншими смаковими добавками.

Й саме в цій страві можна відчути і смак оселедця, і смак цибулі, і смак картоплі.

Тому що саме в цій страві якнайкраще проявляються якість кожного складника подібного обіду: різниця в якості городньої чи то промислової картоплі, цибулі, зелені і в якості самого оселедця!..

А ще, це страва неспішного обіду, коли вправи з того, щоб здерти шкуринку та повибирати кісточки складають обов'язковий ритуал спілкування з друзями, або ж, просто, перегляду гарного фільму по телевізору...


Вдосконалити цю страву можна дуже просто: потрібно лише почистити шкуринку, і страва приймає вже інший вигляд, і легше з’їдається.

Але смакує вона так само, як і з шкуринкою: поволі і для неспішного обіду...


Як швидко і якісно почистити оселедця можна прочитати в рецепті блоґу «Як почистити оселедець». А далі, далі, перед вами відкриваються незліченні можливості приготування страв з оселедцевого філе.

Найперше, це нарізати філе на порційні шматочки, покласти в полумисок і приправити олією, яблучним оцтом або лимонним соком та нарізаною кружальцями або напівкружальцями цибулею.

Або ж просто, викласти шматочки в оселедницю і приправити їх зверху...

Або ж, зробити це порційно в тарілці.


Але найбільші можливості для польоту фантазії розкривають канапки з оселедцем.

Та перед тим, як перейти до канапок з оселедцем, хочу зробити невеличкий відступ і розповісти про традицію зустрічі гостей в Середній Азії, і зокрема, в Узбекистані. І ви зрозумієте, що цей відступ є недаремним.

Колись, перебуваючи в Узбекистані, в одному аулі (тобто, селі), я був запрошений на узбецьке весілля. Зайшовши на обійстя і пройшовши церемонію вітання і такого іншого, переді мною поставили маленьку піалу і невеличкий заварний чайничок з зеленим чаєм. На низенькому столику стояли солодощі, зазвичай, це були смажені кукурудза або арахіс в цукровій глазурі, або рахат-лукум, або щось подібне...

Гості наливали кожен собі з свого чайничка чай (по третині маленької піали), і для годиться, брали один-два горішки... Після такого початку, між гостями зав’язувалась некваплива бесіда... Ніхто не тинявся по дворі, не засовував носа в різні приватні кутки, і найголовніше, не нудьгував в очікуванні початку бенкету.

Я був приємно вражений такою традицією і спробував запровадити щось подібне в себе вдома, в Україні. Зізнаюсь відразу, моя спроба майже зазнала фіаско, тому що в Україні, нема традиції починати святковий обід з зеленого чаю! Більше того, це викликає нерозуміння і навіть, образу, але!..

...але на допомогу прийшли оселедець і українська горілка! А саме, канапки з оселедцем!..

Під час будь-яких домашніх урочистостей, коли очікуються чисельні гості, у вітальні, на столику, завжди ставляться канапки з оселедцем та горілка. І кожен гість, отримує (звичайно ж, якщо цього дозволяють його релігійні, вікові та інші соціальні переконання або ж стан здоров'я) свої 25 мл гарного напою з апетитною канапкою.

І відбувається чудо: в очікуванні свята, найгаласливіші гості заспокоюються, розслаблюються і між присутніми зачинається бесіда!

Тому що 25 мілілітрів міцного напою і 30 грамів закуски не є ні обпиванням, ні об’їданням, а лише засобом утихомирення шлунку, душі і мозку...


Канапка з оселедцем і ялівцевою горілкою (джином)


Канапка з оселедцем і вишневою горілкою (вишнівкою)

Канапка з оселедцем і гарбузовою горілкою (гарбузівкою)


Канапка з оселедцем і ячмінною горілкою (віскі)

Власне, канапки з солоним оселедцем є полем, на якому може розгулятись будь-яка ваша фантазія.

Змащувати канапки, можна не лише олією або маслом, а й м’якими сирами, сирами з пліснявою, тощо..., щоразу отримуючи неперевершені смаки, з характерними вершковими нотами, які об’єднуватиме в одну гамму солоний оселедець.


Канапка з хлібом, змащеним соняшниковою нерафінованою олією, з цибулею і оселедцем.


Канапка з житнього хліба, змащеного маслом, з цибулею, зеленню і оселедцем.



Канапка з житнього хліба, змащеного сиром з голубою пліснявою, з цибулею і оселедцем.

Канапка з житнього хліба, змащеного м'яким сиром, з цибулею, зеленню і оселедцем.


Замість хліба можна взяти Відварену в лушпинні картоплю! Рецепт, як відварити в лушпинні смачну картоплю також можна знайти в блозі.

А головне, канапка з оселедцем є чудовим початком будь-якого обіду, а також гарною закускою для горілок, багатьох вин і пива.


З солоного оселедця можна приготувати і складніші страви, такі як Оселедець під шубою або Форшмак, рецепти яких ви знайдете в цьому блозі.

А головне, характерний смак солоного оселедця перевершує витончені смаки будь-якої червоної або білої риби!...


Тому що солоний оселедець – це смачно, корисно і вишукано!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар