четвер, 8 березня 2018 р.

Ukrainian Lenten Borscht

Пісний борщ
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Пахощі щойно звареного борщу шалено збурюють апетит, а після перших ложок, його смак лише посилює це відчуття, потамувати яке здатен лише ще один полумисок страви, як тільки ви підберете з дна тарілки останню краплину смачної юшки…

Звичайно ж, борщ відразу причаровує насиченістю своїх кольорів та привабливістю інгредієнтів, але це ще не все, адже український борщ є одним з унікальних кулінарних здобутків людства, тому що лише в борщі людина може осилити таку неймовірну кількість овочів та інших продуктів за один раз: щонайменше – з двадцять, а то й з тридцять, а то й більше…, що перетворює страву на цілющий еліксир, секрет якого так наполегливо шукали свого часу найневгамовніші алхіміки…, того філософського каменю, яким і може бути насправді саме борщ…



Говорити, що існує якийсь єдиний рецепт приготування гарного борщу, є не зовсім коректним, оскільки борщ є комплексною і сезонною стравою, і його смак постійно міняється, в залежності від овочів, які присутні в ту чи іншу пору року, а також і від фантазій кухаря. 

До того ж, холодильник та морозилка дозволяють збагачувати цю страву не зважаючи на сезон. Тому, краще говорити про рецепти приготування смачних борщів!..

Видів же і підвидів борщів може бути безліч, оскільки навіть невеличка зміна інгредієнтів або їх кількості, або способів приготування щоразу привносить до страви щось нове і цікаве.


Звичайно ж, смакові відчуття страви змінювались протягом всього розвитку українського суспільства. І борщ у 18-му, 19-му столітті відрізнявся від борщу початку, середини чи то кінця 20-го сторіччя, і відрізняється він смаками початку 21-го, тому що змінються технології, добавляються інгредієнти, змінюється ставлення до такого поняття як «здорове харчування», але філософія самого борщу залишається майже сталою – це насичена овочева юшка з силою силенною варіяцій.

Сьогоднішній рецепт борщу – це перший крок до приготування великого розмаїття цієї страви. Пісний борщ – це можна сказати, базовий рецепт традиційного українського червоного борщу, який зазвичай, готувався під час постів, які протягом року, складали в традиційній українській культурі декілька місяців. Але також, це чудова комплексна страва для здорового харчування: легка, овочева, смачна і поживна.

Необхідно зауважити щодо самого принципу приготування борщу! Це – певна філософія харчування, і не лише, а відповідно – і весь творчий процес. І хоча існує одна українська приказка: «жирно й смачно», та насправді, пісний борщ найкраще підходить і до смакування, і є здоровою стравою: не жирна, не перетушкована, не пересолена, раціональна, з елементами свіжості... Отже:

■ Основні принципи приготування борщу

По-перше, борщ є комплексною овочевою стравою. 

Зазвичай, полумиска гарного борщу завжди було достатньо для обіду. І поняття першого, другого і третього в традиційній українській кухні не існувало, тому що то все підступи громадського харчування, тому що український борщ був не рідким супчиком, а густою, наваристою стравою, майже як рідке рагу. Це перший принцип, за яким завжди готувався борщ: «Щоб ложка стояла»!..


По-друге, виходячи з принципів «здорового харчування», цінність борщу залежить від ступеню готовності овочів. Тобто, всі овочі повинні бути на межі готовності – зварені, але в жодному разі не переварені, тобто, бути на хиткому гребені між недовареними і готовими. 

В цьому випадку, страва завжди залишатиметься з відтінком свіжості, літа та легкості смаку і аромату його компонентів, перетворюючись в чудовий кулінарний букет, який лише може створити нам Природа.


По-третє, як в доповнення до другого принципу, при приготуванні борщу, необхідно використовувати лише свіжі овочі і соління, уникаючи будь-яких консервованих напівфабрикатів, томатні пасти, томатні соуси, заправки, тощо...

В такому разі, борщ завжди залишатиметься стравою не лише поживною, а й дієтичною, тобто корисною для організму. І звичайно ж, все це впливає на його смак! Застосування консервованих овочів відразу нівелює цю страву, відносячи її до розряду продуктів громадського харчування.

А ще, чудовим помічником у приготуванні борщу може слугувати морозилка, яка дозволяє отримувати смак та аромат літа і серед суворої зими...



Буряк


Коренеплоди: морква, селера, петрушка
По-четверте, в приготуванні борщу, велике значення має нарізка овочів. 

Традиційно, овочі в борщ шаткувались (тобто, нарізались соломкою)  грубою соломкою і кусками, тому що саме в такий спосіб, вони зберігають свій смак і формують неперевершений борщовий букет. 

Дрібна, витончена нарізка – то для супів і юшок, а борщ смакує і цінний саме своєю примітивністю смакових вражень від овочів.

Ось і всі основні принципи приготування смачної, поживної і корисної страви, яка називається борщ.

Отже, що ж створює характерний смак класичного борщу, який відрізняє його від інших юшок, супів, тощо?..


Цибуля


Картопля

Капуста


Солодкий перець

■ Сім обов’язкових овочів червоного борщу


Це – сім основних його складових:

   ● буряк, 
   ● морква, 
   ● цибуля,
   ● часник
   ● картопля, 
   ● капуста, 
   ● помідори.

При цьому, буряк і капуста повинні домінувати над всіма іншими складниками, особливо – буряк. І саме ці сім овочів створюють характерний смак борщу. Всі інші овочі і прянощі лише збагачують і доповнюють цю унікальну страву.

Гармонійно доповнюють смакові і поживні властивості борщів, особливо пісних, ще три компоненти: 

   ● гриби,
   ● квасоля,
   ● коренеплоди:
      - петрушка, 
      - селера, 
      - пастернак.
      - кольрабі.

Ще один бажаний, навіть, обов’язковий компонент гарного борщу, його родзинка – це прянощі.

Як і для будь-якої іншої страви, прянощі довершують, гармонізують, а то і створюють букет кулінарного витвору. А ще, прянощі сприяють травленню, тому страва без прянощів завжди буде недовершеною.


В борщі йдуть різні перці, гвоздика, насіння кропу і кмину, лавровий лист, мелені пряні трави.

А також, підкислювачі смаку, як то:
   ● фруктово-ягідні оцти, наприклад, яблучний, сливовий, тощо…
   ● квашені помідори,


Якщо ж взяти максимально можливий набір інгредієнтів борщу, то їх перелік вилаштується у дуже довгий ланцюжок.

Можна спробувати перелічити можливу кількість його продуктів: м’ясо, м'ясний росіл, гриби, квасоля, буряк, морква, селера, пастернак, корінь петрушки, цибуля, картопля, капуста, капуста кольрабі, солодкий перець, помідори, часник, зелень, сметана, спеції і прянощі, а також різні овочеві добавки в залежності від сезону: кабак, гарбуз, баклажан, щавель, кропива, виноградне листя, пряні трави... Якось в Африці, за відсутності моркви, спробував покласти ананас. Всім сподобалось!

Можна також зауважити на тому, що в традиційній українській кухні, борщ не завжди готувався на м’ясному бульйоні, а лише на певні свята і у певні періоди. А якщо зважити на те, що українці завжди вирізнялись нацією християнською і досить віруючою, дотримуючись традицій та постів, то і м’ясні страви були присутні на столі не завжди, частіше відсутні...

Не зважаючи на великий перелік продуктів, пісний борщ готується досить швидко, лише за одну годину, це – суто технологічно, по ходу закладки інгредієнтів. І лише квасоля вимагає довшого часу приготування, але якщо суху квасолю напередодні замочити, то і вона впишеться у годинний час.

В цьому рецепті пропонується об’єм приготування борщу на 6-літрову каструлю. Хоча, при творчому підході, ви повинні завжди бути готовими перекласти борщ у більшу каструлю, тому що, в певний момент, доводиться «сідати зверху», коли страва відмовляється вміщуватись в обраний вами формат. Особисто я завжди трохи підіграю, тобто, відразу беру каструлю на 8 літрів, хоча і готую на 6-літровий об’єм, при цьому постійно себе осмикуючи і стримуючи стосовно кількості взятих продуктів. Головне – побороти в собі жадібність, коли хочеться усього і побільше, побільше... Також, у більшій за об’ємом каструлі ще й легше все вимішувати і зручніше готувати.


Приклад нехтування об'ємом каструлі і занадто творчого підходу в приготуванні борщу
Ще одне застереження!

Гарний борщ вимагає гарного об'єму: варто брати каструлю щонайменше на 6 літрів, а краще  на 8-10 л, тому що в 3-літровій каструлі ви зготуєте супчик, схожий на борщ в закладах громадського харчування, тому що справжній, традиційний борщ вимагає творчого розмаху.

Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Перші страви, Овочеві страви
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
Час настоювання:
20 хвилин
К-сть порцій:
6 літрів

■ Інгредієнти для приготування пісного борщу


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Квасоля
1
склянка
Буряк великого розміру (~300 г)
2
шт
Морква середнього розміру (~200 г)
2
шт
Корінь селери (~200 г)
1
кусок
Корінь петрушки (~100 г)
1-2
шт
Цибуля середнього або великого розміру (~300 г)
1-2
шт
Картопля середнього розміру (~300 г)
3-4
шт
Капуста білокачанна (~1 кг)
1
головка
Гриби лісові (морожені/сушені/солоні...)
100
г
Капуста квашена (за бажанням)
200
г
Свіжі або морожені овочі: перець, помідори, спаржева квасоля,
зелений горошок, кабаки, гарбуз, тощо... (за бажанням)
200
г
Помідори середнього розміру (можна квашені) (~200 г)
2-3
шт
Часник
1
головка
Зелень петрушки, кропу, кінзи, тощо...
1
пучок
Олія нерафінована: оливкова, соняшникова, тощо...
4-5
ст.ложок
Суміш перців горошком
1
ч.ложка
Перець духмяний горошком
4-6
шт
Гвоздика
2-3
шт
Лавровий лист
3-4
шт
Насіння кропу
1
кав.ложка
Кмин
1
кав.ложка
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Суміш пряних трав мелених (хмелі-сунелі, італійські, французькі трави, тощо...)
1
ч.ложка
Сіль
-
до смаку
Оцет фруктово-ягідний / Лимонний сік (при потребі)
-
до смаку


Приготування квасолі:
1
Напередодні, квасолю промити, залити холодною водою в невеликій каструлі, в якій вона варитиметься (вода повинна покривати квасолю сантиметрів на 5), і залишити на добу розмочуватись.
2
Наступного дня, розмочену квасолю поставити на вогонь, довести до кипіння і проварити декілька хвилин на помірному вогні, збираючи піну.
3
Квасолю скинути на друшляк, промити, знову покласти в каструлю, залити окропом, довести до кипіння і варити на маленькому вогні під кришкою до готовності (~30 хв). Воду з квасолею не солити!
Першу воду з квасолі варто злити, страва з квасолі виходить легшою, що також полегшує травлення і не обтяжує шлунок.
Після того, як квасоля зварилась, можна починати варити борщ!


Приготування борщу:
1
В 6-літрову каструлю налити 1,5-2 л води і довести на сильному вогні до кипіння.
2
Поки закипає вода, коренеплоди помити і почистити.


3
Буряк нашаткувати грубою і довгою соломкою та покласти в каструлю з водою, яка закипає. Довести до кипіння і проварити 10 хвилин на помірному вогні.



4
Поки буряк закипає і проварюється, нашаткувати грубою і довгою соломкою моркву, добавити до буряка, збільшити вогонь, довести до кипіння, стишити вогонь.


5
Поки морква і буряк закипають, нашаткувати грубою і довгою соломкою селеру, петрушку, добавити в каструлю, збільшити вогонь, довести до кипіння, стишити вогонь.


6
Поки нашатковані овочі закипають, нашаткувати грубими півкільцями цибулю, добавити в каструлю, збільшити вогонь, довести до кипіння, стишити вогонь.


7
Поки овочі закипають, нарізати уздовж четвертинками картоплю, добавити в каструлю до овочів, збільшити вогонь, довести до кипіння, стишити вогонь.


8
Після того, як ви поклали в каструлю картоплю, перці горошком розчавити не дуже дрібно в ступці або лезом ножа на дошці і добавити в каструлю. Покласти в каструлю також лавровий лист, гвоздику, насіння кропу і кмину.

9
Овочі з прянощами довести до кипіння, стишити вогонь і проварити протягом 10 хвилин.



10
Поки овочі варяться, нашаткувати довгими, не дуже тонкими смужками капусту і після того, як овочі проварились близько 10 хвилин, закласти капусту в каструлю до овочів.

11
Каструлю накрити покришкою, довести до кипіння на сильному вогні, коли капуста трохи розм’якне акуратно вимішати її з іншими овочами.


12
Гриби подрібнити і добавити в каструлю до капусти з овочами.


13
Морожені овочі, кислу капусту, відварену квасолю добавити в каструлю, довести до кипіння.

14
Поки морожені овочі, квашена капуста і відварена квасоля закипають, помідори нарізати кубиками, добавити в каструлю, довести все до кипіння. Якщо в каструлі недостатньо рідини, то долити окропу, щоб юшка була в рівень з овочами.

15
Коли страва закипіла, посолити (на 6-літрову каструлю близько 1-1½ ч.ложки солі, але коригуйте до смаку), приправити меленими чорним перцем та пряними травами, олією, а також скоригувати за допомогою лимонного соку або яблучного оцту на кислоту. Борщ повинен мати ледь помітну, приємну кислотність.

Борщ повинен бути ледь кислуватим, але не кислим. Враховуйте кислотність і сіль квашеної капусти та інших квашених компонентів.


16
Поки страва проварюється останні 5 хвилин, зубки часнику розплескати на дошці ножем і посікти.

17
Добавити до часнику пучок зелені і посікти разом з часником.

18
Страву зняти з вогню, добавити посічені часник і зелень, вимішати, накрити кришкою і дати постояти на плиті хвилин 15-20.

Борщ готовий!..


N.B.
Оскільки страва готується досить густою – «щоб ложка стояла», то вимішувати її в каструлі зручно відразу двома великими ложками або лопаткою і ложкою. Таким чином, овочі не ламаються, зберігаючи цілісність.
Гриби, зелень, помідори, солодкий перець, тощо..., можна брати морожені і вже нарізані.
В зимовий період, замість свіжих помідорів, можна використовувати морожені, якщо ви, з літа або осені, нарізали їх кубиками і поклали в морозилку. Можна брати квашені помідори, або томатно-перцево-часникову приправу Чортополох, рецепт якої ви можете знайти у блозі. При цьому, коригуйте кислотність страви і досолюйте її лише в кінці, за декілька хвилин до завершення приготування.
Не зважаючи на велику кількість інгредієнтів, страва готується швидко. Головне – осмислити алгоритм приготування. Спочатку, ви підбираєте всі складові, потім, миєте, потім чистите і лише після цього, починаєте готувати. В такому разі, ви встигаєте нашаткувати і нарізати послідовно, по ходу закладки, всі овочі, без затримки і зволікань, що дозволяє уникати їх переварювання. Можна ставити таймер на 5-10 хвилин, вкладаючись у цей проміжок часу з нарізкою. Я саме так і роблю. І у вас виходитиме інтенсивна, продуктивна праця, що дозволить протягом години зготувати чудову страву, не переваривши овочі!
Постійно слідкуйте за вогнем, то посилюючи, то стишуючи його, щоб, по-перше, при закладці, овочі швидко закипали, а потім, щоб не переварювались.
Якщо ви берете сушені гриби, то їх попередньо бажано промити і замочити на декілька годин у холодній воді, потім, викласти разом з тією водою в каструлю і варити борщ за рецептом, а перед завершенням приготування, дістати їх з каструлі і подрібнити. Взагалі, гриби смакують коли подрібнені, віддаючи страві свою нотку.
Такий борщ чудово зберігається в холодильнику протягом тижня, не втрачаючи своєї свіжості і не скисаючи.
Звичайно ж, якщо ви не постуєте, то в тарілку бажано покласти ложку-дві сметани, а також не забудьте добавити подрібненої свіжої зелені.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар