четвер, 15 березня 2018 р.

Green tea with mint à l’africaine or Maghrebi Mint Tea

Чай зелений з м’ятою по-африканськи (Чай зелений з м’ятою по-марокканськи)
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Звичайно ж, чай по-марокканськи заварюють лише в Марокко, хоча подібна чайна традиція заварювання чаю існує не лише в Марокко, але і в багатьох инших північноафриканських країнах: від Марокко, Алжиру, Тунісу та Лівії до країн Сахелю, від Гвінеї до Судану. Рецептури його заварювання варіюються в залежності від країни, але в основі лежить один і той же принцип – це міцний, зварений, дуже солодкий чай з м’ятою...

Цей чай п’ють протягом всього дня, але він є також елементом гостинності, особливо в Марокко. Необхідно сказати, що не зважаючи на те, що кухнею займаються жінки, заварювання цього чаю довіряється саме чоловікові, який готує його для гостя і відмовлятись від якого не можна.

В країнах Сахелю, як наприклад, в малійській глибинці, на полюванні або при роботі за межами села, такий чай заварюють одразу для декількох чоловік, маючи при цьому лише одну чарку-гранчачок; чай випивається одним духом, а гранчачок передається по колу. Таким чином, він згуртовує всіх, вносячи в колектив відчуття єдності і братерства.

Найекзотичніше чай готують в країнах нижче Сахари, наприклад, в Малі, Сенегалі, Гвінеї... В глибинці цих країн, в сільській місцевості, де немов гриби стоять москітники, місцеві жителі використовують перевернуту шапку такого москітника в якості переносної ватри, в якій розпалюють трісочки і заварюють на цьому вогнику чай, потім ще декілька хвилин він домліває на залишках жару, а потім починається процес багаторазового його переливання з чайничка в стограмовий гранчачок і назад (я нараховував до тридцяти переливань!) 

Таким чином, чай спінюється майже в мус, збагачуючись киснем, який розкриває смак чаю та м’яти, і ви споживаєте чудовий тонізуючий напій, який діє подібно до кави, але лагідніше і м’якше, не струшуючи організм. Особливо чудово такий чай пити в спекотний день – він дивним чином, не зважаючи на свою солодкість, втамовує спрагу.

І звичайно ж, розвиток побутової техніки вніс свої корективи у заварювання північноафриканського чаю. Наприклад, в кав’ярнях Алжиру, такий чай готують за допомогою апарату еспресо, подібно до кави. І смак напою, здається, не втрачається – він такий же насичений, міцний і з пінкою.

Характерними рисами напою є його міцність і солодкість, майже до приторності, але через те, що на півлітровий чайничок іде 4-6 чайних ложок заварки (зазвичай – 1 чайна ложка на 100 мл води), його необхідно готувати солодким (зазвичай – 1-2 чайні ложки цукру на 100 мл склянку), щоб перебити гіркоту самої заварки, а також збалансувати її міцність. Щоправда, в глибинці, такий чай готують з медом, тому що мед там коштує дешевше цукру і завжди присутній на «кухні». Але чорний африканський мед з диких тропічних чи субтропічних квітів не схожий на наш традиційний мед (аналогію можна провести з гречаним медом, якщо туди добавити ще смак і аромат узвару з сухофруктів), що ще більше надає аромату і смаку цьому чаю. Саме тому подібний чай має регулятивний вплив на організм: він діє тонізуючи, якщо ви стомлені, і заспокійливо, якщо ваш організм перезбуджений.

Для заварювання чаю по-марокканськи або по-північнофриканськи потрібно мати невеличкий металевий чайничок об’ємом 0,3-0,5 л. В північноафриканських країнах використовують заварювальні чайнички характерної для цих країн форми – від простих металевих, до чеканених та інкрустованих з латуні і міді; південніше, користуються півлітровими емальованими чайничками, які можна купити на будь-якому базарі чи в лавці. Кришечка в таких чайничках прикріплена і відкидається назад.

В Україні, можна знайти в магазинах емальовані чайнички з літровим об’ємом, але чай по-марокканськи можна заварювати і в будь-якій іншій півлітровій посудині з кришкою. Чудово підходить для цього і джезва (турка).

І беззаперечним залишається той факт, що заварювання цього чаю, як і кави, несе насолоду вже від самого процесу, який стає справжнім церемоніальним дійством...

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Напої
Час приготування:
10 хвилин
Країна:
Північна Африка
Час настоювання:
5 хвилин
К-сть порцій:
4 порції по 100 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Чай зелений
4-6
ч.ложки
М’ята (гілочки ~ 4-6 см)
2-3
гілочки
Мед / цукор
4-6
ч.ложки
Вода
0,5
л



Приготування чаю:
1
В чайничок покласти чай, залити холодною водою і довести до кипіння.
2
Добавити до чаю м’яту, мед або цукор, розмішати, дати кипнути, покуштувати на солодкість, якщо чай занадто гіркий, то добавити цукру або меду. Дати помліти на легесенькому вогні протягом 5 хвилин.
3
Зняти чайничок з вогню і залишити настоюватись на 3-5 хвилин в теплому місці.
4
Чай перелити в чашку або склянку, високо піднімаючи при переливанні чайничок, щоб чай спінювався, і назад в чайник.
5
Операцію проробити декілька разів, до утворення стійкої, густої піни.
6
Чай розлити в невеличкі чашки або склянки (100 мл) високо піднімаючи чайничок для утворення піни.
7
Чай готовий! Його можна випити за одним духом, а можна посмакувати, як каву, за спокійною розмовою...


N.B.
В залежності від сорту чаю, необхідно корегувати кількість заварки, але у будь-якому разі, чай повинен залишатись дуже міцним.
Через міцність чаю, напій робиться солодким, але ви можете в певних межах регулювати його цукристість.
Звичайно ж, переливання краще робити в кухонній мийці або надворі, щоб не заляпати стіл і все довкола чаєм, але з часом, ви наб’єте руку і процес переливання проходитиме з мінімумом збитків для довкілля.
В залежності від регіону, метода заварювання чаю може варіюватись. Можна відразу закласти всі інгредієнти, залити їх холодною водою або окропом, довести до кипіння, скоригувати на солодкість і дати помліти декілька хвилин на легесенькому вогні.

Якщо ви готуєте на електроплиті, то після закипання і коригування смаку, вимкніть плиту, залишивши чайничок домлівати декілька хвилин на конфорці, доки чай не перестане кипіти і трохи настоїться.
Після заварювання, чай можна процідити крізь ситечко і переливати вже чистий напій.
Хоча марокканці і захищають правильність саме їхнього рецепту заварювання такого чаю, але їх рецепт не є догмою, тому, замість м’яти можна взяти чебрець, материнку, шавлію, мелісу та будь-яку іншу ароматичну траву або цілий трав’яний збір. Можна, при переливанні, добавити трохи (10-20 мл) будь-якого лікеру, віскі, бренді, тощо... Якість чаю від цього не погіршиться, а лише урізноманітниться його смак.
Традиційно, заварку заливають декілька разів, від чого смак чаю змінюється, але дуже не захоплюйтесь і, на певному етапі, знайдіть в собі сили придавити власну жадібність і покладіть нову заварку!..

Алжирська приказка говорить:

     Перша склянка – така ж солодка, як і життя.
     Друга склянка – така ж міцна, як і кохання.
     Третя склянка – така ж гірка, як і смерть.

(Окріп доливають в чайничок тричі)
Якщо застосувати африканський чай до нашої дійсності, то він чудово п’ється в кінці або в проміжку дружніх посиденьок, гарно осаджуючи алкоголь і стабілізуючи стан сп’янілого організму.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар