Мамалиґа або Кулеша
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Кукурудзяна каша є улюбленою стравою в багатьох кухнях Південно-Східної Європи, і в кожній країні вона має свою особливу назву: в Україні, це – кулеша або мамалиґа, як і в Румунії, Польщі, а в Італії, деяких балканських країнах, це – полента, і так далі, всіх назв не перелічити...
|
І нічого дивного в такій популярності нема, тому що кукурудза смакує завжди, в якому б вона вигляді не була: просто відварена, у випічці, в оладках, пластівцях, попкорні, мамализі, тощо... Сама по собі, мамалиґа готується дуже просто і швидко, а от варіяцій в її приготуванні – безліч. |
В походах та під час виходів на природу або просто в дворі, ми часто готували мамалиґу з підсмаженими шкварками і цибулею: страва, як швидко і легко готується, а найважливіще – вона смачна і ситна.
Мамалиґа може бути рідшою, як в кулеші, а може бути щільною і її вже потрібно нарізати, як хліб.
Але все це варіяції, які не впливають на привабливий смак страви, тому що мамалиґу можна подавати до м’яса, риби, сирів, молока і солодких підлив, адже кукурудза пасує до всього... |
|
|
Час підготовки:
|
5 хв
|
Розділ:
|
Каша
|
Час приготування:
|
25-30 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
10-15 хв
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування мамалиґи або кулеші
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Крупа кукурудзяна
|
1
|
склянка
|
Вода
|
2
|
склянки
|
Сало
|
100
|
г
|
Цибуля великого розміру
|
1
|
шт
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування мамалиґи або кулеші
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Воду посолити, довести до кипіння.
|
2
|
Крупу всипати струмочком в киплячу воду весь час помішуючи.
|
3
|
Стишити вогонь і варити кашу весь час помішуючи доки вона не вбере в себе всю воду і не почне відставати від стінок каструлі.
|
4
|
Вимкнути вогонь, накрити каструлю покришкою, закутати щільним рушником та залишити на теплій конфорці домлівати, поки готуватиметься засмажка.
|
5
|
Цибулю почистити і подрібнити, сало також подрібнити.
|
6
|
Сало покласти на розігріту сковорідку і помішуючи, припустити на сильному вогні до прозорого стану.
|
7
|
Цибулю додати до сала і також злега обсмажити до прозорого, ледь золотавого кольору, але не пересмажувати – цибуля і сало повинні залишатись соковитими.
|
8
|
Додати засмажку до каші, гарно вимішати, накрити покришкою, знову укутати і дати постояти протягом 5-10 хвилин на теплій конфорці для доходження. Страва готова!
|
●
|
Таку мамалиґу або кулешу можна подавати в якості гарніру до м’яса, а можна з’їсти як окрему страву. І не забувайте про овочі та приправи, які є обов’язковим елементом збалансованого харчування.
|
N.B.
●
|
Мамалиґу найкраще готувати в товстостінній каструлі або в казанку. Важливо слідкувати, щоб страва не пригорала і не приставала до дна. Як тільки каша загусне, вимкніть вогонь, укутайте каструлю та дайте каші дійти під власним жаром. Вона тоді виходить пухкою і розваристою.
|
●
|
Мамалиґу можна робити рідшою, давши трохи більше води, або крутішою, проваривши її довший час на невеличкому вогні до досягнення потрібної густини.
|
●
|
Щоб мамалиґа була не сухою, варто взяти більше сала і цибулі, можна додати масла, яке привнесе ще й вершковості.
|
●
|
В карпатських кухнях, як в українській, молдавській, румунській, існує цікава варіяція мамалиґи, яка в діалектах зветься токан або токана, і яка також має свої смачні різновиди!
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар