четвер, 22 жовтня 2020 р.

Mamalyga – Polenta – Hominy

Мамалиґа або Кулеша
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кукурудзяна каша є улюбленою стравою в багатьох кухнях Південно-Східної Європи, і в кожній країні вона має свою особливу назву: в Україні, це – кулеша або мамалиґа, як і в Румунії, Польщі, а в Італії, деяких балканських країнах, це – полента, і так далі, всіх назв не перелічити...
Полента (мамалиґа) з морським коктейлем 
(Polenta con frutti di mare)
І нічого дивного в такій популярності нема, тому що кукурудза смакує завжди, в якому б вона вигляді не була: просто відварена, у випічці, в оладках, пластівцях, попкорні, мамализі, тощо...

Сама по собі, мамалиґа готується дуже просто і швидко, а от варіацій в її приготуванні – безліч.

В походах та під час виходів на природу або просто в дворі, ми часто готували мамалиґу з підсмаженими шкварками і цибулею: швидко і легко готується, смачна і ситна.

Мамалиґа може бути рідшою, як в кулеші, а може бути щільною і її вже потрібно нарізати, як хліб.

Але все це варіації, які не впливають на привабливий смак страви, тому що мамалиґу можна подавати до м’яса, риби, сирів, молока і солодких підлив, адже кукурудза пасує до всього...

Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Каші
Час приготування:
25-30 хв
Країна:
Україна
Час настоювання:
10-15 хв
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування мамалиґи або кулеші


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Крупа кукурудзяна
1
склянка
Вода
2
склянки
Сало
100
г
Цибуля великого розміру
1
шт
Сіль
-
за смаком

■ Порядок приготування мамалиґи або кулеші


1
Воду посолити, довести до кипіння.
2
Крупу всипати струмочком в киплячу воду весь час помішуючи.
3
Стишити вогонь і варити кашу весь час помішуючи доки вона не вбере в себе всю воду і не почне відставати від стінок каструлі.
4
Вимкнути вогонь, кашу накрити кришкою, закутати щільним рушником та залишити на теплій конфорці домлівати, поки готуватиметься засмажка.
5
Цибулю почистити і накришити невеликими кубиками, сало також нарізати невеликими кубиками.
6
Сало покласти на розігріту сковорідку і помішуючи, припустити на сильному вогні до прозорого стану.
7
Цибулю добавити до сала і також злега обсмажити до прозорого, ледь коричнюватого кольору, але не перетушковувати, щоб цибуля і сало залишились соковитими і не пересмаженими.
8
Всипати засмажку в кашу, гарно вимішати, накрити кришкою, знову укутати і дати постояти протягом 5-10 хвилин на теплій конфорці для доходження. Страва готова!
9
Таку мамалиґу або кулешу можна подавати в якості гарніру до м’яса, а можна з’їсти як окрему страву. І не забувайте про овочі та приправи, які є обов’язковим елементом збалансованого харчування.


N.B.
Мамалиґу найкраще готувати в товстостінній каструлі або в казанку. Важливо слідкувати, щоб страва не пригорала і не приставала до дна. Як тільки каша загусне, вимкніть вогонь, укутайте каструлю та дайте каші дійти під власним жаром. Вона тоді виходить пухкою і розваристою.
Мамалиґу можна робити рідшою, давши трохи більше води, або крутішою, проваривши її довший час на невеличкому вогні до досягнення потрібної густоти.
Щоб мамалиґа була не сухою, можна брати більше сала і цибулі або додати трохи масла або олії.
Якщо ви використовуєте її в якості гарніру, то заправляти салом і цибулею не обов’язково, але спочатку, спробуйте приготувати мамалигу з салом і цибулею, щоб покуштувати традиційну страву та впізнати її оригінальний, первинний смак. Це – дуже смачно!
Про варіації і способи приготування мамалиґи дивіться в інших рецептах і слідкуйте за блоґом.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар