Ягідні драглі́
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Ягідні драглі́ та киселі посідають особливе місце в українській традиційній кухні, тому що одночасно, це – і солодкі й дієтичні страви.
А з точки зору естетичного задоволення – це калейдоскоп смаків і кольорів, який не залишить байдужою жодну людину... |
Тому що, драглі́ і киселі – близькі родичі, з тією ж свіжістю аромату і смаку стиглої ягоди та розмаїттям кольорів, але при цьому:
- киселі готуються з усієї ягоди, разом з соком та м'якоттю, і загущуються за допомогою крохмалю.
| |
Драглі ж готуються на основі ягідного узвару або соку і загущуються за допомогою желатину або агар-агару, або пектину.
|
А з точки зору здорового харчування, ці дві страви однаково корисні:
- кисіль, наприклад, гарний засіб для шлунку,
- кисіль, наприклад, гарний засіб для шлунку,
- а драглі, дякуючи желатину, ще й гарні для суглобів та кісток.
Саме тому, обидві страви заслуговують бути присутніми в місячному харчовому раціоні, оскільки вони задовольняють наші потяги до солодкого, корисні для шлунку, а також привносять нам святкового настрою, якщо не сказати – певного естетизму, адже саме в цих стравах є всі можливості реалізувати всі наші творчі забаганки та задуми…
Саме тому, обидві страви заслуговують бути присутніми в місячному харчовому раціоні, оскільки вони задовольняють наші потяги до солодкого, корисні для шлунку, а також привносять нам святкового настрою, якщо не сказати – певного естетизму, адже саме в цих стравах є всі можливості реалізувати всі наші творчі забаганки та задуми…
Драглі ягідні
|
Час підготовки:
|
10-15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з фруктів і ягід; Солодкі страви
|
Час приготування:
|
30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
- Каструля 3 л
- Сито - Тканина для зціджування узвару - 8 порційних форм по ≥ 100 мл |
К-сть порцій:
|
8 порцій по 100 мл
|
■ Інгредієнти для приготування ягідних драглі́в
Інгредієнти для страви
|
|
|
|
Інгредієнти для приправи
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Ягоди: яблука / груші / сливи / вишні / тощо…
|
1
|
кг
|
Вода
|
0,5
|
л
|
Цукор
|
-
|
до смаку
|
Желатин
|
25
|
г
|
Для приправи:
|
-
|
-
|
Шоколад тертий
|
-
|
до смаку
|
Сметана / Вершки збиті з цукром
|
-
|
до смаку
|
Пудра цукрова
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування ягідних драглів
ДРАГЛІ З ГРУШ
|
|
|
|
●
|
В цьому рецепті кількість ягід (1 кг) і желатину (25 г) розрахована на 8 порцій по ~100 мл, тому, дотримуйтесь рецептурної кількості або ж розраховуйте до відповідного об’єму.
|
1
|
Груші або яблука помити, видалити плодоніжки і насіннєві коробочки і нарізати тоненькими скибками. Сливи помити.
|
●
|
Шкірку чистити не потрібно, оскільки в шкірці і під нею знаходиться велика кількість природного пектину.
|
2
|
Підготовлені ягоди покласти в каструлю, залити водою, накрити покришкою, довести до кипіння і проварити на тихому вогні протягом 10-15 хвилини (в залежності від твердості ягід).
|
3
|
Відварені ягоди злегка розім’яти в каструлі з узваром та дати постояти протягом 15 хвилин.
|
4
|
Сито або друшляк вистелити змоченою у воді тонкою тканиною або марлею (але найкраще взяти дренажний пакет для зціджування сироватки).
|
5
|
Скинути ягоди з узваром на сито і залишити стікати на 2-4 години.
|
●
|
Не варто відтискувати ягоду для пришвидшення процесу зціджування, оскільки узвар вийде мутним, хоча, на смак кінцевого виробу це не вплине.
|
●
|
З 1 кг ягід і 0,5 л води виходить близько 800 мл узвару, які необхідні для приготування страви. Якщо узвару вийшло менше, то залити гущу 1 склянкою води, довести до кипіння, дати постояти декілька хвилин і зцідити узвар до попереднього узвару, довівши об’єм до 800 мл.
|
6
|
Отриманий узвар поставити на середній вогонь і помішуючи, розчинити в ньому до смаку цукор, довести до легкого кипіння і до освітлення узвару.
|
7
|
Зняти каструлю з вогню і дати постояти протягом 5 хвилин.
|
8
|
Помішуючи, увести в гарячий узвар желатин до повного розчинення, дати постояти декілька хвилин і знову гарно розмішати.
|
9
|
Швидко розлити гарячий узвар в порційний посуд, охолодити при кімнатній температурі і поставити в холодильник на декілька годин до повного застигання.
|
●
|
Для прикраси, можна нарізати кубиками трохи ягідної м’якоті без шкуринок і розкласти в порційні форми перед заливкою узвару.
|
●
|
При подачі, викласти драглі з форм на тарілки: - для цього, пройти кінчиком тонкого леза ножа по периметру форми, занурити форму у гарячу воду на декілька секунд і перевернути форму на тарілку; - важливо не перетримувати форми у гарячій воді, щоб уникнути розтоплення желатину.
|
●
|
Гармонійно довершують страву збиті з невеликою кількістю цукру вершки або сметана та тертий шоколад.
|
|
|
N.B.
●
|
Драглі́ – наголос саме на останній голосний.
|
●
|
Відварювання ягід є найпростішим способом отримати ягідний сік (узвар) з усіма його принадами. Можна використовувати і свіжий сік, але свіжовичавлений сік виходить мутним і з залишками м’якоті.
|
●
|
Тривалість відварювання ягоди залежить від її твердості. Наприклад, полуниці достатньо і трьох звилин.
|
●
|
Для приготування різнокольорових драглів, необхідно поетапно заливати кожен наступний елемент після застигання попереднього.
|
●
|
Кількість цукру залежить від кислотності ягоди. Для солодкої ягоди можна не класти цукор взагалі. Страву готуєте на власний смак.
|
●
|
Бажано приправляти страву сметаною або вершками, що окрім смакових відчуттів, поліпшує травлення, збалансовуючи певну ягідну реактивність з молочною м’якістю.
|
●
|
Драглі та киселі, окрім смакових та дотикових відчуттів, є чудовими дієтичними стравам, які мають займати своє постійне місце в нашому місячному харчовому раціоні.
|
●
|
Драглі грушеві
|
|
Ягідні драглі – це широке поле для вашої творчої реалізації, це – райдуга смаків, кольорів і вражень!..
|
|
|
|
Тертий шоголад – чудова присипка до страви |
Але тертий шоколад і збиті вершки або сметана - довершують смакові відчуття
|
Ягідні драглі – це чудовий засіб поекспериментувати
|
з формами, кольорами, смаками, оформленням...
|
А з гущі, що залишилась, можна зготувати не менш смачний і чудовий кисіль:
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар