понеділок, 6 листопада 2023 р.

Fruit Jelly

Ягідні драглі́
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Ягідні драглі́ та киселі посідають особливе місце в українській традиційній кухні, тому що одночасно, це – і солодкі й дієтичні страви.

А з точки зору естетичного задоволення – це калейдоскоп смаків і кольорів, який не залишить байдужою жодну людину...

Тому що, драглі́ і киселі – близькі родичі, з тією ж свіжістю аромату і смаку стиглої ягоди та розмаїттям кольорів, але при цьому:

- киселі готуються з усієї ягоди, разом з соком та м'якоттю, і загущуються за допомогою крохмалю.

Драглі сливові
Драглі ж готуються на основі ягідного узвару або соку і загущуються за допомогою желатину або агар-агару, або пектину.

А з точки зору здорового харчування, ці дві страви однаково корисні:

- кисіль, наприклад, гарний засіб для шлунку, 
- а драглі, дякуючи желатину, ще й гарні для суглобів та кісток.

Саме тому, обидві страви заслуговують бути присутніми в місячному харчовому раціоні, оскільки вони задовольняють наші потяги до солодкого, корисні для шлунку, а також привносять нам святкового настрою, якщо не сказати – певного естетизму, адже саме в цих стравах є всі можливості реалізувати всі наші творчі забаганки та задуми…


Драглі ягідні


Час підготовки:
10-15 хвилин
Розділ:
Страви з фруктів і ягід; Солодкі страви
Час приготування:
30 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
- Каструля 3 л
- Сито
- Тканина для зціджування узвару
- 8 порційних форм по ≥ 100 мл
К-сть порцій:
8 порцій по 100 мл

■ Інгредієнти для приготування ягідних драглі́в

Інгредієнти для страви



Інгредієнти для приправи
   


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Ягоди: яблука / груші / сливи / вишні / тощо…
1
кг
Вода
0,5
л
Цукор
-
до смаку
Желатин
25
г
Для приправи:
-
-
Шоколад тертий
-
до смаку
Сметана / Вершки збиті з цукром
-
до смаку
Пудра цукрова
-
до смаку

■ Порядок приготування ягідних драглів

ДРАГЛІ З ГРУШ


ДРАГЛІ З СЛИВ


ДРАГЛІ З ЯБЛУК



В цьому рецепті кількість ягід (1 кг) і желатину (25 г) розрахована на 8 порцій по ~100 мл, тому, дотримуйтесь рецептурної кількості або ж розраховуйте до відповідного об’єму.
1
Груші або яблука помити, видалити плодоніжки і насіннєві коробочки і нарізати тоненькими скибками. Сливи помити.
Шкірку чистити не потрібно, оскільки в шкірці і під нею знаходиться велика кількість природного пектину.
2
Підготовлені ягоди покласти в каструлю, залити водою, накрити покришкою, довести до кипіння і проварити на тихому вогні протягом 10-15 хвилини (в залежності від твердості ягід).
3
Відварені ягоди злегка розім’яти в каструлі з узваром та дати постояти протягом 15 хвилин.
4
Сито або друшляк вистелити змоченою у воді тонкою тканиною або марлею (але найкраще взяти дренажний пакет для зціджування сироватки).
5
Скинути ягоди з узваром на сито і залишити стікати на 2-4 години.
Не варто відтискувати ягоду для пришвидшення процесу зціджування, оскільки узвар вийде мутним, хоча, на смак кінцевого виробу це не вплине.
З 1 кг ягід і 0,5 л води виходить близько 800 мл узвару, які необхідні для приготування страви. Якщо узвару вийшло менше, то залити гущу 1 склянкою води, довести до кипіння, дати постояти декілька хвилин і зцідити узвар до попереднього узвару, довівши об’єм до 800 мл.
6
Отриманий узвар поставити на середній вогонь і помішуючи, розчинити в ньому до смаку цукор, довести до легкого кипіння і до освітлення узвару.
7
Зняти каструлю з вогню і дати постояти протягом 5 хвилин.
8
Помішуючи, увести в гарячий узвар желатин до повного розчинення, дати постояти декілька хвилин і знову гарно розмішати.
9
Швидко розлити гарячий узвар в порційний посуд, охолодити при кімнатній температурі і поставити в холодильник на декілька годин до повного застигання.
Для прикраси, можна нарізати кубиками трохи ягідної м’якоті без шкуринок і розкласти в порційні форми перед заливкою узвару.
При подачі, викласти драглі з форм на тарілки: 
 - для цього, пройти кінчиком тонкого леза ножа по периметру форми, занурити форму у гарячу воду на декілька секунд і перевернути форму на тарілку;
- важливо не перетримувати форми у гарячій воді, щоб уникнути розтоплення желатину.
Гармонійно довершують страву збиті з невеликою кількістю цукру вершки або сметана та тертий шоколад.



N.B.
Драглі́ – наголос саме на останній голосний.
Відварювання ягід є найпростішим способом отримати ягідний сік (узвар) з усіма його принадами. Можна використовувати і свіжий сік, але свіжовичавлений сік виходить мутним і з залишками м’якоті.
Тривалість відварювання ягоди залежить від її твердості. Наприклад, полуниці достатньо і трьох звилин.
Для приготування різнокольорових драглів, необхідно поетапно заливати кожен наступний елемент після застигання попереднього.
Кількість цукру залежить від кислотності ягоди. Для солодкої ягоди можна не класти цукор взагалі. Страву готуєте на власний смак.
Бажано приправляти страву сметаною або вершками, що окрім смакових відчуттів, поліпшує травлення, збалансовуючи певну ягідну реактивність з молочною м’якістю.
Драглі та киселі, окрім смакових та дотикових відчуттів, є чудовими дієтичними стравам, які мають займати своє постійне місце в нашому місячному харчовому раціоні.
Драглі, киселі, пінники – це страви високої кухні серед традиційних українських страв!..

Драглі грушеві



Ягідні драглі – це широке поле для вашої творчої реалізації, це – райдуга смаків, кольорів і вражень!..



Тертий шоголад – чудова присипка до страви



Але тертий шоколад і збиті вершки або сметана - довершують смакові відчуття


Ягідні драглі – це чудовий засіб поекспериментувати


з формами, кольорами, смаками, оформленням...


А з гущі, що залишилась, можна зготувати не менш смачний і чудовий кисіль:


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар