середу, 13 вересня 2023 р.

Turkey eggs

Індичі яйця
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Хоча за своїми хімічними показниками куряче й індиче яйце майже однакові, а їх смак дуже схожий, та з’ївши яйце індички, ви відчуєте, що воно густіше і насиченіше від звичного курячого яйця, а смакові відчуття – вершковіші і витонченіші, які залишають стійкий приємний післясмак і суттєву ситість...

Страви з індичатини, в когось частіше, а в когось рідше, та все ж таки з’являються на обідньому столі.

А ось про існування індичих яєць, переважна більшість людей навіть і не підозрює, тому що побачити їх в магазині неможливо, а на базарі – практично неможливо, на що є певні причини.

■ Як виглядає індиче яйце

Перш за все, індичі яйця відрізняються від курячих зовнішнім виглядом.

Розміром індичі яйця більші за курячі, вони мають овальну форму із заокругленим кінцем з одного боку, а з іншого – більш загостреним.


Шкаралупа – білого або злегка кремового забарвлення з коричневими цятками.

Вона міцніша за курячу, а підшкаралупна плівка надзвичайно пружна і міцна, що вимагає певної навички при намаганні розбити індиче яйце.

Вага індичого яйця може варіюватися від 65 до 115 грамів, але зазвичай, воно за розміром подібне до розміру качиного яйця і в середньому важить від 75 до 90 грамів, що приблизно вдвічі більше, ніж куряче (50-60 г).


Куряче яйце


Індиче яйце


Куряче (зліва) й індиче (справа) яйця

Індиче яйце

■ Чому індичі яйця відсутні на ринку

Головною причиною відсутності індичих яєць в нашому харчовому раціоні є економічна.

Якщо курка несе яйця майже щодня, то індичка – лише два яйця на тиждень. Індички мають також певні сезони розмноження і несуться лише навесні та влітку. При зростанні, індички починають нестися на два місяці пізніше, ніж курки. І якщо в рік одна курка несе до 350 яєць, то індичка – лише 100.

Індики більшого розміру за курей, потребують більшого простору і харчування, вибагливіші у догляді.

З однієї птиці вихід індичатини більше, ніж курятини. Індичатина пісніша, дієтичніша, має вишуканіший смак і нейтральний запах.

Саме тому, індиків вирощують заради м’яса, а не заради яєць, а яйця використовують не для споживання, а для розведення більшої кількості індиків.

З цих причин, якщо ви самі не розводите індиків, то на ринку вам буде важко знайти індичі яйця, хіба що ви безпосередньо звернетесь до господарів, які розводять цих птахів.

Але все ж таки, якщо вам поталанило побачити на базарі індичі яйця, то не проходьте повз них, придбайте їх, не зважаючи на ціну. Хоча індичі яйця дорожчі за курячі, але вони й більші, калорійніші і витонченіші на смак.

Одного індичого яйця достатньо, наприклад, для ситного сніданку, тому, вища ціна – річ умовна.

Не вагаючись, покуштуйте індиче яйце і відчуйте різницю, адже це ще один крок до пізнання світу!..


Куряче - Індиче - Качине яйця


Куряче та індиче яйце відрізняються лише за розмірами, а у качиного яйця жовток більший

■ Страви з індичих яєць

З індичих яєць можна готувати будь-які страви, які готуються з курячих чи інших яєць. При цьому, їх густина впливає і на смакові характеристики страви. Індичі яйця чудово йдуть у випічку, покращуючи структуру готового виробу.

Розпочати ж смакове знайомство з індичими яйцями варто з запеченого на сковороді яйця. Надзвичайно проста кулінарна дія дає чудову можливість відчути всі смакові та дотикові принади цього яйця. Можна запекти відразу одне куряче і одне індиче яйце та продегустувати страву, порівнявши смаки і відчуття від різних яєць.

Найкраще це можна зробити на порційній сковороді, хоча, за відсутності такої, можна запікати і на більшій.

■ Індиче яйце запечене на сковороді

Як розбити індиче яйце:




Індиче яйце досить непросто розбити, вірніше, прорвати підшкаралупну плівку, яка ще міцніша за качину або гусячу.
- Для цього, потрібно надсікти за допомогою гострого ножа, обережним, але різким і досить сильним рухом шкаралупу посередині яйця з двох протилежних боків. Зазвичай, шкаралупа кришиться, а підшкаралупна плівка залишається неушкодженою.
- Потім, гострим кінчиком ножа обережно, не зачепивши жовтка, проколоти і надрізати плівку.
- Надколоте яйце варто вилити в невеличку піалу або кавову чашку, вийняти кінчиком ножа можливі крихти шкаралупи і вже звідти виливати на розігріту сковорідку.
1
Розігрійте сковороду на помірному вогні, змастіть її шматочком сала і вбийте в неї одне яйце.
2
Стиште вогонь і запікайте яйце протягом 1-3 хвилин до легкого загущення білка.
3
За допомогою шпателя переверніть яйце жовтком униз і запечіть ще протягом однієї хвилини.
4
Приперчіть, присоліть, присипте посіченою з часником зеленню і страва готова!….
Важливо не перетримувати яйце на сковороді. Воно повинне запектись з одного боку і лише злегка підпектись з боку жовтка. Всередині, жовток повинен залишитись рідким.
Вмочуйте скибку хліба в жовток і отримуйте насолоду...

■ Сире індиче яйце з зеленню, часником і хлібом


Індичі яйця, подібно курячим, можна їсти також сирими. Головне, яйце повинне бути свіжим, до тижня зберігання в холодильнику, а також походити з домашнього господарства, де птахи вільно гуляють, належним чином харчуються і не підвладні тим ризикам, яких зазнає птиця з концентраційних ферм… Здорова птиця несе здорові яйця (питання не у розмірах, а у здоров’ї).

Здається, що на смак сире індиче яйце майже таке, як і куряче, але це лише перше враження. Споживши таке яйце, ви відчуваєте насичений, вершковий і тривкий післясмак страви, і ситість…

Детальніше про сирі яйця дивіться в статті Сирі яйця.


1
Помийте яйце, витріть насухо серветкою.
2
Розколіть шкаралупу тонким лезом ножа як описано вище і вилийте яйце в чайну чашку або невелику піалу.
3
Добавте до яйця подрібнені часник та зелень кропу, коріандру, базиліку (або будь-яку іншу зелень), до смаку посоліть, поперчіть, приправте меленими прянощами і злегка збийте чайною ложкою або виделкою все разом.
Жовток в індичому яйці дуже густий, особливо після холодильника і важко з’єднується з білком, тому яйце потрібно не розмішувати, а активно збивати.
4
Нащипайте в чашку скибку хліба, перемішайте хліб з яйцем, дайте постояти 2-3 хвилини, щоб хліб просякнувся яйцем.
Смачного!

N.B.
Це – недзвичайно вишукана страва, яка може мати безліч варіацій: різний хліб, спеції, зелень щоразу вносять особливу смакову нотку, а індиче яйце ще довго залишає в роті приємний післясмак та відчуття ситості.



Яйце куряче (зліва) і два індичих яйця (справа)

Яйце куряче - індиче - качине

Запечені індиче (зліва) і куряче (справа) яйця. Різниця краще усвідомлюється з стравою на обідньому столі:


Гарна дегустація страви: куряче, індиче та качине яйця



Жовток будь-якого яйця смакує


з домашнім хлібом, і зокрема, індичого.


Качине яйце


Куряче яйще



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар