понеділок, 18 вересня 2023 р.

Duck Eggs

Качині яйця
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Качині яйця чудово смакують у будь-якому вигляді: вареними, пашот, смаженими, в омлетах, пінниках, як в солоних стравах, так і в солодкій випічці...

Як і будь-яке яйце, качині яйця є унікальним витвором Природи, яке містить в собі все необхідне для зародження і зростання живого організму: білки, жири, амінокислоти, вітаміни, інші біологічні сполуки, мікро- та макроелементи, наприклад, кальцій, якщо звичайно ж їсти яйце з шкаралупою, хоча, краще вдатись до інших джерел надходження в організм цього потрібного нам хімічного елементу...

Зовнішній вигляд качиного яйця

Розміром і вагою качині яйця на 30-50% більші за курячі. В середньому, качине яйце важить 70-72 г (куряче – 55 г).

Колір шкаралупи качиного яйця варіюється в залежності від породи качки і самої качки. Шкаралупа може бути чисто білою, сірою, слонової кістки, синюватою, зеленуватою, майже чорною, але при цьому, колір шкаралупи не впливає на смак яйця.

Шкаралупа і підшкаралупна плівка качиного яйця набагато міцніші ніж у курячого. Тому, вам доведеться трохи повправлятись у розбитті качиних яєць.


Яйце куряче (зліва) і качине (справа)

Яйця куряче - індиче - качине

Поживні якості качиних яєць

Качине яйце має прозорий білок, а жовток більшого розміру, ніж співвідношення жовтка до білка у курячого яйця.

Різниця у співвідношенні білка та жовтка в певній мірі впливає на різницю у смаку та поживності між качиним та курячим яйцем.

Вміст води в качиному яйці, як у білку, так і в жовтку, менший ніж у курячому, що також впливає на поживність і смак. Качині яйця дійсно суттєвіші, поживніші і з насиченішим смаком.

Загалом, яйце – пластичне і його хімічний склад та поживна цінність змінюються в залежності від способу годівлі, утримання птиці та умов зберігання самого яйця.

Наприклад, колір, насиченість, жирність жовтка залежать від харчового режиму качки.


Яйце качине

Яйце куряче і качине

Зберігання качиних яєць

Завдячуючи міцній шкаралупі і підшкаралупній плівці, качине яйце довше за куряче зберігає свіжість. Без холодильника, при температурі 10-15 °С качині яйця зберігаються до 3 тижнів, а в холодильнику – 3-4 місяці. Але звичайно ж, краще не дотримуватись без крайньої потреби цих термінів, а споживати яйця, зберігаючи в холодильнику протягом тижня, можливо, до одного місяця.

Качині яйця в кулінарії

Говорячи про страви з яєць, я завжди маю на увазі яйця, знесені птицею у домашньому господарстві, де птиці небагато, вона має достатньо простору для вигулу, отримує належне харчування, росте здоровою, і відповідно, несе здорові яйця, та має гарне на смак як м’ясо, так і яйця.

За все своє життя я не пам’ятаю випадку якихось інфекційних захворювань, пов’язаних з домашньою птицею та знесеними нею яйцями. Тому, я не лінуюсь поїхати раз на тиждень на базар і купити продукцію у вже знайомих господарів, або ж не промину можливости купити птицю або яйця безпосередньо у господарстві.

При цьому, звичайно ж, необхідно дотримуватись правил гігієни, зберігання та обробки сирих яєць будь-якої птиці. Перш за все, не варто облизувати шкаралупу лише через те, що яйце домашнє…

Також, необхідно зауважити, що вживання сирих качиних яєць, як і гусиних, не бажане. Це пов’язано не стільки з ризиком сальмонели, як з тим, що ці птахи живуть на водоймах і є можливий інший ризик, наприклад, розлад шлунку або щось інше… Але впевнено нічого про це сказати не можу, тому що практики споживання сирих качиних яєць не мав, тому що для цього якось завжди були яйця курячі, інколи – індичі.

Хоча, завжди готую яєчню або омлети, або печені чи варені качині яйця з рідким або ж напіврідким жовтком, тобто, з мінімальною тепловою обробкою, тому що саме при такій гарячій обробці качині яйця найкраще розкривають свої смакові принади.

Через те, що качині яйця густіші за курячі, їх переварювання, перезапікання або пересмажування надають їм гумової консистенції і страва виходить несмачною.


Запечене на сковороді качине яйце

Качині яйця, також і гусині, найкраще підходять для різної випічки, як солодкої, так і гострої. Вони дають пухку, повітряну структуру в пінниках, бісквітах, запіканках, хлібних виробах, тощо…


← Запечені на сковороді куряче - індиче - качине яйця. Смакують з рідким жовтком.

Запечене на сковороді качине яйце з рідким жовтком:


При приготуванні страв за рецептом, необхідно вносити корективи в кількість яєць, оскільки рецептура розраховується на курячі яйця середнього розміру (55-60 г).

Нижче, ви можете побачити декілька страв, в яких використовувались качині яйця і рецепти яких є у блозі Cookery Travel.

Страви з качиних яєць

Качине яйце запечене на сковороді


Важливо, щоб при запіканні жовток залишався рідким. Саме такою найкраще смакує ця страва!
1
Розігрійте сковороду на помірному вогні, змастіть її шматочком сала і вбийте в неї одне яйце.
2
Стиште вогонь і запікайте яйце протягом 1-3 хвилин до легкого загущення білка.
3
За допомогою шпателя переверніть яйце жовтком униз і запечіть ще протягом однієї хвилини.
4
Приперчіть, присоліть, присипте посіченою з часником зеленню і страва готова!….
Важливо не перетримувати яйце на сковороді. Воно повинне запектись з одного боку і лише злегка підпектись з боку жовтка. Всередині, жовток повинен залишитись живим, рідким.
Вмочуйте шматочок хліба в жовток і отримуйте насолоду...

Омлет з качиних яєць

Качині яйця надзвичайно вдячні для приготування яєчень та омлетів. Важливо не перетримувати страву на вогні. При приготуванні яєчень та омлетів, знизу, яйце підсмажується до золотавої скоринки, а зверху, воно повинне бути живим, леть загуслим.

Яєчню і омлет можна зготувати багатьма способами, детальніше дивіться в розділі Омлети блоґу Cookery Travel.


Для прикладу – найпростіший омлет:
1
Яйця збити з дрібкою солі до легкої піни і вилити на розігріту з маслом або смальцем сковорідку.
2
Стишити вогонь і запікати, вимальовуючи виделкою на сковороді вісімки, до легкого загущення верху омлета.
3
Покласти зверху шматочок масла і розмазати його по всій поверхні.
4
Легким, але інтенсивним рухом перевернути омлет на підігріту тарілку.
Не забудьте про прянощі, приправи і свіжі овочі. Найвишуканіше, омлет смакує з дрібкою мускатного горіха і чорного меленого перцю.

Варені качині яйця

Качині яйця смакують вареними, але з тією ж самою засторогою – вони не повинні бути перевареними. Для відварювання качиного яйця достатньо 6-8-10 хвилин, в залежності для чого вам потрібне варене яйце.

Найсмачніше – варити качине яйце не більше шести хвилин: виходить ледь загуслий білок і живий жовток.

Восьми-десяти хвилин достатньо для ледь загуслого або густого жовтка. При цьому, білок залишається м’яким, не гумовим.


Пінник з полуницею на качиних яйцях

Пінник з полуницею на качиних яйцях виходить неймовірно пухким і ніжним на дотик. Він просто розчиняєтсья в роті.

Детальніше дивіться рецепт в розділі Пінник блоґу Cookery Travel.



Бісквітні пироги на качиних яйцях довершені і не перевершені. Навіщо слова, просто розглянте світлини, а при нагоді, зготуйте!..

Детальніше дивіться рецепт в статті Бісквітний пиріг на качиних яйцях блоґу Cookery Travel.


Достатньо п'ятьох качиних яєць замість шести курячих

Качині яйця збиваються в густу і об'ємну піну


Здавалося б, невелика різниця, але куряче, індиче, качине яйця щоразу вносять свої особливі принади до будь-якої страви з яйцем:


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар