Свинина тушкована з картоплею
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Ця здавалося б проста щодо інгредієнтів та в приготуванні страва має вишуканий смак.
І не даремно ж вона входить в перелік обов’язкових страв для урочистих обідів в традиційній українській кухні... |
На сімейні урочистості, весілля, ювілеї, поминки, деякі християнські свята, після капусняку або борщу, разом з голубцями, січениками, налисниками, завжди подавали і свинину тушковану з картоплею...
Секрет вишуканості смаку полягає у гармонійному поєднанні м’яса і цибулі, нічого зайвого, а прянощі та росіл лише підкреслюють принади страви...
І це ще раз підтверджує те, що найпростіші страви є найсмачнішими... |
|
|
Адже що може бути смачніше тушкованого з цибулею м’яса, а також крохмалиста, гаряча картопля, коли обидва аромати об’єднуються в один смаковий і нюховий букет!..
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Свинина; Страви з м’яса
|
Час тушкування:
|
50-60 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання:
|
60 хвилин
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування свинини тушкованої з картоплею
Інгредієнти для м'яса
| Інгредієнти для картоплі
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для свинини:
|
-
|
-
|
Свинина (м’якоть)
|
500
|
г
|
1
|
ст.ложка
| |
Цибуля ріпчаста середнього розміру
|
2
|
шт
|
1
|
склянка
| |
Прянощі: лавровий лист, перець духмяний, набір перців, гвоздика
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
1
|
головка
|
Для картоплі:
|
-
|
-
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Цибуля ріпчаста середнього розміру
|
1
|
шт
|
1
|
ст.ложка
| |
1
|
склянка
| |
Прянощі: лавровий лист, перець духмяний…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
-
|
головка
|
Зелень петрушки, кропу, коріандру, базиліку, тощо…
|
1
|
пучок
|
■ Порядок приготування свинини тушкованої з картоплею
■ Приготування м’яса
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
М’ясо нарізати на 8 кусків (2 куски на порцію).
|
2
|
Цибулю почистити і нашаткувати соломкою.
|
3
|
М’ясо обсмажити на добре розігрітій, змащеній смальцем сковороді на сильному вогні, щоб м’ясо, обсмажуючись, не торкалось одне одного. Обсмажене м’ясо перекласти в казанок.
|
4
|
Цибулю припустити на смальці на сковороді, на якій смажилось м’ясо, до розм’якшення, але не пересмажувати.
|
5
|
Додати до цибулі росіл, довести до кипіння і протушкувати протягом декількох секунд.
|
6
|
Додати підливу до м’яса, довести до кипіння і тушкувати під покришкою на слабкому вогні 50-60 хв.
|
●
|
За 15 хв до завершення тушкування, увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
|
7
|
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати.
|
8
|
Дістати куски м’яса з казанка і розвести в підливі підсмажене борошно, додати прянощі, почищені, розчавлені і злегка подрібнені зубки часнику, до смаку присолити.
|
9
|
М’ясо занурити в підливу, накрити покришкою, поставити у розігріту духовку, дати прогрітись на максимумі протягом 5 хвилин і запікати при 150 °C до готовності (~60-90 хв).
|
●
|
Поки м’ясо запікається, приготувати картоплю.
|
■ Приготування картоплі
|
|
|
|
1
|
Картоплю почистити і нарізати четвертинами.
|
2
|
Цибулю почистити, подрібнити і злегка припустити на смальці в каструлі, де тушкуватиметься картопля.
|
3
|
Картоплю додати до цибулі, залити росолом, добавити лавровий лист, декілька горошин духмяного перцю, сіль і тушкувати під покришкою на слабкому вогні до готовності (~25 хв).
|
■ Завершення приготування і подача страви
|
|
1
|
Картоплю дістати з росолу і покласти у підігрітий великий полумисок.
|
2
|
Росіл з картоплі добавити до м’яса, перемішати і довести на плиті до кипіння.
|
3
|
Викласти м’ясо поверх картоплі і полити підливою.
|
●
|
N.B.
●
|
Найкраще, страва смакує з розваристим, крохмальним сортом картоплі.
|
●
|
Українські застілля починались з чарки горілки і холодних закусок, відразу за якими подавалась перша страва (капусняк або борщ), відповідно, також під горілку. Після першої гарячої страви, гості, вже у гарному гуморі, вставали з-за столу, щоб поспівати або потанцювати. Тим часом, зі столу прибирались залишки закусок і першої страви, а на стіл виставлялись другі страви у великих полумисках або на тарелях.
|
●
|
Традиційно, на урочистих обідах, подаються декілька других страв (за звичай, це – свинина з картоплею, січеники, голубці, несолодкі налисники, якісь інші гарячі другі страви, і кожен самостійно вибирає з якої другої страви продовжити свій обід). Свинину тушковану з картопленю подають на стіл у великому полумиску: на дно кладуть всю порцію картоплі, зверху – м’ясо з підливою, і вже в порційній тарілці страву притрушують посіченою зеленню з часником.
|
|
|
Свіжі овочі, салати, соління, гострі приправи завжди привносять до других страв елемент свіжості, а також користі для збалансованого харчування.
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар