пʼятниця, 28 жовтня 2022 р.

Stewed Pork with Potatoes

Свинина тушкована з картоплею
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Ця здавалося б проста щодо інгредієнтів та в приготуванні страва має вишуканий смак.

І не даремно ж вона входить в перелік обов’язкових страв для урочистих обідів в традиційній українській кухні...

На сімейні урочистості, весілля, ювілеї, поминки, деякі християнські свята, після капусняку або борщу, разом з голубцями, січениками, налисниками, завжди подавали і свинину тушковану з картоплею...

Секрет вишуканості смаку полягає у гармонійному поєднанні м’яса і цибулі, нічого зайвого, а прянощі та росіл лише підкреслюють принади страви...

І це ще раз підтверджує те, що найпростіші страви є найсмачнішими...


Адже що може бути смачніше тушкованого з цибулею м’яса, а також крохмалиста, гаряча картопля, коли обидва аромати об’єднуються в один смаковий і нюховий букет!..

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Свинина; Страви з м’яса
Час тушкування:
50-60 хвилин
Країна:
Україна
Час запікання:
60 хвилин
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування свинини тушкованої з картоплею



Інгредієнти для м'яса

Інгредієнти для картоплі

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для свинини:
-
-
Свинина (м’якоть)
500
г
1
ст.ложка
Цибуля ріпчаста середнього розміру
2
шт
1
склянка
Прянощі: лавровий лист, перець духмяний, набір перців, гвоздика
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Часник
1
головка
Для картоплі:
-
-
Картопля
1
кг
Цибуля ріпчаста середнього розміру
1
шт
1
ст.ложка
1
склянка
Прянощі: лавровий лист, перець духмяний…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Часник
-
головка
Зелень петрушки, кропу, коріандру, базиліку, тощо…
1
пучок

■ Порядок приготування свинини тушкованої з картоплею

■ Приготування м’яса


1
М’ясо нарізати на 8 кусків (2 куски на порцію).
2
Цибулю почистити і нашаткувати соломкою.
3
М’ясо обсмажити на добре розігрітій, змащеній смальцем сковороді на сильному вогні, щоб м’ясо, обсмажуючись, не торкалось одне одного. Обсмажене м’ясо перекласти в казанок.
4
Цибулю припустити на смальці на сковороді, на якій смажилось м’ясо, до розм’якшення, але не пересмажувати.
5
Додати до цибулі росіл, довести до кипіння і протушкувати протягом декількох секунд.
6
Додати підливу до м’яса, довести до кипіння і тушкувати під покришкою на слабкому вогні 50-60 хв.
За 15 хв до завершення тушкування, увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
7
Борошно підсмажити до кремового кольору, але не перепалювати.
8
Дістати куски м’яса з казанка і розвести в підливі підсмажене борошно, додати прянощі, почищені, розчавлені і злегка подрібнені зубки часнику, до смаку присолити.
9
М’ясо занурити в підливу, накрити покришкою, поставити у розігріту духовку, дати прогрітись на максимумі протягом 5 хвилин і запікати при 150 °C до готовності (~60-90 хв).
Поки м’ясо запікається, приготувати картоплю.

■ Приготування картоплі


1
Картоплю почистити і нарізати четвертинами.
2
Цибулю почистити, подрібнити і злегка припустити на смальці в каструлі, де тушкуватиметься картопля.
3
Картоплю додати до цибулі, залити росолом, добавити лавровий лист, декілька горошин духмяного перцю, сіль і тушкувати під покришкою на слабкому вогні до готовності (~25 хв).

■ Завершення приготування і подача страви



1
Картоплю дістати з росолу і покласти у підігрітий великий полумисок.
2
Росіл з картоплі добавити до м’яса, перемішати і довести на плиті до кипіння.
3
Викласти м’ясо поверх картоплі і полити підливою.
Страва смакує гарячою. При подачі, у тарілку покласти картоплю, на неї – м’ясо, полити м’ясною підливою і посипати посіченим часником з зеленню. І не забувайте про свіжі овочі, соління, гострі приправи!..


N.B.
Найкраще, страва смакує з розваристим, крохмальним сортом картоплі.
Українські застілля починались з чарки горілки і холодних закусок, відразу за якими подавалась перша страва (капусняк або борщ), відповідно, також під горілку. Після першої гарячої страви, гості, вже у гарному гуморі, вставали з-за столу, щоб поспівати або потанцювати. Тим часом, зі столу прибирались залишки закусок і першої страви, а на стіл виставлялись другі страви у великих полумисках або на тарелях.
Традиційно, на урочистих обідах, подаються декілька других страв (за звичай, це – свинина з картоплею, січеники, голубці, несолодкі налисники, якісь інші гарячі другі страви, і кожен самостійно вибирає з якої другої страви продовжити свій обід). Свинину тушковану з картопленю подають на стіл у великому полумиску: на дно кладуть всю порцію картоплі, зверху – м’ясо з підливою, і вже в порційній тарілці страву притрушують посіченою зеленню з часником.



Свіжі овочі, салати, соління, гострі приправи завжди привносять до других страв елемент свіжості, а також користі для збалансованого харчування.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар