неділя, 19 вересня 2021 р.

Berry Pie with Sweet Shortcrust Pastry

Ягідний пиріг з пісочного тіста
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Секрет вишуканого смаку ягідного пирога з пісочного тіста полягає у гармонійному поєднанні випічки і свіжої ягоди, солодкого коржа, який розчиняється в роті, і ніжної м’якоті ягідної начинки, яка несе приємну, легку кислуватість, а також крему, який ховається між пирогом та начинкою, об’єднуючи всі компоненти у неймовірну насолоду.

І якщо ви впорались з пісочним печивом, то вам під силу взятись до витвору ось такого літнього кондитерського шедевру з того ж таки пісочного тіста.

А головне те, що осилити палітру насичених кольорів під силу не лише іменитим імпресіоністам, тому що підбирання ягідних барв і викладання такого пирога – це також творчий, захопливий процес, який неможливо перервати, тому що розпочавши роботу над пирогом, її необхідно втілювати у довершений витвір...

Випічка з пісочного тіста крихка і тендітна, тому, потрапивши до рота, вона розчиняється і десь зникає, залишаючи відчуття приємного смаку та насолоди, і саме тому, потрібно продумувати й ретельно підбирати ягоду для начинки пирога з пісочного тіста.

Ягідний пісочний пиріг вдається, якщо не порушено балансу випічки і ягоди, коли солодка основа доповнюється ніжною і соковитою начинкою. Ягода не повинна домінувати в такому пирогу, вона повинна нести легку свіжість до насиченого солодощами пісочного коржа. Ягода не повинна мати жорстку структуру або кісточку, а бути м’якою і ніжною. Саме тому, не варто перенасичувати пиріг малиною, порічкою, смородиною, тощо, а лише для прикраси, для невеличкого довершення кондитерського виробу...


Час підготовки і замішування тіста:
25 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час випікання і збирання пирога:
25 хв
Країна:
Україна
Час настоювання пирога:
2-3 години
К-сть порцій:
1 пиріг х 24 см

■ Інгредієнти для приготування ягідного пісочного пирога


Для тіста


Для кремової начинки


Для желейної поливки (цукор за бажанням)



Приклад ягідної начинки


Персик


Нектарин


Груша (шкірку обчищати)


Ківі (шкірку обчищати)


Полуниця для прикраси


Лохина для прикраси


Малина для прикраси

Варіант інгредієнтів для ягідної начинки

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Масло
100
г
Цукор
125
г
Яйце
1
шт
Сіль
1
дрібка
Ванілін (за рецептом виробника)
-
до смаку
Борошно
225
г
Для кремової начинки:
-
-
Лимон невеликого розміру
1
шт
Молоко згущене
150
г
Жовток
2
шт
Цукор
75
г
Лікер ягідний / Ягідна горілка
25
мл
Для ягідної начинки (як приклад):
-
-
Персик великий
1
шт
Слива велика / Нектарин великий
1-2
шт
Ківі
1/2
шт
Ягоди для прикраси: полуниця, малина, порічка, смородина, лохина, тощо…
50-100
г
Для желейної поливки:
-
-
Желатин
1
ч.ложка
Вода / Сік / Компот
100
мл
Цукор (за бажанням, якщо занадто кисла ягода)
-
до смаку

■ Порядок приготування ягідного пісочного пирога

■ Замішування пісочного тіста


Цукор з маслом, а потім і яйце легше розтирати у невеличкому полумиску, переклавши потім готову суміш в більшу миску для замішування тіста.
1
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі.
2
Цукор розтерти з маслом за допомогою віничка.
3
Сіль, ванілін, яйце додати до цукрово-масляної суміші і розтерти до повного розчинення цукру і стійкої піни.
4
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи лопаткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
5
Сформувати з тіста колобок, загорнути в плівку і покласти на декілька годин в хододильник (а ще краще – на одну добу).
Вистоювання тіста протягом доби в холодильнику покращує його структуру: клейковина в борошні розбухає, тісто стає одноріднішим.

■ Приготування кремової начинки


1
З лимона, натерти цедру на середній тертушці та вичавити з обчищеного лимона сік.
2
Добавити цукор, лікер, згущене молоко, жовтки.
3
Вимішати всі інгредієнти до однорідної маси.

■ Випікання пирога



Поки випікається корж, приготувати желейну поливку
Перед тим, як діставати з холодильника тісто, духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
Пісочне тісто не любить тепла, тому опрацьовувати його потрібно за допомогою качалки, шпателя, ложки.
1
Тісто дістати з холодильника, швидко розкатати в тонкий корж товщиною 4 мм і діаметром більшим за дно форми на 2 см.
2
Корж, за допомогою шпателів, викласти в охолоджену форму, рівномірно розрівняти його по всій площі і сформувати бортик висотою 2 см. Працювати невеличкою качалкою і товстою лопаткою, не торкаючись тіста руками.
3
Поставити форму в розігріту до 250 °С духовку і випікати 10 хв.
4
Дістати корж з духовки, залити зверху по бортики кремовою начинкою і поставити випікатись ще на 10 хвилин до легкого підрум’янювання поливки, слідкуючи, щоб корж не перепалювався.
Поки випікається корж, приготувати желейну поливку:

До рідини (вода, сік або фруктово-ягідний узвар), за потреби, якщо ягода занадто кисла, добавити до смаку цукор, нагріти майже до кипіння і розчинити в ній желатин (дивіться інструкцію виробника).
5
Корж дістати з духовки, охолодити і за допомогою двох шпателів, акуратно, щоб не поламати його, перекласти на широку тарелю.


■ Збирання пирога


Варіант збирання пирога:


1
Фрукти та ягоди, почергово, тоненько нарізáти і відразу ж викладати зверху пропеченої кремової начинки. Як для прикладу:

персик – зовнішнє коло; потім – ківі (банан, слива або ананас; в центрі – ягоди (малина, суниця, чорниця, порічка, тощо...); між рядами або по зовнішньому колу – викласти в рядок круглу ягоду (порічка, журавлина, чорниця...).
2
За допомогою чайної ложки, залити ягоди желейною поливкою (від центру до країв пирога), слідкуючи, щоб кожен шматочок був вкритий желейною масою.
3
Пиріг охолодити протягом 1-2 годин в холодильнику.


N.B.
Ягідний пісочний пиріг готується досить шидко, не зважаючи на декілька розрізнених процесів. Правила замішування і формування тіста – ті ж самі, що і для пісочного тіста. Перш за все, присутність великої кількості жиру вимагає мінімального контакту тіста з руками, бажаного приготування в прохолодному приміщенні та швидкості обробки, що впливає на його м’якість. Тому, краще замішувати тісто ложкою або товстою, неширокою лопаткою.
Як і для будь-якого тіста, де присутнє борошно, вистойка в декілька днів в холодильнику лише покращує структуру готового виробу. Тому, приготування пирога краще розпочати за два-три дні, давши вистоятись тісту в холодильнику.
Ягоди і фрукти потрібно брати повністю стиглі, м’які, уникаючи плодів з жорсткою структурою. В начинку йдуть будь-які плоди – від полуниці до манго, все, що може подарувати нам щедрий супермаркет або базар. Звичайно ж, жителі тропічних широт у більшій милості від фруктово-ягідного достатку!
Також, необхідно уникати занадто соковитих плодів або ж, при можливості, давати їм трохи стікати. Сам сік може піти на желейну поливку. Желейна поливка просто необхідна для запобігання обвітрюванню ягідної начинки, а також для довершення пирога у одну смакову спокусу.
Кремову підливку варто робити злегка кислувату, щоб уникнути приторної солодкості пирога.
Ягідний пісочний пиріг є чудовим місцем застосування всього вашого творчого потенціалу, тому, творіть без остраху, дотримуючись при цьому міри! Не варто перевантажувати пиріг ягодою. Найсмачнішим ягідний пиріг виходить, коли ягода лише ледь пом’якшує присмак коржа, робить його ніжнішим і не домінує.





Персик і нектарин, чудово підходять для ягідної начинки, а також, полуниця, лохина - для прикраси


Вони не обтяжують пиріг, привносячи ніжність і соковитість своєї м'якоті


Головне, стримувати себе у творчому пориві, щоб

пиріг залишався легким і збалансованим в дотиці і смаку

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар