вівторок, 21 липня 2020 р.

Summer Berries and Fruits Compote

Узвар з літніх ягід і фруктів
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Фруктово-ягідний компот, разом з шовковицею, річкою, спекою, запиленою вулицею і ще з багатьма іншими речами є обов’язковим компонентом дитячих вражень про літні канікули, безтурботність і відпочинок в селі або в містечку. Ці враження не полишають нас протягом всього нашого життя, повертаючи нас згадками в наше дитинство...

Адже в спекотний літній день, в будь-якому українському обійсті, вам завжди запропонують холодного фруктово-ягідного компоту, покуштувавши якого, ви відразу відчуєте смак літньої спеки, який формується не лише сонцем, а й густою тінню фруктового саду.

 

І вам приємно пахне в носа насичена свіжість малинового аромату, ви відчуєте приємно-кислуватий присмак смородини, вишні, і характерно-різкуватий смак аґрусу та терпкуватість ревеню...




А в залежності від взятих ягід, цей напій щоразу різнитиметься своїми присмаками, кольорами і відтінками...

Спочатку, він суто ягідний, дуже легкий, зі смаком свіжої малини, порічки, аґрусу, смородини, шовковиці, вишні, тощо...

Потім, до букету додаються сливи, яблука та груші, і він стає не таким яскравим, але насиченішим на смак...

Щоб отримати довершений смак напою, потрібно брати лише стиглі ягоди і фрукти (навіть, перестиглі). І головне, пам’ятати, що вся цінність компоту полягає у свіжості його компонентів, які не лише приємно тамують спрагу в спекотний день, а ще й вітамінізують наш організм, тому що компот – це одна з можливостей не лише задовольнити шлунок, а й дати організму чудовий, природній очисний та регулюючий засіб!

Головними ж принципами приготування компоту є,

По-перше, насиченість напою інгредієнтами. Фруктово-ягідна складова каструлі повинна становити щонайменше третину, а краще – половину її об’єму.

І по-друге, в жодному разі, не треба переварювати ягоди і фрукти. Після закипання, достатньо стишити вогонь і витримати напій при умліванні 2-3 хвилини, тому що охолоджуючись, напій встигне увібрати в себе все необхідне та цінне, що є в ягодах, які і формують смак компоту.

Цукор додається за смаком, і в кінці приготування.

І не бійтесь експериментувати зі смаками та ароматами, додавши до компоту зовсім незвичну ягоду, трохи м’яти, меліси чи чабрецю.


Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Напої
Час приготування:
2-5 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
2-3 години
К-сть порцій на каструлю 6-7 л:
4-5 літрів

■ Інгредієнти для приготування компоту з літніх ягід і фруктів


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Ягоди і фрукти
1,5-2
кг
Вода
5
л
Цукор
-
до смаку

■ Порядок приготування компоту з літніх ягід і фруктів

Приготування компоту:
1
Поставити закип’ячуватись воду, і поки вода закипатиме, підготувати ягоди та фрукти.
2
В залежності від набору інгредієнтів, ягоди і фрукти помити, з яблук, груш, повирізати серцевинки, з абрикос, слив видалити кісточки, з ревеня зрізати листя, залишивши лише пагони і нарізати на шматочки по 3-5 см. Ягоди можна розчавити з цукром.
3
Підготовлені ягоди і фрукти залити окропом, поставити на вогонь і довести до кипіння..
4
Стишити вогонь і проварити компот 2-3 хвилини на легенькому вогні, до смаку добавити і розчинити цукор, зняти каструлю з вогню, прикрити каструлю не повністю кришкою, залишивши трохи відкритого простору і дати настоятись та охолонути протягом декількох годин. 
Найкраще, поставити каструлю в широку миску з водою: так компот швидше охолоне.
5
Компот зцідити через друшляк і поставити в прохолодне місце або в холодильник.



N.B.
Компот можна варити з будь-яких ягід і фруктів, але найкращий смак він має коли в ньому є яблука. Яблук варто брати половину об’єму від інших інгредієнтів.
Чудового смаку компоту надають також груші. Саме грушево-яблучна основа з додаванням якихось інших сезонних фруктів і ягід дають вишуканості і насиченості смаку компоту.
Родзинкою в компоті виступає ревінь, який надає напою характерної терпкості. З ревеня необхідно обрізати листя, залишаючи лише пагони, а також зняти з них тонку плівку. Потім розрізати ревінь на невеличкі кубики.
Неповторного букету компоту надають смородина і малина.
В кінці приготування компоту, перед тим, як зняти його з вогню, можна покласти декілька листочків або маленьку гілочку м’яти, але не переборщити, м’ята не повинна домінувати, а лише ледь відчуватись, надаючи напою охолоджуючої свіжості.
Перебуваючи в тропіках, я варив компот з місцевих ягід і фруктів, назви яких я і не знав, але цим напоєм завжди дивував місцевих мешканців, як дивували і вони мене: ну, як же можна жити в фруктово-ягідному раю і не варити компоту! Тому, маєте можливість проявити в компоті всю свою творчу енергію, особливо, якщо у вас під рукою є стиглі тропічні фрукти, завжди дотримуючись принципу 1/3-1/2 каструлі повинна бути фруктовою складовою, щоб компот був насиченим і мав певну різкість.
І ще одне важливе зауваження: не треба переварювати компоненти. 2-5 хвилин (в залежності від твердості ягід і фруктів) достатні для приготування цього напою, який повинен зберігати свіжість своїх складників.
 

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар