Запіканка з грибами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Грибна запіканка є надзвичайно простою стравою у приготуванні, але її однозначно можна віднести до високої кухні.
І найперше, що збуджує наші відчуття, так це її м’яка консистенція з приємним, ніжним вершковим та насиченим грибним смаком і ароматом... |
І саме у грибній запіканці можна відчути смакову різницю у різних видах грибів: наприклад, ніжність смаку печериць, характерний, особливий аромат і смак маслюків, та насичений і суттєвий смак білих грибів...
Чудова запіканка виходить з болетовими грибами (білі, боровики, підосиковики, тощо…), але з маслюками вона має особливий смак і аромат...
Надзвичайно ніжною, невловимою на смак немов ефір, виходить запіканка з дощовиками та порхавками. |
|
|
Перш за все, необхідно зазначити, що в будь-якій страві, одним з чинників, які визначають кінцевий смак певної страви, є спосіб нарізки її складових...
Для грибної запіканки найліпше підходить шаткування грибів та інших складників соломкою. |
В професійній ресторанній термінології це називається «жульєном», тобто, нарізання інгредієнтів смужечками довжиною 4-5 см і шириною 1-3 мм.
І це, дійсно, впливає на смак страви, тому що взявши один і той ж набір овочів, наприклад, моркву, цибулю, картоплю, капусту та гриби, нарізавши їх різним способом (груба нарізка, кубики, соломка, подрібнення) і відваривши за однакових умов, ми отримаємо зовсім різні смакові відчуття – спробуйте проведсти експеримент з різними видами нарізки у простому овочевому відварі і ви відчуєте різницю.
І це, дійсно, впливає на смак страви, тому що взявши один і той ж набір овочів, наприклад, моркву, цибулю, картоплю, капусту та гриби, нарізавши їх різним способом (груба нарізка, кубики, соломка, подрібнення) і відваривши за однакових умов, ми отримаємо зовсім різні смакові відчуття – спробуйте проведсти експеримент з різними видами нарізки у простому овочевому відварі і ви відчуєте різницю.
Час підготовки:
|
10 хв
|
Розділ:
|
Страви з грибів; Гриби
|
Час обсмажування:
|
5-7 хв
|
Форма для запікання:
|
Форма для випічки ~20х20 см / 4 порційні форми
|
Температура і час запікання:
| 250 °C 10 хв
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування грибної запіканки
|
|
|
|
Для запікання можна взяти сметану | |
Тертий Пармезан додасть свого колориту,
| а інший, грубо натертий сир додасть вершковості
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Боровики / Печериці / Будь-які інші гриби
|
200
|
г
|
Цибуля
|
2
|
шт
|
Масло свіже / пряжене
|
50
|
г
|
Зелень кропу, петрушки, коріандру (окремо або в зборі)
|
1
|
пучок
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, імбир
|
-
|
до смаку
|
Сметана / Соус бешамель
|
0,5
|
л
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Сир тертий типу Пармезан або будь-який інший твердий сир
|
100
|
г
|
■ Порядок приготування грибної запіканки
|
|
|
|
|
|
Запікати можна в порційних формах:
Або ж використати одну велику форму (наприклад, для 4 порцій підходить форма 20х20 см):
|
|
|
|
●
|
Страва готується досить швидко, тому, спочатку, необхідно підготувати всі складники.
|
●
|
Якщо ви вирішили приготувати запіканку з білим соусом (бешамелем), то рецепт його приготування можете знайти в рецепті Білий соус або бешамель (або ж, натисніть на посилку, щоб перейти до рецепту приготування соусу).
|
1
|
Зібрати всі необхідні складники і увімкнути духовку на повну потужність розігріватись (250 °C).
|
2
|
Цибулю, гриби, часник почистити і по окремості, нашаткувати тоненькою соломкою. Зелень помити і подрібнити.
|
3
|
Цибулю припустити в сковорідці на сильному вогні на маслі до розм’якшення, додати гриби і обсмажити протягом 1-2 хв на сильному вогні, але не підрум’янювати.
|
4
|
Добавити до грибів сметану, довести до кипіння і протушкувати помішуючи протягом 1-2 хвилин. Зняти сковорідку з вогню.
|
●
|
Якщо ви готуєте запіканку з білим соусом (бешамелем), то обсмажені гриби з цибулею зняти з вогню і добавити до них білий соус, не тушкуючи.
|
5
|
Добавити до грибної суміші мелені прянощі, подрібнені часник та зелень, гарно перемішати, викласти в форму для запікання або в порційні форми і поставити запікатись в духовку.
|
6
|
Запікати при 250 °C протягом 10 хвилин.
|
7
|
Страву дістати з духовки, притрусити тертим сиром і подавати гарячою.
|
●
|
Якщо ви використовуєте грубо натертий сир, то після запікання страви, вимкіть духовку, притрусіть страву тертим сиром і залиште її в гарячій духовці на 2-3 хвилини, щоб сир злегка обплавився, але не запікався.
|
●
|
Страва смакує гарячою як самостійно, в якості гарячої закуски, або в якості приправи з будь-яким гарніром, найкраще – з молодою картоплею або запеченими овочами!..
|
N.B.
●
|
Найніжніший смак грибної запіканки виходить з печерицями, дощовиками, порхавками, але у страву чудово підуть й будь-які інші гриби.
|
|
|
Грибна запіканка може слугувати чудовою приправою до будь-якого гарніру:
|
|
|
|
Наприклад, з відвареною спаржевою квасолею, а також, |
грибна запіканка надзвичайно смакує з молодою картоплею
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар