неділя, 21 серпня 2022 р.

Mushroom Casserole

Запіканка з грибами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Грибна запіканка є надзвичайно простою стравою у приготуванні, але її однозначно можна віднести до високої кухні.

І найперше, що збуджує наші відчуття, так це її м’яка консистенція з приємним, ніжним вершковим та насиченим грибним смаком і ароматом...

І саме у грибній запіканці можна відчути смакову різницю у різних видах грибів: наприклад, ніжність смаку печериць, характерний, особливий аромат і смак маслюків, та насичений і суттєвий смак білих грибів...

Чудова запіканка виходить з болетовими грибами (білі, боровики, підосиковики, тощо…), але з маслюками вона має особливий смак і аромат...

Надзвичайно ніжною, невловимою на смак немов ефір, виходить запіканка з дощовиками та порхавками.


Перш за все, необхідно зазначити, що в будь-якій страві, одним з чинників, які визначають кінцевий смак певної страви, є спосіб нарізки її складових...

Для грибної запіканки найліпше підходить шаткування грибів та інших складників соломкою.

В професійній ресторанній термінології це називається «жульєном», тобто, нарізання інгредієнтів смужечками довжиною 4-5 см і шириною 1-3 мм.

І це, дійсно, впливає на смак страви, тому що взявши один і той ж набір овочів, наприклад, моркву, цибулю, картоплю, капусту та гриби, нарізавши їх різним способом (груба нарізка, кубики, соломка, подрібнення) і відваривши за однакових умов, ми отримаємо зовсім різні смакові відчуття – спробуйте проведсти експеримент з різними видами нарізки у простому овочевому відварі і ви відчуєте різницю.

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з грибів; Гриби
Час обсмажування:
5-7 хв
Форма для запікання:
Форма для випічки ~20х20 см / 4 порційні форми
Температура 
і час запікання:
250 °C
10 хв
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування грибної запіканки


Для запікання можна взяти сметану




Тертий Пармезан додасть свого колориту,

а інший, грубо натертий сир додасть вершковості

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Боровики / Печериці / Будь-які інші гриби
200
г
Цибуля
2
шт
Масло свіже / пряжене
50
г
Зелень кропу, петрушки, коріандру (окремо або в зборі)
1
пучок
Часник
1
головка
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, імбир
-
до смаку
Сметана / Соус бешамель
0,5
л
Сіль
-
до смаку
Сир тертий типу Пармезан або будь-який інший твердий сир
100
г

■ Порядок приготування грибної запіканки

Запікати можна в порційних формах:

Або ж використати одну велику форму (наприклад, для 4 порцій підходить форма 20х20 см):
    

Страва готується досить швидко, тому, спочатку, необхідно підготувати всі складники.
Якщо ви вирішили приготувати запіканку з білим соусом (бешамелем), то рецепт його приготування можете знайти в рецепті Білий соус або бешамель (або ж, натисніть на посилку, щоб перейти до рецепту приготування соусу).
1
Зібрати всі необхідні складники і увімкнути духовку на повну потужність розігріватись (250 °C).
2
Цибулю, гриби, часник почистити і по окремості, нашаткувати тоненькою соломкою. Зелень помити і подрібнити.
3
Цибулю припустити в сковорідці на сильному вогні на маслі до розм’якшення, додати гриби і обсмажити протягом 1-2 хв на сильному вогні, але не підрум’янювати.
4
Добавити до грибів сметану, довести до кипіння і протушкувати помішуючи протягом 1-2 хвилин. Зняти сковорідку з вогню.
Якщо ви готуєте запіканку з білим соусом (бешамелем), то обсмажені гриби з цибулею зняти з вогню і добавити до них білий соус, не тушкуючи.
5
Добавити до грибної суміші мелені прянощі, подрібнені часник та зелень, гарно перемішати, викласти в форму для запікання або в порційні форми і поставити запікатись в духовку.
6
Запікати при 250 °C протягом 10 хвилин.
7
Страву дістати з духовки, притрусити тертим сиром і подавати гарячою.
Якщо ви використовуєте грубо натертий сир, то після запікання страви, вимкіть духовку, притрусіть страву тертим сиром і залиште її в гарячій духовці на 2-3 хвилини, щоб сир злегка обплавився, але не запікався.
Страва смакує гарячою як самостійно, в якості гарячої закуски, або в якості приправи з будь-яким гарніром, найкраще – з молодою картоплею або запеченими овочами!..


N.B.
Найніжніший смак грибної запіканки виходить з печерицями, дощовиками, порхавками, але у страву чудово підуть й будь-які інші гриби.



Грибна запіканка може бути окремою стравою у вигляді гарячої закуски:


Грибна запіканка може слугувати чудовою приправою до будь-якого гарніру:



Наприклад, з відвареною спаржевою квасолею, а також,



грибна запіканка надзвичайно смакує з молодою картоплею


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар