вівторок, 7 червня 2022 р.

Fruit kvass

Квас фруктово-ягідний
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Цей ігристий тонізуючий напій створений саме для літа, адже він притишує невблаганно спекотне сонце, тамує спрагу і несе неймовірну насолоду, коли, відпивши з спітнілої від холодного квасу склянки, ви відчуваєте, як у роті, лускаючись, грають міріади бульбашок, вдаряють в носа ароматом свіжої ягоди, і вас опановує заспокійлива прохолода й задоволення… від того ж таки спекотного літа!..

Фруктово-ягідний квас є традиційним українським напоєм і заслуговує на присутність у вашому холодильнику, й не лише через свою чарівну здатність потамовувати спрагу, нести прохолоду і задоволення, але й через те, що це біологічно активний напій, який є також корисним для організму через свої вітамінізуючі, тонізуючі, очищувальні властивості, завдячуючи також силі силенній іншої користі.


Наприклад, природним чином зброджений, ферментований квас, як і соління, є джерелом безцінних ферментів і бактерій, які регулюють травлення, запобігають інфекційним захворюванням та стимулюють імунну систему.


При цьому, жоден промисловий, консервований напій не може зрівнятись з фруктовим квасом в плані смакових відчуттів!

Отже, якщо ви навчились і любите готувати узвар або компот, то приготувати квас є наступним, досить незначним кулінарним кроком...

Досить детально, приготування квасу описано в рецепті Березовий квас, а основою для нього слугує Компот або Узвар.


Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Напої
Час приготування + настоювання:
2-5 хвилин + 2-3 години
Країна:
Україна
Час виброджування:
5-7 днів
К-сть порцій на каструлю 6-7 л:
4-5 літрів

■ Інгредієнти для приготування ягідного квасу


В цьому рецепті – вишня

Варіанти інших можливих ягід та фруктів:


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Ягоди і фрукти (в цьому рецепті  вишня)
1,5-2
кг
Вода
5
л
Цукор
-
до смаку

■ Порядок приготування ягідного квасу


Узвар розлито по пляшках

Квас зброджений через 7 днів

Для приготування квасу вам потрібні будуть товстостінні скляні пляшки з міцним корком або пластикові пляшки (0,5-1,0 л)
Спочатку, ви готуєте звичайний компот або узвар.
1
Поставити закип’ячуватись воду, і поки вода закипатиме, підготувати ягоди та фрукти.
2
В залежності від набору інгредієнтів, ягоди і фрукти помити, з яблук, груш, повирізати серцевинки, з абрикос, слив видалити кісточки, з ревеня зрізати листя, залишивши лише пагони і нарізати на куски по 3-5 см. Ягоди можна розчавити з цукром.
3
Підготовлені ягоди і фрукти залити окропом, поставити на вогонь і довести до кипіння..
4
Стишити вогонь і проварити 2-3 хвилини на легенькому вогні, добавити і розчинити до смаку цукор, зняти каструлю з вогню, трохи прикрити кришкою, залишивши відкритого простору і дати настоятись та охолонути протягом декількох годин. Найкраще, поставити каструлю в широку миску з водою: так узвар швидше охолоне.
5
Узвар процідити через друшляк, наповнити пляшки, залишаючи вільне місце на два пальці для газації і поставити в темне місце при кімнатній температурі на 5-7 днів (в залежності від фруктів, температури, інших природних чинників).
6
Через декілька днів, у пляшці почнуть утворюватись бульбашки, а пластикові пляшки набухнуть. Квас готовий.
7
Поставити пляшки в холодильник до повного охолодження.
В пляшках утворюється сильно газований напій, тому, не варто перетримувати пляшки при кімнатній температурі. Перед відкриттям пляшки, напій необхідно охолодити, можна навіть покласти пляшку на 15-20 хвилин в морозилку. Це убезпечить ваш стіл, стіни і стелю від заливання таким смачним напоєм!
Квас не варто довго зберігати, навіть, у холодильнику. Краще, зробити новий. Тому що кожного дня, тиск у пляшках збільшується, і при відкорковуванні пляшки, в ній може залишитись квасу лише на дні, а весь інший буде довкола. Заходи безпеки такі ж, як і з ігристими винами!


N.B.
Узвар можна варити з будь-яких ягід і фруктів, і відповідно, робити з нього фруктово-ягідний квас. Полуниця, вишня, порічка, малина, тощо…, щоразу, ви отримуватимете чудовий живий напій!
Отже, передумовою гарного квасу є смачний компот. Чудового смаку узвару надають яблука та груші. Саме грушево-яблучна основа з додаванням якихось інших сезонних фруктів і ягід дають вишуканості і насиченості смаку узвару.
Родзинкою в узварі виступає ревінь, який надає напою характерної терпкості. З ревеня необхідно обрізати листя, залишаючи лише пагони, а також зняти з них тонку плівку. Потім розрізати ревінь на невеличкі кубики.
Неповторного букету узвару надають смородина і малина.
В кінці приготування узвару, перед тим, як зняти його з вогню, можна покласти декілька листочків або маленьку гілочку м’яти, чабрецю, острогону, тощо, але не переборщити, прянощі не повинні домінувати, а лише ледь відчуватись, надаючи напою охолоджуючої свіжості. Імбир привносить до узвару приємної пікантності смаку та аромату.
Хоча, на світлинах, ви і побачите родзинки, але не раджу класти родзинки в пляшки, тому що вони перебивають свіжий смак ягоди, надаючи трохи тьмяного присмаку.
І ще одне важливе зауваження: не треба переварювати компоненти: 2-5 хвилин варіння (в залежності від твердості ягід і фруктів) достатні для приготування цього напою, який повинен зберігати свіжість своїх складників.
Звичайно ж, досвід завжди є запорукою гарного результату. Наприклад, якщо згадати мій перший досвід у виготовленні квасу, то вийде ціла історія:

Якось, ще в старших класах школи, мені на очі потрапила книжка про виготовлення домашніх напоїв. І я вичитав в тій книзі рецепт, як зробити фруктово-ягідний квас.

Рецепт був описаний чітко і зрозуміло: головне – взяти пляшки з-під шампанського, обов’язково зафіксувати корок дротом. І я зробив все, як описувалось в рецепті.

Відкоркувавши першу пляшку, я був приємно вражений тим, що все було схоже на шампанське: і постріл корку, й ігристість, і піна… Але найбільше мене вразив смак, а також тактильні відчуття, тобто, як грав напій бульбашками в роті.

Отримавши такий несподівано чудовий результат, я вирішив дві пляшки залишити на покуштувати з друзями, а тим часом, зробити ще багато-багато цього квасу, щоб вистачило надовго…

За браком пляшок з-під шампанського, я налив квас у звичайні літрові пляшки і заставив ними всю нижню частину буфету.

І ось, якось, до мене завітав один з моїх друзів. Я відразу ж похвалився йому квасом і дістав одну з пляшок, які був залишив на потім, щоб пригостити ще когось цим чарівним напоєм. Ми спокійно сиділи за обіднім столом, про щось розмовляли, я дістав склянки, пляшку і почав відкручувати дріт, яким утримувався корок. І коли по недосвідченості, я відкрутив дріт, то корок вилетів кулею з пляшки у супроводі пінистого хвоста, який залив стіни, стелю і всю кухню грайливим напоєм. В пляшці залишилось лише на дні, але все інше було у квасові. Поприбиравши вчинений безлад, я втішив друга тим, що в мен є ще одна пляшка. Але навчений досвідом, ми вийшли у двір, щоб убезпечити себе і хату від подальшого гармидеру. І я, знаючи про можливий наслідок, обережно, відкрутив дріт, міцно утримуючи корок..., але раптом, я послабив руку, не втримавши корка, і той знову вилетів кулею, з красивим пінистим хвостом, піднявшись вище даху і старої абрикоси, залишивши на дні все ті ж декілька ковтків чудового напою… Саме тому, не варто залишати квас більше тижня в холодильнику, а перед відкорковуванням, можна навіть покласти пляшку на декілька хвилин до морозилки.

Але історія на цьому не закінчилась. Однієї ночі, з кухні почулись справжні вибухи – то відлітало дно з простих пляшок, якими був заставлений буфет, заливаючи квасом все інше, який рікою лився з буфету на підлогу… Навіть не розповідатиму, що я тоді вислухав від матері…



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар