пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

Apple Sponge

Бісквітний яблучний пиріг
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Бісквітний пиріг з яблуками готується дуже просто і швидко, але смакує він надзвичайно вишукано!

Тому що найпростіші страви завжди найсмачніші, тому що до гарної бісквітної випічки з яблуками нема нічого іншого добавити, окрім кориці та збитих вершків, які просто довершують відчуття насолоди...

Всі правила приготування бісквіту ті ж самі, що й для інших бісквітів «Бісквіт або Бісквітний пиріг». Тому:


Перед тим, як почати готувати бісквіт, підготуйте весь необхідний посуд, обладнання та продукти.
Посуд та обладнання: дві миски, сито, міксер, форма Ø 24 см, пекарський папір: круг Ø 24 см та смужка 72х7 см.
Посуд повинен бути сухим, без слідів жиру.
Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.

Бісквітне тісто в цьому рецепті готується за технологією бісквітного тіста, яка викладена в статті «Бісквітний пиріг – найпростіший рецепт».


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час замішування тіста:
25 хвилин
Час випікання:
45 хв – 180 °C
Час охолодження:
1-1,5 години
К-сть порцій:
1 бісквітний пиріг Ø 24 см
Необхідний посуд:
Форма Ø 24 см
Пекарський папір:
Круг Ø 24 см 
Смужка 72х7 см

■ Інгредієнти для приготування бісквітного яблучного пирога


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйце вагою ~ 60 г
6
шт
Цукор
1
склянка
Борошно
1
склянка
Ваніль/ванілін за рецептом виробника або
-
до смаку
Яблука (бажано кисло-солодкі)
400
г
Кориця мелена з цукром (1 кав.ложка кориці х 4-5 ч.ложок цукру)
-
за потребою
Для вершкового крему:
-
-
Сметана (густа, домашня) на кожну порцію пирога
1
ст.ложка
Цукор на кожну столову ложку сметани
1
ч.ложка

■ Порядок приготування бісквітного яблучного пирога

   
1
Яйця вбити в 2-3-літрову миску.
2
Яйця почати збивати міксером на мінімальній швидкості, порційно добавляючи цукор протягом перших 2 хвилин, і кожні 3-4 хвилини збільшуючи швидкість міксера.
3
Останні хвилин 5-6 збивати на максимальній швидкості до отримання гладкої, білуватої маси і збільшення об’єму яйцево-цукрової суміші в 5-6 разів (час збивання до 20 хвилин).
Перед замішуванням тіста, духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
4
Добавити до яйцево-цукрової суміші ваніль і легенько перемішати.
5
Борошно, вимішуючи, порційно увести до яйцево-цукрової суміші.
6
Тісто перемішати до однорідної маси розміреними, неспішними, широкими рухами знизу вгору, обережно, не переминаючи, щоб не поруйнувати збиті яйця і тісто не впало.
7
Дно і боки холодної форми викласти пекарським папером.
8
Яблука почистити від шкуринки, видалити насіннєву коробочку і нарізати тоненькими скибками.
9
Половину об’єму тіста обережно вилити в форму і розрівняти зверху ложкою або шпателем не притискуючи.
10
Зверху тіста викласти нарізані яблука, трохи занурюючи їх в тісто. Притрусити яблука меленою корицею перемішаною з цукром (1 кав.ложка кориці х 4-5 ч.ложок цукру). Залити яблука залишком тіста і розрівняти поверхню ложкою або шпателем.
11
Форму з тістом поставити в розігріту до 200 °С духовку, стишити вогонь до 180 °С і випікати 45 хв. Протягом випікання, не можна відчиняти духовку, оскільки пиріг впаде.
12
Бісквіт обережно дістати з духовки, уникаючи ударів і струсів, розкрити роз’ємну форму, зняти з боків пекарський папір і залишити на 10 хвилин трохи охолонути. Акуратно зняти пиріг з дна форми і з пекарського паперу та поставити на решітку, застелену абсорбуючою серветкою, охолоджуватись на 1-1,5 години.
13
Перекласти бісквіт на широку тарелю. Бісквітний пиріг готовий!
Перед подачею яблучного пирога, збити сметану з цукром до пінистого стану:
14
На одну порцію пирога йде 1 ст.ложка з горою густої (домашньої) сметани. Краще збивати 2-4 ст.ложки сметани за раз:
- Покласти сметану з цукром у вузьку склянку (яка стандартно йде в комплекті з міксером) або в банку (щоб вінички вільно заходили в посудину).
- Збивати 1 хвилину на найменшій швидкості, щоб цукор розійшовся по сметані, потім, ще 2 хвилини на найбільшій швидкості.
- Слідкуйте, щоб не перезбити сметану, тому що вона перетворитсья на масло. Ви побачите, як сметана, раптово, стане пінистою. На цьому етапі варто припинити збивати.


N.B.
Замість яблук, в пиріг можна покласти груші, сливи, при цьому, необхідно знімати шкуринку, щоб виріб виходив ніжним і розтавав у роті, а також полуницю та інші ягоди і фрукти з ніжною м’якоттю, але не занадто соковитою.
Бісквітне тісто боїться ударів і струсів, від чого воно падає, тому необхідно уникати ударів миски зі збитими яйцями і замішаним тістом, а також форми з тістом та з готовим виробом.
Спрощене збивання яєць дає іншу структуру готового пирога, але таку ж пухнасту і легку. Можна зготувати бісквіт, збиваючи окремо жовтки і білки, але приготування займає більше часу. Хоча, спробувати завжди можна, щоб пізнати різницю…
Час випікання бісквіту необхідно підлаштувати під параметри вашої духовки. Ви знатимете це вже після першої випічки. Готовність бісквіту перевіряється дерев’яною шпичкою, встромивши її в пиріг: вона повинна залишитись сухою. Тому, за потреби, добавте ще 5-10 хвилин випікання, можливо, стишивши вогонь, і слідкуючи, щоб бісквіт не перепалювався. При подальших випічках, ви вже не матимете потреби перевіряти бісквіт на готовність, якщо застосовуватимете стандартні параметри приготування за рецептом.
В бісквіті, надзвичайно відчувається якість яєць. З домашніх яєць, густим білком і насиченого кольору жовтком, виходить надзвичайно досконалий кондитерський виріб, з гарною структурою, гарним природнім кольором, чудовим смаком і ароматом. Такий бісквіт одночасно повітряно-легкий і дуже ситний. Він настільки пухнастий, що відразу ж вбирає всю слину і без супроводу напою, його й не проковтнеш, адже не даремно англійською мовою бісквітний пиріг зветься «губковий пиріг» (sponge cake).
Те ж саме стосується і ванілі або ваніліну. Варто взяти природну ваніль, її витяжку або ванілін гарного виробника, не псуючи бісквіт дешевим порошковим ваніліном. Якщо ви хочете відчути насолоду від бісквітів, то потрібно ретельно підійти до вибору продуктів: або дешево і швидко, або мистецьки і вишукано...
Окрім якості продуктів, при приготуванні бісквітного тіста, багато значить потужність міксера. Потужній міксер з складною конфігурацією віничків завжди забезпечить легкий і якісний результат.
І головне, не поспішайте збивати яйця, тому що це певний процес, який прискорити неможливо: спочатку розбивається цукор на малих обертах, а потім, на великих обертах, яйця повністю розчиняють цукор і спінюються. Вада бісквіту – цукрова скоринка зверху пирога, що говорить про швидке і не повне збивання яєць з цукром.
А довершують смак бісквітного яблучного пирога збиті вершки, і зокрема – сметана. Сметана має приємний, легкий, кислуватий присмак, який якнайкраще доповнює смакову картину солодкого бісквіту і яблук, а також, вона вносить у смакові відчуття певну свіжість. Звичайно ж, можна взяти і збиті вершки, без цукру, але звичайні вершки несуть трохи пріснуватий присмак.


Бісквітний пиріг

з грушами та імбиром


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар