Рататуй або запечене овочеве рагу
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Кінець серпня-вересень-жовтень є чудовою порою для запікання овочів і однією з запечених в духовці страв може стати рататуй.
Страва «рататуй» походить з прованської французької кухні. Спочатку, вона готувалась з кабачків, цибулі, часнику та олії, потім в неї почали добавляти і баклажани. |
Хоча, подібна страва існує також і в багатьох інших кухнях, наприклад, в іспанській – це пісто, в італійській – капоната, у грецькій – брамі, а у турецькій – імам баїлді. Тобто, з невеликим варіаціями, страва присутня у багатьох країнах середземноморського басейну. Подібну страву готують і в інших країнах, в культурі харчування яких є баклажани та кабачки...
А популярність страви освіжив однойменний американський комедійний анімаційний фільм режисера Бреда Берда – Рататуй (2007), після якого, як саме слово, так і страва стали відомими всім.
Одного якогось універсального рецепту приготування рататуя нема, тому що існують чисельні його варіації. Але головний принцип – це порізані кружальцями і запечені в духовці овочі: баклажани або кабачки з цибулею, часником, солодким перцем та помідорами з добавлянням невеликої кількості оливкової олії, що в результаті, дає чудовий смаковий букет, а також робить цю страву надзвичайно дієтичною. |
Час підготовки:
|
20 хв
|
Розділ:
|
Страви з овочів
|
Час приготування:
|
60-80 хв
|
Країна:
|
Середземномор’я
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
■ Інгредієнти для приготування рататуя
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Баклажан середнього розміру
|
1
|
шт
|
Кабачок середнього розміру
|
1
|
шт
|
Цибуля
|
2
|
шт
|
Часник
|
1
|
голівка
|
Помідори
|
4
|
шт
|
Перець солодкий
|
2
|
шт
|
Олія
|
-
|
за потребою
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Трави пряні мелені (хмелі-сунелі, тощо...)
|
-
|
за смаком
|
■ Порядок приготування рататуя
|
|
1
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
2
|
Жаровню змастити олією і викласти на неї шарами нарізані кружальцями овочі: цибулю, баклажани, розчавлений і посічений часник, кабачки, помідори, нарізаний смужками перець.
|
3
|
Скропити овочі трохи олією і поставити жаровню в розігріту до максимуму духовку на 10 хвилин.
|
4
|
Стишити вогонь до 200 °C і запікати протягом 1-1,5 години до готовності (запах готової страви сам підкаже, коли її виймати з духовки).
|
5
|
Страву присолювати, приправляти прянощами та спеціями до смаку вже в тарілці.
|
N.B.
●
|
Страва є надзвичайно простою в приготуванні – потрібно лише помити овочі, нарізати їх великими кусками і поставити запікатись, але саме через це вона і виходить дуже смачною і легкою, надзвичайно дієтичною.
|
●
|
Готову страву можна присипати зеленню, тертим сиром.
|
●
|
Страва може бути самостійною, а може йти в якості гарніру до м’яса або ж може бути подана з відвареним рисом або картоплею...
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар