середа, 4 вересня 2019 р.

Ratatouille

Рататуй або запечене овочеве рагу
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кінець серпня-вересень-жовтень є чудовою порою для запікання овочів і однією з запечених в духовці страв може стати рататуй.

Страва «рататуй» походить з прованської французької кухні. Спочатку, вона готувалась з кабачків, цибулі, часнику та олії, потім в неї почали добавляти і баклажани. 

Хоча, подібна страва існує також і в багатьох інших кухнях, наприклад, в іспанській – це пісто, в італійській – капоната, у грецькій – брамі, а у турецькій – імам баїлді. Тобто, з невеликим варіаціями, страва присутня у багатьох країнах середземноморського басейну. Подібну страву готують і в інших країнах, в культурі харчування яких є баклажани та кабачки...


А популярність страви освіжив однойменний американський комедійний анімаційний фільм режисера Бреда Берда – Рататуй (2007), після якого, як саме слово, так і страва стали відомими всім.

Одного якогось універсального рецепту приготування рататуя нема, тому що існують чисельні його варіації. Але головний принцип – це порізані кружальцями і запечені в духовці овочі: баклажани або кабачки з цибулею, часником, солодким перцем та помідорами з добавлянням невеликої кількості оливкової олії, що в результаті, дає чудовий смаковий букет, а також робить цю страву надзвичайно дієтичною.


Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Страви з овочів
Час приготування:
60-80 хв
Країна:
Середземномор’я
-
-
К-сть порцій:
4 порції

■ Інгредієнти для приготування рататуя


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Баклажан середнього розміру
1
шт
Кабачок середнього розміру
1
шт
Цибуля
2
шт
Часник
1
голівка
Помідори
4
шт
Перець солодкий
2
шт
Олія
-
за потребою
Сіль
-
за смаком
Перець чорний мелений
-
за смаком
Трави пряні мелені (хмелі-сунелі, тощо...)
-
за смаком

■ Порядок приготування рататуя


1
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
2
Жаровню змастити олією і викласти на неї шарами нарізані кружальцями овочі: цибулю, баклажани, розчавлений і посічений часник, кабачки, помідори, нарізаний смужками перець.
3
Скропити овочі трохи олією і поставити жаровню в розігріту до максимуму духовку на 10 хвилин.
4
Стишити вогонь до 200 °C і запікати протягом 1-1,5 години до готовності (запах готової страви сам підкаже, коли її виймати з духовки).
5
Страву присолювати, приправляти прянощами та спеціями до смаку вже в тарілці.


N.B.
Страва є надзвичайно простою в приготуванні – потрібно лише помити овочі, нарізати їх великими кусками і поставити запікатись, але саме через це вона і виходить дуже смачною і легкою, надзвичайно дієтичною.
Готову страву можна присипати зеленню, тертим сиром.
Страва може бути самостійною, а може йти в якості гарніру до м’яса або ж може бути подана з відвареним рисом або картоплею...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар