Тушенина з яловичини
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Домашня тушенина – це м’ясний делікатес, який завжди під рукою!..
Це той магічний кулінарний продукт, який може будь-якої миті скрасити навіть найскромніший обід чи вечерю... |
Для цього потрібно лише дістати з холодильника банку з тушениною і, навіть ще не дійшовши до столу, почати ласувати цим м’ясним делікатесом, видираючи виделкою з тієї ж банки застиглі від холоду шматки м’ясної насолоди...
А потім, вже сівши за стола, покласти гарну порцію тушенини на скибку хліба…, і тут вже починається справжнє свято, здобрене зубком часнику, четвертинкою цибулі, редьки, помідором, огірком, тощо...
Здається, я перерахував майже всі необхідні складові чудової перекуски..., ну, звичайно ж, ще чарка гарної ягідної горілки буде не зайвою… |
|
|
Домашня тушенина – це можливість перетворити на достатній обід перекуску просто з хлібом, з картоплею, пастою, юшкою, тощо..., тому що тушенина смакує завжди…
І звичайно ж, мова йде саме про домашню тушенину, з якою не позмагається жоден подібний магазинний продукт, тому що домашня страва залишається завжди домашньою, навіть якщо вона закатана у банки, тому що готується вона з любов’ю і в думках про смачний обід, яким кухар сподівається почастувати своїх рідних і близьких…
І звичайно ж, мова йде саме про домашню тушенину, з якою не позмагається жоден подібний магазинний продукт, тому що домашня страва залишається завжди домашньою, навіть якщо вона закатана у банки, тому що готується вона з любов’ю і в думках про смачний обід, яким кухар сподівається почастувати своїх рідних і близьких…
Тушенину можна готувати з будь-якого м’яса: яловичини, свинини, кролятини, птиці, тощо… І щоразу, це буде особлива страва, характерна для того чи іншого виду м’яса.
В цьому ж рецепті, мова піде про тушенину з яловичини. |
Тушенину можна готувати декількома способами, я ж пропоную зготувати так, як готували її в нашій сім’ї.
Перш за все, у будь-якій тушкованій м’ясній страві смачнішою виходить підлива, а не саме м’ясо. Це – беззаперечна істина. Тому і в тушенині ця істина залишається незмінною!
А гарна підлива – це пряні овочі і трави, перці та інші спеції, як на ваш смак!..
Перш за все, у будь-якій тушкованій м’ясній страві смачнішою виходить підлива, а не саме м’ясо. Це – беззаперечна істина. Тому і в тушенині ця істина залишається незмінною!
А гарна підлива – це пряні овочі і трави, перці та інші спеції, як на ваш смак!..
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з м’яса; Яловичина
|
Час тушкування:
|
~3 години
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Казан 4-5 л;
5 банок 0,5 л |
К-сть порцій:
|
5 банок по 0,5 л
|
■ Інгредієнти для приготування тушенини з яловичини
|
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Яловичина (м’якоть з стегна, одним куском)
|
3
|
кг
|
500
|
мл
| |
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для підливи:
|
-
|
-
|
Коренеплоди: цибуля, часник, петрушка, селера, морква (в рівній кількості)
|
1
|
кг
|
Прянощі цілі: пряні трави, перці, гвоздика, імбир, насіння кропу, кмину, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Гриби лісові сушені (за бажанням)
|
50
|
г
|
■ Порядок приготування страви
■ Тушкування м’яса
|
|
|
|
|
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
1
|
Коренеплоди почистити і нарізати грубими кусками.
|
2
|
Цибулю і часник можна не чистити, а лише обрізати забруднені частини, лушпиння та помити.
|
3
|
На дно казанка покласти прянощі, а на прянощі – підготволені овочі.
|
4
|
Покласти на овочі м’ясо, накрити покришкою, поставити в розігріту духовку і довести до закипання.
|
5
|
Стишити вогонь до 150 °С і тушкувати протягом 2 годин. М’ясо повинне умлівати, а не кипіти.
|
6
|
Через 2 години тушкування, м’ясо перевернути на інший бік і тушкувати ще протягом 1 години.
|
●
|
Поки тушкується м’ясо, підготувати інший необхідний посуд: помити банки, дістати кришки для консервування, ключ для закатування (за необхідності), сито та 3-літрову каструлю для зціджування юшки з овочів і м’яса.
|
■ Підготовка страви до закатування в банки
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
М’ясо дістати з казанка, овочі і прянощі скинути на сито, зцідивши юшку в каструлю.
|
2
|
М’ясо нарізати на куски і щільно закласти в банки на 1-1,5 см нижче плечика.
|
3
|
Юшку посолити (1 ч.ложка солі без гори на 0,5 л об’єму), враховуючи те, що для кращого зберігання тушенина повинна бути трохи солонцюватою, довести до кипіння і рівномірно розлити по банках.
|
4
|
Банки з тушениною поставити на жаровні в духовку і увімкнути духовку розігріватись до 250 °С.
|
5
|
Стишити вогонь до 150 °С і протушкувати протягом 15 хвилин.
|
●
|
Поки страва розігрівається і протушковується, смалець розтопити на середньому вогні і довести до закипання в невеликій каструльці, з якої було б зручно розливати гарячий смалець по банках. Вимкнути вогонь, залишивши смалець на теплій конфорці.
|
●
|
Одночасно, в іншу каструлю покласти кришки для консервування, і залити водою, щоб вода покривала кришки. Довести до кипіння, стишити вогонь і підтримувати легке кипіння до закатування тушенини.
|
6
|
Банки з тушениною, почергово, обережно діставати з духовки, заливати до плечика гарячим смальцем, закатувати кришками, перевертати догори дном і ставити на щільний рушник в теплому місці.
|
7
|
Закатані банки накрити ще одним щільним рушником і залишити охолоджуватись.
|
●
|
Зберігати тушенину в холодильнику, погребі або в іншому відповідному місці.
|
●
|
Найкраще, страва смакує холодною, з хлібом та свіжими овочами (часник, цибуля, помідори, огірки, редька, тощо…), але також, слугує гарною м’ясною добавкою до гарячих гарнірів та юшок!
|
|
|
N.B.
●
|
Враховуючи утушковування, на 0,5-літрову банку йде близько 600 г свіжого м’яса. Можна закатувати тушенину й в 1-літрову банку, але 0,5 літра – це достатній раціональний об’єм як для однієї людини на декілька разів, так і для сім’ї, наприклад, з чотирьох людей, на один раз.
|
●
|
Враховуючи, що для приготування страви необхідно декілька годин, використовується духовка, а також, що тушенина є одним з способів заготівлі і тривалого зберігання м’ясних продуктів, варто готувати тушенину не менше, ніж з 3 кг м’яса, а краще – заповнити всю духовку, що буде раціональніше. На стандартну жаровню стають 12 банок 0,5 л. Відповідно, потрібно брати близько 7 кг м’яса.
|
●
|
1 чайна ложка солі без гори є достатньою на об’єм 0,5 л страви.
|
●
|
Готувати підливу потрібно досить гострою і пряною, адже саме гострота і пряність надають м’ясним стравам вишуканості, смаку і корисності.
|
|
|
Поклавши порцію тушенини на щойно відварену картоплю, ми відразу ж отримуємо смачну м’ясну страву, а овочева юшка починає заполонювати довкілля м'ясним ароматом першої страви…
|
|
|
|
Невеличка ж перекуска з двох канапок під гарну ягідну горілку розбудить будь-який сплячий апетит, або ж, дасть спокою, натхнення та й розради протягом складного робочого дня…
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар