понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Beef Roast with Sour Cream Sauce

Яловичина тушкована в сметані
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В яловичині тушкованій в сметані м’ясо має звабливий присмак запеченості і одночасно, воно розімліле, ніжне на дотик, а поєднання з підливою, створює складний букет з вершково-овочевим смаком, який довершують прянощі і певна гострота...

Ця страва якнайкраще розкриває особливість української кухні, яка характерна поєднанням різних способів теплової обробки продуктів при приготуванні однієї страви: тут і обсмажування, і пасерування, і тушкування, і запікання…, а також, вона складається з чисельних інгредієнтів: м’ясо, жир, овочі, сметана, прянощі, зелень…

Для приготування страви варто брати саме яловичину, а не телятину, оскільки яловичина є зрілим м’ясом з суттєвою консистенцією і насиченим смаком, що як раз і підходить до різних процесів її обробки, які в результаті витворюють одночасно поживну та вишукану страву.


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса; Яловичина
Загальний час приготування:
3½ години
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Казанок на 3-4 л
К-сть порцій:
6 порцій

■ Інгредієнти для приготування тушкованої в сметані яловичини


Для смаження найкраще підходять смалець або пряжене масло:
 


Традиційний для української кухні набір коренеплодів і прянощів для м'яса


Сметана завжди привносить до страв елемент свіжості і вершковості


Посічені зелень і часник лише довершують страву


Печені овочі в якості гарніру пасують до страви якнайкраще

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Яловичина
1
кг
Смалець / Пряжене масло для смаження
1-2
ст.ложки
Цибуля середнього розміру
3
шт
Морква середнього розміру
1
шт
Петрушка корінь
1-2
шт
Селера корінь
1
шт
Пастернак корінь
1
шт
Сметана
2
склянки
Прянощі: набір перців, насіння кропу, кмину, лавровий лист, пряні трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Для гарніру:
-
-
Картопля середнього розміру / Інші овочі за бажанням: цвітна капуста, капуста кольрабі, кабаки, баклажани, тощо…
-
за потреби
Часник
1
головка
Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо…
1
пучок

■ Порядок приготування тушкованої в сметані яловичини


М'ясо обсмажити одним куском і тушкувати з невеликою кількістю росолу або води


Овочі нашаткувати грубою соломкою, часник почистити



Овочі злегка обсмажити 


Додати часник і пропасирувати з півхвилини

Перекласти овочі в казанок, зверху покласти м'ясо


і тушкувати до готовності під покришкою


М'ясо розрізати на порційні куски (1-2 на порцію)


Овочі протерти крізь сито


Протерті овочі залити росолом і сметаною, до смаку посолити, приправити прянощами

Залити підливою куски м'яса і тушкувати ще 30 хвилин до готовності

Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
1
Яловичину обсмажити в казанку для запікання одним куском до рум’яної скоринки з обох боків на сильному вогні (~3 хвилини з кожного боку).
2
Обсмажене м’ясо покласти в казанок для запікання, налити м’ясного або овочевого росолу, або води, щоб рідина ледь не доходила до середини м’яса.
3
М’ясо поставити в розігріту духовку на жаровню, прогріти страву протягом 5 хвилин до закипання на сильному вогні, стишити вогонь до 150 °C і тушкувати 1,5 години майже до готовності.
4
Поки тушкується м’ясо, коренеплоди почистити, нашаткувати грубою соломкою і злегка обсмажити в жирі на сильному вогні до невеличкого розм’якшення і аромату овочів, що почали запікатись.
5
Додати до овочів обчищені зубки часнику і пропасерувати ще з півхвилини разом з овочами до приємного часникового аромату (головне не пересмажувати часник, а лише злегка прогріти). Зняти овочі з вогню.
6
Через 1,5 години тушкування м’яса, дістати м’ясо з духовки і казанка, покласти на дно пасеровані овочі, зверху овочів покласти м’ясо, перевернувши його на инший бік, і накрити казанок покришкою.
7
Поставити казанок в духовку, довести до кипіння на сильному вогні і тушкувати ще близько 60 хвилин при 150 °C до готовності м’яса та овочів.
На цьому етапі, на жаровню поряд з казанком, можна покласти картоплю, инші овочі для запікання протягом години, які слугуватимуть чудовим гарніром до м’ясної страви.
8
Дістати страву з духовки, м’ясо нарізати на порційні куски – 1-2 куски на порцію.
9
Овочі протерти крізь сито, додати юшку з тушкування, сметану, до смаку посолити, приправити меленими прянощами, перцями, щоб підлива була гострою і трохи солонцюватою, з огляду на те, що м’ясо не солилось, та все гарно вимішати.
10
М’ясо знову викласти в казан, залити отриманою підливою, поставити в духовку, довести до кипіння при 250 °C, стишити вогонь до 200 °C і протушкувати ще протягом 20-30 хвилин.
Страву подавати з печеними овочами або відвареними четвертинками картоплі, або іншими овочами, поливаючи гарнір підливою.
При подачі, в гарячу підливу добавити подрібнені часник і зелень та перемішати.
На етапі тушкування м’яса з овочами, можна на жаровню, поряд з казанком, покласти цілими помиті овочі для запікання: картоплю, кабаки, баклажани, гарбуз, цвітну капусту, тощо…, які слугуватимить чудовим гарніром до м’яса.
Страва смакує гарячою


N.B.
Щоразу, коли ви дістаєте казанок з духовки, вмикайте духовку на повну потужність, щоб підняти температуру, поки ви здійснюєте інші операції з інгредієнтами страви поза духовкою.
Коли ви повертаєте казанок назад в духовку, стишуйте вогонь до позначок як за рецептом. Це дозволить постійно тримати в духовці необхідну температуру, не втрачаючи часу на розігрівання духовки.



Розімліле м'ясо в гострій, пряній і вершковій підливі стане чудовим результатом ваших кулінарних вправ:


Підлива смакує з будь-яким гарніром

І не забувайте про свіжі овочі, соління, салати...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар