Яловичина тушкована в сметані
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В яловичині тушкованій в сметані м’ясо має звабливий присмак запеченості і одночасно, воно розімліле, ніжне на дотик, а поєднання з підливою, створює складний букет з вершково-овочевим смаком, який довершують прянощі і певна гострота...
|
Ця страва якнайкраще розкриває особливість української кухні, яка характерна поєднанням різних способів теплової обробки продуктів при приготуванні однієї страви: тут і обсмажування, і пасерування, і тушкування, і запікання…, а також, вона складається з чисельних інгредієнтів: м’ясо, жир, овочі, сметана, прянощі, зелень…
Для приготування страви варто брати саме яловичину, а не телятину, оскільки яловичина є зрілим м’ясом з суттєвою консистенцією і насиченим смаком, що як раз і підходить до різних процесів її обробки, які в результаті витворюють одночасно поживну та вишукану страву.
|
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з м’яса; Яловичина
|
Загальний час приготування:
|
3½ години
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Казанок на 3-4 л
|
К-сть порцій:
|
6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування тушкованої в сметані яловичини
Для смаження найкраще підходять смалець або пряжене масло:
|
|
Традиційний для української кухні набір коренеплодів і прянощів для м'яса | Сметана завжди привносить до страв елемент свіжості і вершковості |
Посічені зелень і часник лише довершують страву | Печені овочі в якості гарніру пасують до страви якнайкраще
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Яловичина
|
1
|
кг
|
Смалець / Пряжене масло для смаження
|
1-2
|
ст.ложки
|
Цибуля середнього розміру
|
3
|
шт
|
Морква середнього розміру
|
1
|
шт
|
Петрушка корінь
|
1-2
|
шт
|
Селера корінь
|
1
|
шт
|
Пастернак корінь
|
1
|
шт
|
Сметана
|
2
|
склянки
|
Прянощі: набір перців, насіння кропу, кмину, лавровий лист, пряні трави, тощо…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для гарніру:
|
-
|
-
|
Картопля середнього розміру / Інші овочі за бажанням: цвітна капуста, капуста кольрабі, кабаки, баклажани, тощо…
|
-
|
за потреби
|
Часник
|
1
|
головка
|
Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо…
|
1
|
пучок
|
■ Порядок приготування тушкованої в сметані яловичини
М'ясо обсмажити одним куском і тушкувати з невеликою кількістю росолу або води | Овочі нашаткувати грубою соломкою, часник почистити |
Овочі злегка обсмажити | Додати часник і пропасирувати з півхвилини
|
Перекласти овочі в казанок, зверху покласти м'ясо | і тушкувати до готовності під покришкою |
М'ясо розрізати на порційні куски (1-2 на порцію) | Овочі протерти крізь сито |
|
|
Протерті овочі залити росолом і сметаною, до смаку посолити, приправити прянощами
| Залити підливою куски м'яса і тушкувати ще 30 хвилин до готовності
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
1
|
Яловичину обсмажити в казанку для запікання одним куском до рум’яної скоринки з обох боків на сильному вогні (~3 хвилини з кожного боку).
|
2
|
Обсмажене м’ясо покласти в казанок для запікання, налити м’ясного або овочевого росолу, або води, щоб рідина ледь не доходила до середини м’яса.
|
3
|
М’ясо поставити в розігріту духовку на жаровню, прогріти страву протягом 5 хвилин до закипання на сильному вогні, стишити вогонь до 150 °C і тушкувати 1,5 години майже до готовності.
|
4
|
Поки тушкується м’ясо, коренеплоди почистити, нашаткувати грубою соломкою і злегка обсмажити в жирі на сильному вогні до невеличкого розм’якшення і аромату овочів, що почали запікатись.
|
5
|
Додати до овочів обчищені зубки часнику і пропасерувати ще з півхвилини разом з овочами до приємного часникового аромату (головне не пересмажувати часник, а лише злегка прогріти). Зняти овочі з вогню.
|
6
|
Через 1,5 години тушкування м’яса, дістати м’ясо з духовки і казанка, покласти на дно пасеровані овочі, зверху овочів покласти м’ясо, перевернувши його на инший бік, і накрити казанок покришкою.
|
7
|
Поставити казанок в духовку, довести до кипіння на сильному вогні і тушкувати ще близько 60 хвилин при 150 °C до готовності м’яса та овочів.
|
●
|
На цьому етапі, на жаровню поряд з казанком, можна покласти картоплю, инші овочі для запікання протягом години, які слугуватимуть чудовим гарніром до м’ясної страви.
|
8
|
Дістати страву з духовки, м’ясо нарізати на порційні куски – 1-2 куски на порцію.
|
9
|
Овочі протерти крізь сито, додати юшку з тушкування, сметану, до смаку посолити, приправити меленими прянощами, перцями, щоб підлива була гострою і трохи солонцюватою, з огляду на те, що м’ясо не солилось, та все гарно вимішати.
|
10
|
М’ясо знову викласти в казан, залити отриманою підливою, поставити в духовку, довести до кипіння при 250 °C, стишити вогонь до 200 °C і протушкувати ще протягом 20-30 хвилин.
|
●
|
Страву подавати з печеними овочами або відвареними четвертинками картоплі, або іншими овочами, поливаючи гарнір підливою.
|
●
|
При подачі, в гарячу підливу добавити подрібнені часник і зелень та перемішати.
|
●
|
На етапі тушкування м’яса з овочами, можна на жаровню, поряд з казанком, покласти цілими помиті овочі для запікання: картоплю, кабаки, баклажани, гарбуз, цвітну капусту, тощо…, які слугуватимить чудовим гарніром до м’яса.
|
●
|
Страва смакує гарячою
|
N.B.
●
|
Щоразу, коли ви дістаєте казанок з духовки, вмикайте духовку на повну потужність, щоб підняти температуру, поки ви здійснюєте інші операції з інгредієнтами страви поза духовкою.
|
●
|
Коли ви повертаєте казанок назад в духовку, стишуйте вогонь до позначок як за рецептом. Це дозволить постійно тримати в духовці необхідну температуру, не втрачаючи часу на розігрівання духовки.
|
|
|
Розімліле м'ясо в гострій, пряній і вершковій підливі стане чудовим результатом ваших кулінарних вправ:
|
|
|
|
Підлива смакує з будь-яким гарніром
| І не забувайте про свіжі овочі, соління, салати...
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар