понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Cheese Soup

Сирна юшка
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В традиційній українській кухні, подібно до інших юшок, сирна або біла юшка є комплексною, густою овочевою стравою, щоб ложка стояла, яка може бути повноцінним обідом, тому що вона ситна, бо вариться не лише з сиру та води, а ще й з багатьох овочів, майже як борщ…

А окрім гарних смакових вражень, сирна юшка – це ще одна нагода урізноманітнити свій харчовий раціон.

Основними складниками страви є біла квасоля, коренеплоди, зокрема білі, сир, сметана, а також чисельні инші овочі, залежно від сезону: зелений горошок, цвітна капуста, солодкий перець, гриби, кабаки… і звичайно ж – часник і зелень, як майже обов’язкові інгредієнти здорової кухні.


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Юшки
Час приготування:
30-40 хвилин
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля 5-6 л
К-сть порцій:
4-5 літрів

■ Інгредієнти для приготування сирної юшки



Часникові стрілки, окрім кольорової гами, внесуть до страви свого смаку


Спаржова квасоля, зелений горошок, кабаки, патисони, капуста кольрабі, тощо... лише збагатять смак страви


Різнобарвні перці завжди привнесуть до страви гарного настрою, а за бажанням, і гостроти


М'ясний або грибний росіл надасть юшці ще білльшого смаку


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Квасоля біла цукрова
0,5
склянки
Коренеплоди (в рівній кількості): селера, пастернак, петрушка
500
г
Морква середнього розміру
1
шт
Цибуля
1
шт
Часник
2
головки
Печериці / Інші гриби… (свіжі / морожені)
100
г
Капуста цвітна
2-3
суцвіття
300
г
Сметана
1
склянка
Сіль
-
до смаку
Зелень: петрушка, кріп, коріандр, базилік, цибуля, часник…
1
пучок
Прянощі мелені
-
до смаку
Інші овочі (за бажанням) загальною кількістю 500 г:
-
-
Горошок зелений
-
-
Перець солодкий
-
-
Квасоля спаржова
-
-
Часникові стрілки
-
-
Кабаки, патисони
-
-
…тощо…
-
-

■ Порядок приготування сирної юшки



Попередньо, квасолю замочити в холодній воді на 10-12 годин.
1
Замочену квасолю залити холодною водою, довести до кипіння, стишити вогонь і проварювати протягом 10 хвилин.
2
Поки закипає та проварюється квасоля, коренеплоди, картоплю, головку часнику, цибулю почистити і нарізати невеликими кубиками, але не дрібними.
3
Додати до квасолі нарізані коренеплоди, зелений горошок, довести до кипіння, стишити вогонь і варити 20 хвилин майже до готовності.
4
Поки варяться коренеплоди, підготувати і нарізати кубиками інші можливі інгредієнти: спаржову квасолю, солодкий перець, часникові стрілки, цвітну капусту, кабаки, тощо…, які варяться досить швидко (5-10 хвилин).
5
До майже готових коренеплодів покласти інші підготовлені овочі, довести до кипіння і проварити на повідльному вогні ще 5-10 хвилин. До смаку посолити і приправити прянощами.
6
Сир розім’яти виделкою, добавити сметану, вимішати у однорідну масу і помішуючи увести в юшку.
7
Помішуючи, проварити юшку декілька хвилин, зняти з вогню і дати постояти під покришкою протягом 10-15 хвилин.
8
Часник посікти з зеленню і заправляти ними юшку порційно, в кожній тарілці, або ж всю юшку, після того, як знімете юшку з вогню.
Страва смакує гарячою!


N.B.
Замість кисломолочного сиру, можна взяти бринзу, сир з пліснявою, будь-який інший сир. Сир необхідно розминати або натирати на тертці і розводити сметаною, щоб не утворювались грудочки і сир не пристав до дна каструлі.
Найкраще, цю страву споживати відразу ж після приготування, але можна розігрівати і наступного дня (краще порційно в мікрохвильовці, щоб уникнути приставання сиру до дна каструлі).
Страву можна варити на воді, оскільки вона готується з сиром і сметаною і вже має свою жирність та насичениість, але можна її приготувати і на м’ясному або грибному росолі, краще пісному.
Порційно, страву можна подавати з сухариками, грінками або вушками.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар