Сирна юшка
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В традиційній українській кухні, подібно до інших юшок, сирна або біла юшка є комплексною, густою овочевою стравою, щоб ложка стояла, яка може бути повноцінним обідом, тому що вона ситна, бо вариться не лише з сиру та води, а ще й з багатьох овочів, майже як борщ…
|
А окрім гарних смакових вражень, сирна юшка – це ще одна нагода урізноманітнити свій харчовий раціон.
Основними складниками страви є біла квасоля, коренеплоди, зокрема білі, сир, сметана, а також чисельні инші овочі, залежно від сезону: зелений горошок, цвітна капуста, солодкий перець, гриби, кабаки… і звичайно ж – часник і зелень, як майже обов’язкові інгредієнти здорової кухні.
|
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Юшки
|
Час приготування:
|
30-40 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Каструля 5-6 л
|
К-сть порцій:
|
4-5 літрів
|
■ Інгредієнти для приготування сирної юшки
|
|
|
|
|
|
Часникові стрілки, окрім кольорової гами, внесуть до страви свого смаку | Спаржова квасоля, зелений горошок, кабаки, патисони, капуста кольрабі, тощо... лише збагатять смак страви |
Різнобарвні перці завжди привнесуть до страви гарного настрою, а за бажанням, і гостроти | М'ясний або грибний росіл надасть юшці ще білльшого смаку |
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
|
-
|
-
|
Квасоля біла цукрова
|
0,5
|
склянки
|
Коренеплоди (в рівній кількості): селера, пастернак, петрушка
|
500
|
г
|
Морква середнього розміру
|
1
|
шт
|
Цибуля
|
1
|
шт
|
Часник
|
2
|
головки
|
Печериці / Інші гриби… (свіжі / морожені)
|
100
|
г
|
Капуста цвітна
|
2-3
|
суцвіття
|
300
|
г
| |
Сметана
|
1
|
склянка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Зелень: петрушка, кріп, коріандр, базилік, цибуля, часник…
|
1
|
пучок
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Інші овочі (за бажанням) загальною кількістю 500 г:
|
-
|
-
|
Горошок зелений
|
-
|
-
|
Перець солодкий
|
-
|
-
|
Квасоля спаржова
|
-
|
-
|
Часникові стрілки
|
-
|
-
|
Кабаки, патисони
|
-
|
-
|
…тощо…
|
-
|
-
|
■ Порядок приготування сирної юшки
|
|
|
|
●
|
Попередньо, квасолю замочити в холодній воді на 10-12 годин.
|
1
|
Замочену квасолю залити холодною водою, довести до кипіння, стишити вогонь і проварювати протягом 10 хвилин.
|
2
|
Поки закипає та проварюється квасоля, коренеплоди, картоплю, головку часнику, цибулю почистити і нарізати невеликими кубиками, але не дрібними.
|
3
|
Додати до квасолі нарізані коренеплоди, зелений горошок, довести до кипіння, стишити вогонь і варити 20 хвилин майже до готовності.
|
4
|
Поки варяться коренеплоди, підготувати і нарізати кубиками інші можливі інгредієнти: спаржову квасолю, солодкий перець, часникові стрілки, цвітну капусту, кабаки, тощо…, які варяться досить швидко (5-10 хвилин).
|
5
|
До майже готових коренеплодів покласти інші підготовлені овочі, довести до кипіння і проварити на повідльному вогні ще 5-10 хвилин. До смаку посолити і приправити прянощами.
|
6
|
Сир розім’яти виделкою, добавити сметану, вимішати у однорідну масу і помішуючи увести в юшку.
|
7
|
Помішуючи, проварити юшку декілька хвилин, зняти з вогню і дати постояти під покришкою протягом 10-15 хвилин.
|
8
|
Часник посікти з зеленню і заправляти ними юшку порційно, в кожній тарілці, або ж всю юшку, після того, як знімете юшку з вогню.
|
●
|
Страва смакує гарячою!
|
N.B.
●
|
Замість кисломолочного сиру, можна взяти бринзу, сир з пліснявою, будь-який інший сир. Сир необхідно розминати або натирати на тертці і розводити сметаною, щоб не утворювались грудочки і сир не пристав до дна каструлі.
|
●
|
Найкраще, цю страву споживати відразу ж після приготування, але можна розігрівати і наступного дня (краще порційно в мікрохвильовці, щоб уникнути приставання сиру до дна каструлі).
|
●
|
Страву можна варити на воді, оскільки вона готується з сиром і сметаною і вже має свою жирність та насичениість, але можна її приготувати і на м’ясному або грибному росолі, краще пісному.
|
●
|
Порційно, страву можна подавати з сухариками, грінками або вушками.
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар