вівторок, 22 лютого 2022 р.

Sponge Cake with Lemon Cream and Chocolate Glaze

Бісквіт з лимонним кремом в шоколадній глазурі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Лимонний крем гармонійно доповнює ніжний, солодкий смак бісквітного пирога, привносячи приємну кислоту, а шоколадна глазур довершує смакові відчуття, перетворюючи пиріг у справжній торт, який просто розчиняється в роті…

А найцікавіше у цьому рецепті те, що різні смакові і чуттєві нотки ви можете підібрати власноруч, вибравши спосіб приготування бісквітного пирога, витворивши свою власну кондитерську гармонію.


Бісквітний пиріг за найпростішим рецептом
Тому що, це може бути найпростіший бісквіт: лише яйця, цукор, борошно та щось для аромату.

Можна спекти масляний бісквіт..., або ж, пісочний…, змінюючи структуру самого бісквітного коржа і отримуючи різні дотикові відчуття в роті, щоразу формуючи інший, особливий торт!..


Масляний бісквітний пиріг

Пісочний бісквітний пиріг

Про різні способи приготування бісквітних пирогів ви можете прочитати в розділі Бісквіти, вибравши саме той рецепт, який найбільше прийдеться вам до снаги.

Я ж пропоную розпочати з найпростішого, з рецепту, який ви знайдете в статті Бісквітний пиріг – найпростіший рецепт.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час замішування тіста:
15 хвилин
Температура  і 
Час випікання:
175 °C
40 хвилин
Час збирання пирога:
15 хвилин
К-сть порцій:
1 бісквітний пиріг Ø 24 см

■ Інгредієнти для приготування страви


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для бісквітного пирога:
-
-
Яйце вагою ≥ 60 г
6
шт
Цукор
1
склянка
Борошно або суміш борошна і крохмалю в однаковій кількості
1
склянка
Ваніль / Ванілін за рецептом виробника або
-
до смаку
Для крему і глазурі:
-
-
Лимон середнього розміру
3
шт
Яйця
3
шт
Цукор
2/3
склянки
Сироп ягідний / Варення / Фруктово-ягідний сік з цукром
3
ст.ложки
Вода
1
склянка
Шоколад чорний
200
г
Масло
30
г

■ Порядок приготування

■ Попередні зауваження

Бісквітний пиріг замішується, формується і випікається дуже швидко, без перерви у процесах, оскільки, при зволіканні, бісквітне тісто може впасти. Тому, перед тим, як почати готувати бісквітний пиріг, необхідно підготувати все необхідне начиння та продукти.
Начиння: миска 3 л, сито, віничок для збивання, роз’ємна форма Ø 21 / 24 см, пекарський папір.
Також, перед початком замішування тіста, необхідно підготувати форму:
- вистелити форму пекарським папером (для стандартної роз’ємної форми Ø 24 см потрібно окреслити по діаметру дна і вирізати круг на дно, а також смужку 7х72 см).
- або ж, змастити холодну форму маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарям.
Посуд для тіста повинен бути обов’язково сухим, без слідів жиру.
Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.
Пропоную замісити тісто вручну, звичайним віничком для збивання, без застосування міксера. Переваги очевидні: економія часу, матеріального ресурсу, а якість збивання перевершує будь-який міксер!
- Оскільки за рецептом випікається найпростіший бісквіт, то яйця можна збивати не відділяючи білки від жовтків.
- Окремо збивати жовтки і білки потрібно для масляного бісквітного пирога.


Миски, сито, віничок

Форма Ø 24 см, пергамент

■ Замішування тіста


Дно і боки роз’ємної форми викласти пекарським папером (або ж змастити маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарями).
Духовку увімкнути розігріватись до 200-220 °C.
1
Яйця вбити в 3-літрову миску, добавити цукор і збити віничком до повного розчинення цукру, легкого побіління і утворення спіненої маслянистої суміші (10-12 хвилин). Об’єм збитих яєць збільшується щонайменше утричі.
2
Борошно, просіваючи крізь сито, увести за декілька разів в яйцеву суміш, вимішуючи ложкою широкими, легкими і рівномірними рухами знизу вгору, щоб не зруйнувати структури збитих яєць. Тісто не потрібно сильно вимішувати, лише до більш-менш рівномірного замісу!
3
Разом з борошном, додати у заміс ваніль.

Формування і випікання бісквітного пирога:


1
Тісто обережно, розміреними рухами, рівномірно вилити в форму.
2
Форму з тістом поставити в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 40 хв. За час випікання, в жодному разі, не можна відчиняти духовку, оскільки пиріг впаде.
3
Бісквіт обережно дістати з духовки, уникаючи ударів і струсів, і поставити охолоджуватись на 1,5-2 години.
4
Викласти охололий бісквіт на бавовняну серветку і дати постояти ще декілька хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
Поки охолоджується бісквіт, приготувати крем.

■ Приготування лимонного крему і ягідного сиропу для просякнення коржів



1
Лимони покласти в каструльку з холодною водою, довести до кипіння і проварити 5 хв при легкому кипінні. З проварених лимонів краще вичавлюється сік.
2
Лимони зняти з вогню, залити холодною водою, щоб швидше охололи, і вичавити з них сік.
3
Процідити лимонний сік в невелику каструлю, додати цукор і помішуючи, довести майже до кипіння, але не закип’ячувати.
4
Зменшити вогонь до мінімуму.
5
Поки прогрівається сік, злегка збити 3 яйця.
6
Яйця тоненькою цівкою, весь час швидко перемішуючи, увести до лимонного соку з розчиненим цукром.
7
На легенькому вогні, помішуючи, довести крем до загущення (~5 хвилин), уникаючи закипання, щоб не згорнулись яйця!
8
Відставити крем з вогню і охолодити на водяній бані, час від часу перемішуючи.
9
Приготувати сироп для просякнення коржів:
Ягідний сироп або варення розвести в 1 склянці води, довести до кипіння і охолодити. Можна взяти фруктово-ягідний сік і проварити його з цукром.

■ Збирання бісквітного пирога


1
Охолоджений бісквітний пиріг дістати з форми, зняти пекарський папір.
2
Пиріг розрізати по площині гострим ножем на 4 коржі.
3
Верхній корж покласти запеченою площиною донизу на широку тарелю і за допомогою столової ложки, акуратно змастити його сиропом для просякнення. Особливу увагу звернути на просякнення країв.
4
Змастити корж кремом і накрити наступним коржем.
5
Повторити операцію просякнення і змащення з другим і третім коржем.
6
Четвертий корж, низ бісквіта, просякнути сиропом по площині розрізу і накрити ним пиріг, перевернувши запеченою площиною догори.

■ Приготування шоколадної глазурі


1
Шоколад подрібнити ножем або натерти на грубій тертці в миску, поставити миску з шоколадом на водяну баню і розтопити.
2
Масло добавити до розтопленого шоколаду і розмішати.
3
Вилити розтоплений шоколад на пиріг і рівномірно розпластати його гарячим ножем зверху і з боків пирога.
4
Пиріг поставити в холодильник настоюватись на 5-6 год.

N.B.
За стандартних умов і звичної побутової пічки, 175 °C і 40 хвилин достатньо для випічки бісквітного пирога, не переймаючись готовий пиріг чи ні, але звичайно ж температура може варіюватись в межах 175-190 °C. Це вже ваша особиста практика користування своєю пічкою.
Стосовно крему: радять робити крем на водяній бані, але, з досвіду, температури водяної бані не достатньо для його загусання, тому краще робити крем на слабкому вогні, весь час розмішуючи. Уникати перегрівання крему, щоб не згорнулись яйця.
Якщо лимони дуже кислі, то покладіть в крем трохи більше цукру.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар