Бісквіт з лимонним кремом в шоколадній глазурі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Лимонний крем гармонійно доповнює ніжний, солодкий смак бісквітного пирога, привносячи приємну кислоту, а шоколадна глазур довершує смакові відчуття, перетворюючи пиріг у справжній торт, який просто розчиняється в роті…
|
А найцікавіше у цьому рецепті те, що різні смакові і чуттєві нотки ви можете підібрати власноруч, вибравши спосіб приготування бісквітного пирога, витворивши свою власну кондитерську гармонію.
Тому що, це може бути найпростіший бісквіт: лише яйця, цукор, борошно та щось для аромату.
Можна спекти масляний бісквіт..., або ж, пісочний…, змінюючи структуру самого бісквітного коржа і отримуючи різні дотикові відчуття в роті, щоразу формуючи інший, особливий торт!.. |
Масляний бісквітний пиріг
| Пісочний бісквітний пиріг
|
Про різні способи приготування бісквітних пирогів ви можете прочитати в розділі Бісквіти, вибравши саме той рецепт, який найбільше прийдеться вам до снаги.
Я ж пропоную розпочати з найпростішого, з рецепту, який ви знайдете в статті Бісквітний пиріг – найпростіший рецепт.
Я ж пропоную розпочати з найпростішого, з рецепту, який ви знайдете в статті Бісквітний пиріг – найпростіший рецепт.
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Торти і солодка випічка
|
Час замішування тіста:
|
15 хвилин
| Температура і Час випікання:
| 175 °C 40 хвилин
|
Час збирання пирога:
|
15 хвилин
|
К-сть порцій:
|
1 бісквітний пиріг Ø 24 см
|
■ Інгредієнти для приготування страви
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для бісквітного пирога:
|
-
|
-
|
Яйце вагою ≥ 60 г
|
6
|
шт
|
Цукор
|
1
|
склянка
|
Борошно або суміш борошна і крохмалю в однаковій кількості
|
1
|
склянка
|
Ваніль / Ванілін за рецептом виробника або
|
-
|
до смаку
|
Для крему і глазурі:
|
-
|
-
|
Лимон середнього розміру
|
3
|
шт
|
Яйця
|
3
|
шт
|
Цукор
|
2/3
|
склянки
|
Сироп ягідний / Варення / Фруктово-ягідний сік з цукром
|
3
|
ст.ложки
|
Вода
|
1
|
склянка
|
Шоколад чорний
|
200
|
г
|
Масло
|
30
|
г
|
■ Порядок приготування
■ Попередні зауваження
●
|
Бісквітний пиріг замішується, формується і випікається дуже швидко, без перерви у процесах, оскільки, при зволіканні, бісквітне тісто може впасти. Тому, перед тим, як почати готувати бісквітний пиріг, необхідно підготувати все необхідне начиння та продукти.
|
●
|
Начиння: миска 3 л, сито, віничок для збивання, роз’ємна форма Ø 21 / 24 см, пекарський папір.
|
●
|
Також, перед початком замішування тіста, необхідно підготувати форму:
- вистелити форму пекарським папером (для стандартної роз’ємної форми Ø 24 см потрібно окреслити по діаметру дна і вирізати круг на дно, а також смужку 7х72 см). - або ж, змастити холодну форму маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарям. |
●
|
Посуд для тіста повинен бути обов’язково сухим, без слідів жиру.
|
●
|
Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
|
●
|
Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.
|
●
|
Пропоную замісити тісто вручну, звичайним віничком для збивання, без застосування міксера. Переваги очевидні: економія часу, матеріального ресурсу, а якість збивання перевершує будь-який міксер!
|
●
|
- Оскільки за рецептом випікається найпростіший бісквіт, то яйця можна збивати не відділяючи білки від жовтків.
- Окремо збивати жовтки і білки потрібно для масляного бісквітного пирога. |
Миски, сито, віничок
| Форма Ø 24 см, пергамент |
■ Замішування тіста
|
|
●
|
Дно і боки роз’ємної форми викласти пекарським папером (або ж змастити маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарями).
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200-220 °C.
|
1
|
Яйця вбити в 3-літрову миску, добавити цукор і збити віничком до повного розчинення цукру, легкого побіління і утворення спіненої маслянистої суміші (10-12 хвилин). Об’єм збитих яєць збільшується щонайменше утричі.
|
2
|
Борошно, просіваючи крізь сито, увести за декілька разів в яйцеву суміш, вимішуючи ложкою широкими, легкими і рівномірними рухами знизу вгору, щоб не зруйнувати структури збитих яєць. Тісто не потрібно сильно вимішувати, лише до більш-менш рівномірного замісу!
|
3
|
Разом з борошном, додати у заміс ваніль.
|
■ Формування і випікання бісквітного пирога:
|
|
1
|
Тісто обережно, розміреними рухами, рівномірно вилити в форму.
|
2
|
Форму з тістом поставити в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 40 хв. За час випікання, в жодному разі, не можна відчиняти духовку, оскільки пиріг впаде.
|
3
|
Бісквіт обережно дістати з духовки, уникаючи ударів і струсів, і поставити охолоджуватись на 1,5-2 години.
|
4
|
Викласти охололий бісквіт на бавовняну серветку і дати постояти ще декілька хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
|
●
|
Поки охолоджується бісквіт, приготувати крем.
|
■ Приготування лимонного крему і ягідного сиропу для просякнення коржів
|
|
|
|
|
|
1
|
Лимони покласти в каструльку з холодною водою, довести до кипіння і проварити 5 хв при легкому кипінні. З проварених лимонів краще вичавлюється сік.
|
2
|
Лимони зняти з вогню, залити холодною водою, щоб швидше охололи, і вичавити з них сік.
|
3
|
Процідити лимонний сік в невелику каструлю, додати цукор і помішуючи, довести майже до кипіння, але не закип’ячувати.
|
4
|
Зменшити вогонь до мінімуму.
|
5
|
Поки прогрівається сік, злегка збити 3 яйця.
|
6
|
Яйця тоненькою цівкою, весь час швидко перемішуючи, увести до лимонного соку з розчиненим цукром.
|
7
|
На легенькому вогні, помішуючи, довести крем до загущення (~5 хвилин), уникаючи закипання, щоб не згорнулись яйця!
|
8
|
Відставити крем з вогню і охолодити на водяній бані, час від часу перемішуючи.
|
9
|
Приготувати сироп для просякнення коржів:
Ягідний сироп або варення розвести в 1 склянці води, довести до кипіння і охолодити. Можна взяти фруктово-ягідний сік і проварити його з цукром. |
■ Збирання бісквітного пирога
|
|
|
|
1
|
Охолоджений бісквітний пиріг дістати з форми, зняти пекарський папір.
|
2
|
Пиріг розрізати по площині гострим ножем на 4 коржі.
|
3
|
Верхній корж покласти запеченою площиною донизу на широку тарелю і за допомогою столової ложки, акуратно змастити його сиропом для просякнення. Особливу увагу звернути на просякнення країв.
|
4
|
Змастити корж кремом і накрити наступним коржем.
|
5
|
Повторити операцію просякнення і змащення з другим і третім коржем.
|
6
|
Четвертий корж, низ бісквіта, просякнути сиропом по площині розрізу і накрити ним пиріг, перевернувши запеченою площиною догори.
|
■ Приготування шоколадної глазурі
|
|
1
|
Шоколад подрібнити ножем або натерти на грубій тертці в миску, поставити миску з шоколадом на водяну баню і розтопити.
|
2
|
Масло добавити до розтопленого шоколаду і розмішати.
|
3
|
Вилити розтоплений шоколад на пиріг і рівномірно розпластати його гарячим ножем зверху і з боків пирога.
|
4
|
Пиріг поставити в холодильник настоюватись на 5-6 год.
|
N.B.
●
|
За стандартних умов і звичної побутової пічки, 175 °C і 40 хвилин достатньо для випічки бісквітного пирога, не переймаючись готовий пиріг чи ні, але звичайно ж температура може варіюватись в межах 175-190 °C. Це вже ваша особиста практика користування своєю пічкою.
|
●
|
Стосовно крему: радять робити крем на водяній бані, але, з досвіду, температури водяної бані не достатньо для його загусання, тому краще робити крем на слабкому вогні, весь час розмішуючи. Уникати перегрівання крему, щоб не згорнулись яйця.
|
●
|
Якщо лимони дуже кислі, то покладіть в крем трохи більше цукру.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар