вівторок, 22 лютого 2022 р.

Sponge Cake with Lemon Cream and Chocolate Glaze

Бабка з лимонним кремом в шоколадній поливці
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Лимонний крем гармонійно доповнює ніжний, солодкий смак бабки, привносячи приємну кислоту, а шоколадна поливка довершує смакові відчуття, перетворюючи пиріг у справжній торт, який просто розчиняється в роті…

Найцікавіше ж у цьому рецепті те, що різні смакові і чуттєві нотки ви можете підібрати власноруч, вибравши спосіб приготування бабки, витворивши свою власну кондитерську гармонію.

Тому що бабку можна зготувати за найпростішим рецептом: яйця, цукор, борошно та ваніль.

Можна спекти масляний бабку..., або ж, пісочну…, змінюючи структуру самого коржа і отримуючи різні дотикові відчуття в роті, щоразу формуючи інше, особливе печиво!..




Про різні способи приготування бабок ви можете прочитати в розділі Бабка, вибравши саме той рецепт, який найбільше прийдеться вам до снаги.

Я ж пропоную розпочати з найпростішого, з рецепту, який ви знайдете в статті Бабка – найпростіший рецепт.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час замішування тіста:
15 хвилин
Температура  і 
Час випікання:
175 °C
40 хвилин
Час збирання пирога:
15 хвилин
К-сть порцій:
1 бабка Ø 24 см

■ Інгредієнти для приготування страви


Складники
Кількість
Од вим
Для пирога:
-
-
Яйце вагою ≥ 60 г
6
шт
Цукор
1
склянка
Борошно або суміш борошна і крохмалю в однаковій кількості
1
склянка
Ваніль / Ванілін за рецептом виробника або
-
до смаку
Для крему і поливки:
-
-
Лимон середнього розміру
3
шт
Яйця
3
шт
Цукор
2/3
склянки
Сироп ягідний / Варення / Фруктово-ягідний сік з цукром
3
ст.ложки
Вода
1
склянка
Шоколад чорний
200
г
Масло
30
г

■ Порядок приготування

■ Попередні зауваження

Бабка замішується, формується і випікається дуже швидко, без перерви у процесах, оскільки, при зволіканні, бісквітне тісто може впасти. Тому, перед тим, як почати готувати бабку, необхідно підготувати все необхідне начиння та продукти.
Начиння: миска 3 л, сито, віничок для збивання, роз’ємна форма Ø 21 / 24 см, пекарський папір.
Також, перед початком замішування тіста, необхідно підготувати форму:
- вистелити форму пекарським папером (для стандартної роз’ємної форми Ø 24 см потрібно окреслити по діаметру дна і вирізати круг на дно, а також смужку 7х72 см).
- або ж, змастити холодну форму маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарям.
Посуд для тіста повинен бути обов’язково сухим, без слідів жиру.
Продукти з холодильника потрібно прогріти до кімнатної температури.
Борошно просіяти крізь сито, щоб воно наситилось киснем.
Пропоную замісити тісто вручну, звичайним віничком для збивання, без застосування міксера. Переваги очевидні: економія часу, матеріального ресурсу, а якість збивання перевершує будь-який міксер!
- Оскільки за рецептом випікається найпростіша бабка, то яйця можна збивати не відділяючи білки від жовтків.
- Окремо збивати жовтки і білки потрібно для масляної бабки.


Миски, сито, віничок

Форма Ø 24 см, пергамент

■ Замішування тіста


Дно і боки роз’ємної форми вистелити пекарським папером (або ж змастити маслом або смальцем і притрусити борошном або панірувальними сухарями).
Духовку увімкнути розігріватись до 200-220 °C.
1
Яйця вбити в 3-літрову миску, додати цукор і збити віничком до повного розчинення цукру, легкого побіління і утворення спіненої маслянистої суміші (10-12 хвилин). Додати ваніль і ще трохи збити. Об’єм збитих яєць збільшується щонайменше утричі.
2
Борошно, просіваючи крізь сито, увести за декілька разів в яйцеву суміш, вимішуючи ложкою широкими, легкими і рівномірними рухами знизу вгору, щоб не зруйнувати структури збитих яєць. Тісто не потрібно сильно вимішувати, лише до більш-менш рівномірного замісу!

Формування і випікання бабки:


1
Тісто обережно, розміреними рухами, рівномірно вилити в форму.
2
Форму з тістом поставити в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °С і випікати 40 хв.
3
Бабку дістати з духовки і поставити охолоджуватись на 1,5-2 години.
4
Зняти з охололої бабки пергамент і покласти на бавовняну серветку на декілька хвилин, щоб вийшла зайва волога з дна пирога.
Поки охолоджується пиріг, приготувати крем.

■ Приготування лимонного крему і ягідного сиропу для просякнення коржів



1
Лимони покласти в каструльку з холодною водою, довести до кипіння і проварити 5 хв при легкому кипінні. З проварених лимонів краще вичавлюється сік.
2
Лимони зняти з вогню, залити холодною водою, щоб швидше охололи, і вичавити з них сік.
3
Процідити лимонний сік в невелику каструлю, додати цукор і помішуючи, довести майже до кипіння, але не закип’ячувати.
4
Зменшити вогонь до мінімуму.
5
Поки прогрівається сік, злегка збити 3 яйця.
6
Яйця тоненькою цівкою, весь час швидко перемішуючи, увести до лимонного соку з розчиненим цукром.
7
На легенькому вогні, помішуючи, довести крем до загущення (~5 хвилин), уникаючи перегрівання та закипання, щоб не згорнулись яйця!
8
Відставити крем з вогню і охолодити на водяній бані, час від часу перемішуючи.
9
Приготувати сироп для просякнення коржів:
Ягідний сироп або варення розвести в 1 склянці води, довести до кипіння і охолодити. Можна взяти ягідний сік, наприклад, з помаранча, і проварити його з цукром.

■ Збирання бабки


1
Охололий пиріг розрізати по площині гострим ножем на 4 коржі.
2
Верхній корж покласти запеченою площиною донизу на широку тарелю і за допомогою столової ложки, акуратно змастити його сиропом для просякнення. Особливу увагу звернути на просякнення країв.
3
Змастити корж кремом і накрити наступним коржем.
4
Повторити операцію просякнення і змащення з другим і третім коржем.
5
Четвертий корж (низ бабки) просякнути сиропом по площині розрізу і накрити ним пиріг, перевернувши запеченою площиною догори.

■ Приготування шоколадної поливки


1
Шоколад подрібнити ножем або натерти на грубій тертці в миску, поставити миску з шоколадом на водяну баню і розтопити.
2
Масло додати до розтопленого шоколаду і розмішати.
3
Вилити розтоплений шоколад на пиріг і рівномірно розпластати його прогрітою лопаткою зверху і з боків пирога.
4
Пиріг поставити в холодильник настоюватись на 5-6 год.

N.B.
Зазвичай, при використанні побутової пічки, 175 °C і 40 хвилин достатні для випікання бабки, не переймаючись готовий пиріг чи ні, але звичайно ж температура може варіюватись в межах 175-190 °C. Це вже ваша особиста практика користування власною пічкою.
Стосовно крему: радять робити крем на водяній бані, але, з досвіду, температури водяної бані не достатньо для його загусання, тому краще робити крем на слабкому вогні, весь час розмішуючи. Уникати перегрівання крему, а тим більше – його закипання, щоб не згорнулись яйця.
Якщо лимони занадто кислі, то можна покласти в крем трохи більше цукру.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар