понеділок, 31 травня 2021 р.

Pesto alla genovese

Базиліковий соус Песто по-ґенуезьки
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Базилік чудово смакує в салатах, в гарячих та холодних стравах і залюбки використовуєтсья в кухнях багатьох країн, але найцікавішою базиліковою приправою є соус Песто, і зокрема, Песто по-ґенуезьки, перші письмові згадки про який зустрічаються в 19 сторіччі…

Песто став кулінарним символом італійської області Ліґурія і є чи не найвідомішим соусом у світі. При цьому, рецепт холодного соусу песто залишається незмінним протягом всього свого існування, принаймні, на домашніх кухнях. Песто є чудовою приправою до пасти, картоплі, м’яса, риби, він смакує в супах та юшках...


А головне те, що базилік чудово росте в горщику на підвіконні, тому він завжди під рукою…

Звичайно ж, рецептів приготування соусу песто багато, але я подаю вам класичний рецепт цієї приправи – Песто по-ґенуезьки. З тим зауваженням, що пропоную зготувати його не у мармуровій ступці, розтираючи всі інгредієнти дерев’яним товкачем, а в блендері, що абсолютно не впливає на його смак, а можливо, навіть і поліпшує його, тому що готується дуже швидко, що важливо для збереження властивостей базиліку, та й – науково-технічний прогрес, як не як!...

Але якщо ви бажаєте наблизитись до повністю автентичного рецепту, то візьміть мармурову ступку, покладіть туди часник, трохи присоліть і розітріть його за допомогою дерев’яного товкача, потім, добавляючи листя базиліку, круговими рухами, за годинниковою стрілкою, розтирайте все до однорідної маси, потім, добавляйте туди порційно горішки і знову розтирайте до однорідної маси, а потім, поступово уводьте в суміш натертий сир і потроху олії. Але навіщо займатись подібним самокатуванням, коли існує кухонний комбайн – швидко і так само смачно!



Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Приправи і соуси
Час приготування:
5 хвилин
Країна:
Італія
-
-
К-сть порцій:
250-300 мл

■ Інгредієнти для приготування Песто по-ґенуезьки


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Листя зеленого базиліку
50
г
Часник
4
зубки
Сир Пармезан (Parmigiano Reggiano)
70
г
Сир овечий (Pecorino)
30
г
Горішки кедрові
15
г
Олія оливкова екстракласу (Olio di oliva extravergine)
100
мл
Сіль
1
кав.ложка

■ Порядок приготування Песто по-ґенуезьки

- Листя базиліку є надзвичайно ніжним і дуже швидко темніє та псується, тому, готувати соус потрібно швидко, обережно миючи та підсушуючи базилікове листя, не пошкоджуючи його.

- Бажано, перед приготуванням приправи, чашку і ножі блендера охолодити в холодильлнику.
1
Часник почистити, покришити ножем і покласти в чашку блендера.
2
Сир натерти на середній тертушці.
3
Кедрові горішки добавити до часнику і присолити.
4
Листя базиліку обережно помити не приминаючи, розстелити в один шар на рушник, просушити зверху ще одним рушником, злегка подрібнити ножем і покласти в чашку блендера.
5
Всі інгредієнти розмільчити в блендері до утворення однорідної маси.
6
Сир та олію добавляти в блендер порціями до утворення однорідної маси.
Найкраще, Песто смакує відразу після приготування.


N.B.
Зберігання: 
- Песто краще використовувати відразу після приготування, оскільки базилік швидко темніє і в нього з’являється трав’янистий присмак.

- В холодильнику, соус зберігається 1-2 доби. Для цього, розкласти його під горлечко в 100-мілілітрові баночки, залити зверху трохи олією і герметично закрити покришкою. 
- Але найкраще, Песто заморозити невеликими порціями: чудово підходять соти для льоду. За потреби, розморожувати в холодильнику або ж при кімнатній температурі.
Ще раз наголошую, що листя базиліку дуже ніжне і швидко темніє, тому мити, просушувати і подрібнювати його потрібно швидко і обережно, зайвий раз його не травмуючи. Швидко готується і сама приправа.
Раджу хоча б раз спробувати приготувати базиліковий соус, використовуючи саме продукти за поданим мною рецептом. Лише таким чином, ви відчуєте всю оригінальність смаку Песто по-ґенуезьки. І вам ніхто не зможе дорікнути, що ви не розбираєтесь у соусі песто.
Тому що, по-перше, родзинкою соусу є Пармезан та Пекоріно. Смак Пармезану, у поєднанні з базиліком, і створює неповторність приправи. Можна замінювати Пармезан сиром Ґрана Падано (Grana Padano), що не буде великим відходом від рецептури.
По-друге, иншими характерними інгредієнтами є оливкова олія екстракласу (Olio di oliva extravergine) та кедрові горішки. Саме така олія додає соусу м’якості і довершеності в ароматі і смаку, як і кедрові горішки, які також надзвичайно м’які і ніжні на смак, що надає соусу ще більшої м’якості та пастовидності.
І по-третє, часнику варто класти не менше чотирьох зубків, що внесе до соусу приємну пікантність, адже будь-яка приправа повинна нести в собі певну дещицю гостроти...
Звичайно ж, рецепт базилікового соусу не догма, і замість Пармезану, можна класти в соус сир Провольоне (Provolone) або ангілйський сир Чеддар (Cheddar), або инші пдібні сири, і навіть бринзу… В результаті, виходять чудові базилікові соуси «а ля песто», але не Песто по-ґенуезьки.
Те ж саме стосується кедрових горішків, оливкової олії, які також можна замінити подібними інгредієнтами, і ви завжди матимете новий на смак базиліковий соус, який щоразу збагачуватиме ваші страви...
...але соус Песто по-ґенуезьки залишатиметься Песто по-ґенуезьки, який ще ніхто не перевершив!..



Фарфаллі (метелики) під соусом Песто по-ґенуезьки

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар