четвер, 2 травня 2019 р.

Roasted Chicken with Root Vegetable in Walnut Sauce

Курка запечена з коренеплодами під горіховим соусом сациві
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Довершити смак запеченої в духовці курки з коренеплодами є справою досить легкою.

Для цього, потрібно лише настояти її декілька годин в горіховому соусі сациві... 



Але і це ще не все, тому що в результаті, виходить не одна лише запечена курка, а щонайменше три страви: запечена до золотавої шкуринки курка, курка під соусом сациві, а родзинкою є смачнющий курячий бульйон або ж як його називають в деяких місцевостях – курячий росіл...

Тому що, запікши в духовці протягом 2-3 годин цілу тушку курки з коренеплодами, можна продовжити приготування страви, що зовсім не погіршить її смак, а навпаки, привнесе нові нотки і свіжість гострої горіхової підливи з часником і гірким перцем.

Тому, варто розібрати тушку вже готової курки, пошматувавши м’ясо на пасма і зануривши їх в горіховий соус, але все потрібно зробити по-порядку...

Для запікання найкраще підходить домашній бройлер, оскільки він має ніжне, соковите м’ясо, він не дуже жирний, і завжди заважує від трьох кілограмів і більше, що достатньо, щоб нагодувати будь-яку зголоднілу компанію.

А ще, бройлер досить швидко запікається – всього за півтори години. Якщо ж ви берете звичайну домашню курку, то час запікання може подовжитись до двох-трьох годин. А запах з духовки і колір золотавої шкуринки самі підкажуть про готовність страви...

Саме по собі, куряче м’ясо є досить дієтичним, тобто, пісним, нежирним і без певної родзинки, якою у надлишку володіє, наприклад, баранина. Тому, спеції, прянощі і корені є просто необхідними для приготування ароматного курячого бульйону, при відварюванні курятини, або підливи, при запіканні курки в духовці...

Весь секрет запікання птиці тушкою полягає в тому, що при такому способі приготування страви, весь м’ясний сік залишається в м’ясі, оскільки шкуринка, запікаючись, не дає йому витікати, і птиця залишається соковитою.

А коренеплоди, спеції і прянощі дозволяють отримати надзвичайно смаковиту підливу, яка довершує смакові чари запеченої в печі курятини.

При цьому, сам набір овочів та спецій може варіюватись, в залежності від наявності або бажання отримати якийсь особливий смак підливи.


Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса, Птиця, Курка
Час приготування:
1,5-3 години
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
Куряча тушка

■ Інгредієнти для запікання курки


■ Інгредієнти для горіхового соусу сациві


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для запікання курки:
-
-
Курка (бажано домашній бройлер)
1
тушка
Корінь селери
1/2
кореня
Корінь петрушки
1-2
шт
Морквина середнього розміру
2
шт
Апельсин
1
шт
Яблуко
1
шт
Цибуля середнього розміру
4
шт
Часник
1
голівка
Материнка, чебрець, естрагон сушені
1
букет
Насіння кропу
1
ч.ложка
Насіння кмину
1
ч.ложка
Гриби сушені
-
за смаком
Набір перців горошком: чорний, духм’яний, червоний, зелений, сірий
1
ст.ложка
Гвоздика
2-3
шт
Лавровий лист
5-6
листочків
Збір сухих пряних трав (типу хмелі сунелі)
1
ст.ложка
Для соусу сациві:
-
-
Горіхи волоські чищені
1
склянка
Бульйон м’ясний міцний
2
склянки
Часник чищений
2
голівки
Перець гіркий червоний (невеличкий)
2-4
стручки
Суміш мелених перців і прянощів: 
перець духм’яний, чорний, білий, зелений, червоний, 
кмин, насіння кропу, насіння коріандру, гвоздичка
-
за смаком
Хмелі-сунелі або суміш інших пряних трав
-
за смаком
Сіль
-
за смаком

■ Порядок запікання курки і приготування бульйону


1
Тушку курки почистити від можливих залишків пір’я, помити, якщо всередині є тельбухи, то теж їх промити, особливо пупик. І покласти тушку на серветку, щоб стікала волога. Духовку увімкнути розігріватись на максимум.
2
Коренеплоди помити, почистити і нарізати великими шматками. Часник почистити на зубці. Цибулю можна розрізати навпіл або четвертинками.
3
На дно гусятниці покласти частину спецій і прянощів, зверху покласти частину підготовлених коренеплодів.
4
Частину спецій і прянощів, а також коренеплодів покласти всередину тушки.
5
Нафаршировану тушку покласти в гусятницю або каструлю на овочі грудкою догори, накрити кришкою і поставити в розігріту на максимум духовку на 15 хв для розігрівання.
6
Коли м’ясний сік тушки закипить під шкуринкою, стишити вогонь до 200 °С і запікати страву 1,5-2 години до утворення рівномірного золотавого кольору шкуринки.
7
Дістати страву з духовки, курку акуратно, щоб не розламати, перекласти на блюдо.
8
Овочі і підливу, що утворилась на дні гусятниці, скинути на сито і процідити в окрему каструльку.
9
Вийняти овочі і прянощі з середини тушки, гарно вичистити середину від можливих залишків спецій та запеченої крові.
10
Тушку розібрати, складаючи кістки та рештки тушки в окрему каструлю.
11
М’ясо розпатрати на невеликі пасма та куски і скласти в окрему ємність (гарно підходить пластиковий контейнер).
12
Кістки і залишки від тушки – шия, крильця, лапи, тощо, залити 2-3 літрами окропу, довести до кипіння, до смаку посолити, стишити вогонь і протушкувати протягом години на легенькому вогні.
13
Через годину, бульйон процідити крізь сито в каструлю з процідженою підливою від тушкування курки, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини і зняти з вогню.

■ Порядок приготування соусу сациві і завершення страви


1
Горіхи і перець пропустити двічі через м’ясорубку.
2
Бульйон закип’ятити, додати спеції, присолити до смаку і перемішати.
3
Закип’ячений бульйон вилити помішуючи в горіхи та гарно розмішати.
4
Дати постояти хвилин 10-15, щоб суміш трохи охолола.
5
Часник вичавити на часничниці в горіхову суміш і гарно розмішати.
6
М’ясо нарізати на куски або пошматувати пасмами і занурити в соус.
7
Дати настоятись при кімнатній температурі 2-3 години і більше.
8
Страва смакує разом з будь-яким гарніром: мамалигою, кашею, пастою або відвареною картоплею.


Якщо ви готували страву для якоїсь події з достатньою кількістю гостей, то можна залити все м’ясо соусом сациві, але соусу потрібно буде приготувати подвійну або і потрійну порцію.
Але якщо ви готували страву на декілька днів, то частину розібраної курки потрібно скласти в окрему ємність і використовувати за потребою, заливши її свіжоприготовленим соусом сациві, або ж з бульйоном, або ж використавши м’ясо в інших стравах. При зберіганні соус сациві втрачає свою часникову пікантність, тому краще готувати його в день використання.
У вас також залишиться чудовий курячий бульйон, який можна випити просто гарячим або ж використати для приготування підливи, юшки, тощо...
Якщо ви запікаєте курку, качку чи іншу птицю тушкою, а потім розбираєте її на м’ясо, то не поспішайте викидати кістки і залишки тушки, а також лапи, голови, тельбухи, тощо. Заливши їх простим окропом і проваривши з годину, ви отримуєте чудовий бульйон, досить концентрований і насичений смаками і ароматами овочів, спецій і прянощів.
Перед закладанням в духовку, тушку курки та лапи, шиї, тельбухи можна трохи обсмажити на грилі з додаванням сухих гілочок кісточкових дерев: слива, вишня, груша, тощо. Це привнесе у страву надзвичайний аромат.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар