неділю, 4 лютого 2024 р.

Berry Short Cake under White Cloud

Ягідний пісочний пиріг під зефірною хмаринкою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Довершеність цього ягідного пісочного пирога вимальовується поєднанням трьох різних складових: це – крихкий, солодкий корж, що розчиняється в роті, це – приємна кислота ягідної начинки, яка привносить свіжість смаку, і пухкий мов зефір, кисло-солодкий, збитий білок, що обгортає враження ніжною пеленою насолоди…

І не дивно, адже пиріг з пісочного тіста у поєднанні з ягодою вже сам по собі є смачним, тому збиті білки слугують лише гармонійним доповненням цього кондитерського витвору, привносячи до страви ще більшої смакоти.


Розділ:
Торти і солодка випічка
Температура:
Час випікання:
175 °C
35 хв
Температура:
Час запікання білків:
150 °C
20 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Форма Ø 30 см або подібна
К-сть порцій:
8-10 порцій

■ Інгредієнти для приготування пирога

■ Інгредієнти для тіста


■ Інгредієнти для начинки

Для ягідної начинки:




Для білкової хмаринки:





Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для пісочного тіста:
Масло
100
г
Цукор (0,5 склянки)
125
г
Жовтки
5
шт
Сіль
1
дрібка
Ванілін
-
до смаку
Борошно
250
г
Сода + Ягідний оцет / Сік з лимона (1 ст.ложка)
1
ч.ложка
Для ягідної начинки:
Яблука чишені
500
г
Кориця мелена
1
ч.ложка
Для білкової хмаринки:
Білки
5
шт
Цукор
1
склянка
Оцет ягідний / Сік з лимонна
1-2
ст.ложки
Ваніль
-
до смаку

■ Порядок приготування пирога

■ Замішування пісочного тіста


Масло розтерти з 1-2 ложками цукру


Жовтки розтерти з цукром до побіління


Змішати всі інгредієнти до однорідності


Добавити борошно і замісити тісто

1
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі до розм’якшення.
Пісочне тісто не любить тепла, тому замішувати його потрібно за допомогою копистки або ложки, уникаючи контакту з руками.
2
Масло розтерти з 1-2 ст.ложками цукру до розчинення цукру.
3
Жовтки розтерти з залишком цукру до побіління і розчинення цукру.
4
Розтерті жовтки, сіль, ванілін, погашену ягідним оцтом соду додати до масляної суміші і розмішати до однорідної маси.
5
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи кописткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
6
Сформувати з тіста колобок, загорнути в плівку і покласти на декілька годин, а краще – на одну добу в хододильник.
Як і для будь-якого тіста, де присутнє борошно, вистойка протягом доби-двох в холодильнику лише покращує структуру готового виробу. Тому, приготування пирога варто розпочинати за два-три дні, давши вистоятись тісту в холодильнику.

■ Формування і випікання пирога


1
Яблука почистити, нарізати невеличкими брусочками.
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
Пісочне тісто не любить тепла, тому формувати корж потрібно за допомогою качалки та ложки, уникаючи контакту з руками.
2
Тісто дістати з холодильника, швидко натерти на грубій тертці і розкатати в холодній формі за допомогою маленької качалки в тонкий корж товщиною 4-5 мм, щоб тісто заходило на стінки форми на 2 см, утворюючи бортик. Підправити корж за допомогою ложки.
3
Нарізані яблука викласти на сформований корж і до смаку присипати меленою корицею.
4
Поставити форму в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °C і випікати 35 хв.
Поки випікається корж, приготувати білкову емульсію для хмаринки:
5
До білків додати ваніль, ягідний оцет або лимонний сік, цукор і збити віничком до стійкої емульсії.
При вийманні спеченого коржа з яблуками, духовку увімкнути до 200 °C.
6
Спечений корж дістати з духовки, накрити білковою емульсією, стишити вогонь до 150 °С і запекти ще протягом 20 хвилин до ледь забарвленої скоринки. Білок не перепалювати.
7
Дістати пиріг з духовки, охолодити при кімнатній температурі і постваити на декілька годин в холодильник для застигання.
Пиріг смакує з будь-яким напоєм: молоком, узваром, кавою, чаєм, тощо…


N.B.
Якщо ви використовуєте домашнє масло, а не магазинне, то після охолодження, тісто виходить дуже туге, тому для розкатування його потрібно швидко натерти на грубій тертці.
Замість яблук можна брати інші ягоди. Особливо смакують в пирозі сливи і вишні.






Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар