Ягідний пісочний пиріг під зефірною хмаринкою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Довершеність цього ягідного пісочного пирога вимальовується поєднанням трьох різних складових: це – крихкий, солодкий корж, що розчиняється в роті, це – приємна кислота ягідної начинки, яка привносить свіжість смаку, і пухкий мов зефір, кисло-солодкий, збитий білок, що обгортає враження ніжною пеленою насолоди…
|
І не дивно, адже пиріг з пісочного тіста у поєднанні з ягодою вже сам по собі є смачним, тому збиті білки слугують лише гармонійним доповненням цього кондитерського витвору, привносячи до страви ще більшої смакоти.
|
|
Розділ:
|
Торти і солодка випічка
|
Температура:
Час випікання: |
175 °C
35 хв |
Температура:
Час запікання білків: |
150 °C
20 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Форма Ø 30 см або подібна
|
К-сть порцій:
|
8-10 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування пирога
■ Інгредієнти для тіста
■ Інгредієнти для начинки
Для ягідної начинки: | |
Для білкової хмаринки: | |
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для пісочного тіста:
| ||
Масло
|
100
|
г
|
Цукор (0,5 склянки)
|
125
|
г
|
Жовтки
|
5
|
шт
|
Сіль
|
1
|
дрібка
|
Ванілін
|
-
|
до смаку
|
Борошно
|
250
|
г
|
Сода + Ягідний оцет / Сік з лимона (1 ст.ложка)
|
1
|
ч.ложка
|
Для ягідної начинки:
| ||
Яблука чишені
|
500
|
г
|
Кориця мелена
|
1
|
ч.ложка
|
Для білкової хмаринки:
| ||
Білки
|
5
|
шт
|
Цукор
|
1
|
склянка
|
Оцет ягідний / Сік з лимонна
|
1-2
|
ст.ложки
|
Ваніль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування пирога
■ Замішування пісочного тіста
Масло розтерти з 1-2 ложками цукру
|
Жовтки розтерти з цукром до побіління
|
Змішати всі інгредієнти до однорідності
|
Добавити борошно і замісити тісто
|
1
|
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі до розм’якшення.
|
●
|
Пісочне тісто не любить тепла, тому замішувати його потрібно за допомогою копистки або ложки, уникаючи контакту з руками.
|
2
|
Масло розтерти з 1-2 ст.ложками цукру до розчинення цукру.
|
3
|
Жовтки розтерти з залишком цукру до побіління і розчинення цукру.
|
4
|
Розтерті жовтки, сіль, ванілін, погашену ягідним оцтом соду додати до масляної суміші і розмішати до однорідної маси.
|
5
|
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи кописткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
|
6
|
Сформувати з тіста колобок, загорнути в плівку і покласти на декілька годин, а краще – на одну добу в хододильник.
|
●
|
Як і для будь-якого тіста, де присутнє борошно, вистойка протягом доби-двох в холодильнику лише покращує структуру готового виробу. Тому, приготування пирога варто розпочинати за два-три дні, давши вистоятись тісту в холодильнику.
|
■ Формування і випікання пирога
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Яблука почистити, нарізати невеличкими брусочками.
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 200 °C.
|
●
|
Пісочне тісто не любить тепла, тому формувати корж потрібно за допомогою качалки та ложки, уникаючи контакту з руками.
|
2
|
Тісто дістати з холодильника, швидко натерти на грубій тертці і розкатати в холодній формі за допомогою маленької качалки в тонкий корж товщиною 4-5 мм, щоб тісто заходило на стінки форми на 2 см, утворюючи бортик. Підправити корж за допомогою ложки.
|
3
|
Нарізані яблука викласти на сформований корж і до смаку присипати меленою корицею.
|
4
|
Поставити форму в розігріту духовку, стишити вогонь до 175 °C і випікати 35 хв.
|
●
|
Поки випікається корж, приготувати білкову емульсію для хмаринки:
|
5
|
До білків додати ваніль, ягідний оцет або лимонний сік, цукор і збити віничком до стійкої емульсії.
|
●
|
При вийманні спеченого коржа з яблуками, духовку увімкнути до 200 °C.
|
6
|
Спечений корж дістати з духовки, накрити білковою емульсією, стишити вогонь до 150 °С і запекти ще протягом 20 хвилин до ледь забарвленої скоринки. Білок не перепалювати.
|
7
|
Дістати пиріг з духовки, охолодити при кімнатній температурі і постваити на декілька годин в холодильник для застигання.
|
●
|
N.B.
●
|
Якщо ви використовуєте домашнє масло, а не магазинне, то після охолодження, тісто виходить дуже туге, тому для розкатування його потрібно швидко натерти на грубій тертці.
|
●
|
Замість яблук можна брати інші ягоди. Особливо смакують в пирозі сливи і вишні.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар