пʼятниця, 15 жовтня 2021 р.

Cheese and Tomato Pie

Пиріг з сиром і помідорами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Цей пиріг обов’язково стане однією з ваших найулюбленіших випічок, тому що виходить він з запеченою, хрумкою скоринкою, під якою ховається неймовірно соковите поєднання домашнього сиру, помідорів та зелені, а головне, вражає він свіжістю і легкістю свого смаку...

Звичайно ж, вам захочеться добавити до начинки ще чогось, наприклад, іншого сиру, шинки або грибів, але спробуйте зупинитись на цих трьох компонентах: домашньому сиру, помідорах та зелені, щоб відчути величезну принаду цього пирога, адже, прості речі – найсмачніші!

А щоб досягти найвищих смакових результатів, вам доведеться пошукати такий сир десь на базарі: жирний, не мокрий, який розшаровується пластами.

Або ж приготувати його власноруч. Рецепт такого сиру ви можете знайти в цьому блозі: Сир домашній.


Як і для будь-якої випічки з дріжджового тіста, технологічний процес приготування пирога варто розбити на два етапи (тобто, на два дні):
1) День перший: замішування, зброджування та визрівання тіста і,
2) День другий: прогрівання тіста, збирання та випікання пирога...

Тому що лише визріле тісто дозволить відчути смак справжньої випічки, тому що лише визріле тісто випікається в довершений, пухкий і духмяний корж або хліб.

Час підготовки:
10-15 хвилин
Розділ:
Випічка
Час виброджування тіста:
1,5 години
Країна:
Україна
Час визрівання тіста:
24 години
К-сть порцій:
4 пироги

■ Інгредієнти для приготування пирога



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
500
г
Молоко / Кисляк / Сироватка / Вода
350
мл
Цукор
1
ст.ложка
Дріжджі пекарські (за рецептом виробника для 500 г борошна)
1
ч.ложка
Сіль
1
ч.ложка
Олія
1
ст.ложка
Для начинки:
-
-
400
г
Помідори невеликого розміру
5
шт
Зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліку, тощо…
1
букет
Олія для змащення коржа
2
ст.ложки
Прянощі мелені
-
до смаку
Часник
2-3
зубки
Перець гіркий (кайєнський, чилі…) за бажанням
1-2
стручки

■ Порядок приготування пирога

■ Приготування тіста


Замісити тісто


Вибродити протягом 1-1,5 год


Добавити сіль та олію


Вимісити поки тісто не вбере сіль і олію


Поставити тісто в холодильник на добу для визрівання


Тісто злегка обім'яти

Після визрівання, тісто повністю прогріти.


Перед тим як замішувати тісто, прогріти всі необхідні продукти до кімнатної температури, борошно просіяти в окрему миску.
1
Молоко (або воду) нагріти вище кімнатної температури, розчинити в ньому цукор, добавити дріжджі і перемішати. Вистояти в теплому місці 15 хв для оживлення дріжджів і розмішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
2
В просіяне борошно добавити розчинені в молоці дріжджі і вимісити до однорідної маси.
3
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10-15 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста, яке не прилипатиме до рук. Під час вимішування, варто регулярно гепати тістом об стола, від цього воно стає гладким та еластичним.
4
Перекласти тісто в миску об’ємом 3-4 літри, накрити цупкою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1-1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку). Через 1-1,5 години тісто повинне підійти, збільшившись щонайменше утричі.
5
Добавити до тіста сіль, олію і вимісити поки тісто не вбере олію. Викласти заміс знову на стола і вимішувати доки тісто не вбере в себе всю олію і сіль та стане гладким і однорідним.
6
Тісто знову перекласти в миску, накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на добу для визрівання.
7
Наступного дня (через добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі щонайменше утричі), злегка обім’яти по периметру миски, накрити плівкою та рушником, дати постояти з годину-дві при кімнатній температурі, а потім, поставити на 2-3 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).
Після холодильника, тісто вимагає обережного поводження, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому в духовці для підняття виробу. Тому, обминати його потрібно лише трішки і легенько.
Після прогрівання тіста можна переходити до формування і випікання пирога, але спочатку, необхідно підготувати начинку.

■ Підготовка начинки



1
1 помідор протерти на дрібну тертушку в полумисок, видаливши шкуринку.
2
4 помідори пробланшувати протягом 1-2 хвилин в киплячій воді, занурити в миску з холодною водою і обчистити шкуринки.
3
Обчищені помідори нарізати невеличкими кубиками (~1 см) і покласти на друшляк, щоб стік зайвий сік до протертого помідора.
4
Сир притрусити меленими прянощами, посолити і розім’яти виделкою або товкачем до отримання рівномірної сирної маси.
5
Зелень помити і подрібнити.
6
Часник почистити, розплескати зубки лезом ножа і подрібнити.
7
За бажанням, гіркий перець почистити від насіння і подрібнити (страва смакує ще більше, коли є трохи пікантною).

■ Формування і випікання пирога



- Тісто після холодильника повинне повністю прогрітись, але слідкувати, щоб воно не перестоювало і не перекисало.

- Оскільки тісто виходить дуже м’яким, то формувати коржі варто безпосередньо на притрушеній борошном жаровні, формуючи акуратний пиріг.
1
Тісто злегка обім’яти в мисці дерев’яною лопаткою і розділити на 4 однакові колобки.
2
Жаровню злегка притрусити борошном, розім’яти на ній руками один колобок в рівномірний круглий оладок.
Якщо тісто вийшло занадто липким, то вмочуйте руки в борошно, щоб легше було формувати коржа, але в жодному разі не добавляйте борошно в тісто. Чим м’якшим буде тісто, тим пухкішою вийде випічка.
3
Змастити розпластаний корж олією і викласти на половину коржа сир. Зверху покласти зелень і помідори. Накрити начинку вільною половиною коржа і позащіпувати краї, утворивши таким чином «великий вареник».
4
Сформувати на жаровні подібним чином інші три пироги, рівномірно розкладаючи їх по жаровні. Накрити плівкою і рушником та поставити в тепле місце для підходження поки розігріватиметься духовка. Чудово для цього підійде тепла плита.
5
Увімкнути духовку на повну потужність для розігрівання (побутові духовки – 250-260 °С).
6
Після того, як духовка прогрілась до максимуму (250-260 °С ~15 хвилин), а виріб підійшов, змастити пироги за допомогою пензля м’якоттю протертого помідора (або приправою Чортополох).
7
Поставити пироги випікатись на середню поличку розігрітої до максимуму духовки і випікати при 250 °С протягом ~20 хвилин (до отримання рум’яної скоринки, але не перепалювати).
8
Дістати пироги з духовки, накрити цупким рушником і дати постояти декілька хвилин, щоб пироги дійшли.
Пиріг найкраще смакує гарячим!


N.B.
Вважається, що вдалий пиріг на 60% залежить від замісу тіста, на 20% – від начинки з продуктів найвищої якості, на 10% – від формування і викладання пирога і на 10% – від випікання.
Отже, надзвичайно важливо, щоб тісто визрівало, тому що в результаті виходитиме легкий і смачний корж. А також не треба перевантажувати корж начинкою. Вага начинки не повинна перевищувати 30% ваги коржа. Тому що, коли покласти більше начинки, то вийде зовсім інший відкритий пиріг, який, звичайно ж, також буде смачним, але втратиться шарм розмаїття кольорів, пухкості і легкості випічки.
За найпростішим рецептом, тісто для пирога можна приготувати за дві з половиною години: 2 години – для замішування та виброджування тіста + 30 хвилин на формування та випікання. Але я раджу вам розділити цей процес на два дні: потрібно дати тісту визріти протягом доби в холодильнику. За цей час, окрім зброджування, в тісті протікає ще майже безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів, що від такого коржа не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування. Дріжджове тісто, як і вино, не любить поспіху, а лише розміреності і спокійного процесу…
Час випікання і рівень розміщення пирога в духовці, я даю стосовно приготування в духовці своєї електроплити. Тому, вам, можливо, необхідно буде внести деякі корективи в залежності від особливостей вашої духовки.





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар