Березовий квас
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Зброджений березовий сік, тобто березовий квас, відомий в Україні ще з часів Русі і раніше, і був колись, та й залишається й до нині, не менш улюбленим напоєм, ніж сучасна фанта, але користі від нього, звичайно ж, набагато більше...
|
Окрім того, що березовий квас – це чудовий прохолоджуючий напій в літню пору та слугує основою для заправки літніх холодних юшок, він є також одним з найсильніших природних очищувачів людського організму, оскільки в ньому є все необхідне для здійснення дренажу нашої життєвої системи.
Можна розписувати властивості березового квасу дуже детально, але основні його достоїнства ті, що він стимулює обмін речовин, виводить з організму продукти обмінних процесів, очищуючи кров і підвищуючи стійкість організму до інфекційних і простудних захворювань, а також чудово очищує і вітамінізує шкіру.
І все це завдяки багатьом корисним речовинам, які складають цінність цього напою: ферменти, органічні кислоти, дубильні речовини, сполуки заліза, калію, кальцію, магнію, а також глюкоза, фруктоза, фітонциди, вітаміни... Адже березовий квас – це все той же березовий сік, але більше, ніж сік, тому що у квасі проходять ще й процеси зброджування, які надають нових корисних властивостей, наприклад, бактерицидних, адже в дію вступають ще й органічні кислоти.
Є декілька способів приготування березового квасу, які впливають на смак та інші характеристики цього напою.
Можна розписувати властивості березового квасу дуже детально, але основні його достоїнства ті, що він стимулює обмін речовин, виводить з організму продукти обмінних процесів, очищуючи кров і підвищуючи стійкість організму до інфекційних і простудних захворювань, а також чудово очищує і вітамінізує шкіру.
І все це завдяки багатьом корисним речовинам, які складають цінність цього напою: ферменти, органічні кислоти, дубильні речовини, сполуки заліза, калію, кальцію, магнію, а також глюкоза, фруктоза, фітонциди, вітаміни... Адже березовий квас – це все той же березовий сік, але більше, ніж сік, тому що у квасі проходять ще й процеси зброджування, які надають нових корисних властивостей, наприклад, бактерицидних, адже в дію вступають ще й органічні кислоти.
Є декілька способів приготування березового квасу, які впливають на смак та інші характеристики цього напою.
Декілька способів приготування березового квасу
1 – Найпростіший Залиште сік вкисатись у бутлі в погребі під негерметичною кришкою, а потім, споживайте його в спекотні літні дні: виходить прохолодний, кислуватий напій, трохи мутного, сивуватого кольору і з невеликим осадом дріжджів...
|
2 – З фруктово-ягідними та іншими добавками Можна добавити до соку сухофрукти або родзинки, або свіжоморожені ягоди, тощо, або ячмінного солоду, і, знову ж таки, залишити його вкисатись в бутлі під негерметичною кришкою. І цей кислуватий напій вже буде зі смаком сухофруктів, родзинок, свіжих ягід або солоду. А до його корисних властивостей добавляться корисні властивості доданих ягід, фруктів, чи то солоду...
|
При цьому, насиченість як кольору, так і ягідно-фруктового смаку, залежатиме від кольору ягід та їх кількості: від жмені до 1 кг на 10 л соку, оскільки нема точно визначеного рецепту, тому що березовий квас надає свободу проявити всю вашу креативну фантазію та реалізувати всі ваші уподобання. Буде темніше, світліше, насиченіше, кисліше, солодше...
|
|
|
|
|
|
3 – Газований березовий квас Можна налити сік в пляшки, добавляючи або не добавляючи сухофрукти, герметично закрутити їх і поставити зброджуватись в прохолодному місці. І ми отримаємо вже газований напій з невеликим спиртовим відсотком (1-2%), який приємно пощипуватиме своєю бульбашковою прохолодою в роті в часи літньої спеки, тамуючи спрагу та трохи привносячи гарного настрою...
|
|
|
4 – Зброджування під водяним замком Можна добавити до соку солоду, трохи сухофруктів і поставити під водяний замок. І вийде легкий спиртовий напій (1-2%),
|
5 – Березове пиво
Ще один спосіб – це добавити до соку ячмінного або пшеничного солоду, меду або цукру (1 кг цукру або меду на 10 л соку), можна покласти також ягід і сухофруктів, поставити під водяний замок на два-три тижні в теплому приміщенні і вийде вже – таке собі березове пиво чи вино (4-6%) або все той же березовий квас, але з секретним інгредієнтом! Після завершення процесу бродіння, пиво необхідно зцідити за допомогою шланга, слідкуючи, щоб не зачепити осад з відпрацьованих дріжджів. Наповнити квасом пляшки, герметично закрутити і зберігати в холодильнику або в погребі. В такому стані квас може зберігатись протягом декількох місяців. |
Та насправді, варто запасатись всією гамою напоїв, оскільки кожен з них має свою коштовну родзинку.
|
|
N.B.
●
|
Приготування березового квасу не вимагає великих затрат праці, а лише – терпіння, при цьому, результат виправдовує час очікування. Можна сказати, що це є першою спробою зайнятись виноробством. Процеси схожі, але праці – небагато. А головне, як і з яким настроєм підійти до цього процесу.
|
●
|
Березовий квас – це кислуватий, насичений, різкий і з невеликою міцністю (1-2%) напій. А після певного часу його споживання, після того, коли з останньої пляшки витече остання краплина напою, ви відчуєте, що вам чогось не вистачає.
|
●
|
Однією з помилок у приготуванні квасу – це коли березовий сік заправляють перепаленим ячменем. В результаті, виходить напій з перепаленим смаком, і не впевнений, що це корисно. Я пам’ятаю ще з дитинства, що сік заправлявся пророщеним і підсмаженим, але не перепаленим ячмінним зерном, тобто – солодом. Але з часом, через лінощі та нерозуміння природи напою, люди стали заправляти березовий сік перепаленим ячменем.
Етапи приготування ячмінного солоду для березового квасу: 1 – Пророщування ячмінного зерна 2 – Просушування в духовці (при ~ 50 °C; важливо, не перепалювати: достатньо просушувати до ледь підрум'яненого забарвлення)
|
●
|
Отже, коли скисає, наприклад, борщ, то його виливають, але коли скисає березовий сік, то виходить ще цінніший продукт – березовий квас, який варто увести в свій харчовий раціон, тому що він є одним з елементів здорового харчування і одним з природніх та найпростіших засобів очищення нашого організму, який з прадавен, вживається в наших широтах.
|
●
|
Березовий квас може зберігатись в холодному приміщенні: в холодильнику або в погребі протягом декількох місяців: наприклад, до кінця літа. При тривалому зберіганні квас перекисає в оцет, який, до речі, теж дуже корисний і який можна застосовувати як і будь-який інший фруктовий оцет.
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар