понеділок, 15 квітня 2019 р.

Birch Kvass

Березовий квас
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Зброджений березовий сік, тобто березовий квас, відомий в Україні ще з часів Русі і раніше, і був колись, та й залишається й до нині, не менш улюбленим напоєм, ніж сучасна фанта, але користі від нього, звичайно ж, набагато більше...
Окрім того, що березовий квас – це чудовий прохолоджуючий напій в літню пору та слугує основою для заправки літніх холодних юшок, він є також одним з найсильніших природних очищувачів людського організму, оскільки в ньому є все необхідне для здійснення дренажу нашої життєвої системи.

Можна розписувати властивості березового квасу дуже детально, але основні його достоїнства ті, що він стимулює обмін речовин, виводить з організму продукти обмінних процесів, очищуючи кров і підвищуючи стійкість організму до інфекційних і простудних захворювань, а також чудово очищує і вітамінізує шкіру.

І все це завдяки багатьом корисним речовинам, які складають цінність цього напою: ферменти, органічні кислоти, дубильні речовини, сполуки заліза, калію, кальцію, магнію, а також глюкоза, фруктоза, фітонциди, вітаміни... Адже березовий квас – це все той же березовий сік, але більше, ніж сік, тому що у квасі проходять ще й процеси зброджування, які надають нових корисних властивостей, наприклад, бактерицидних, адже в дію вступають ще й органічні кислоти.

Є декілька способів приготування березового квасу, які впливають на смак та інші характеристики цього напою.

Декілька способів приготування березового квасу

1 – Найпростіший 

Залиште сік вкисатись у бутлі в погребі під негерметичною кришкою, а потім, споживайте його в спекотні літні дні: виходить прохолодний, кислуватий напій, трохи мутного, сивуватого кольору і з невеликим осадом дріжджів...

 З фруктово-ягідними та іншими добавками

Можна добавити до соку сухофрукти або родзинки, або свіжоморожені ягоди, тощо, або ячмінного солоду, і, знову ж таки, залишити його вкисатись в бутлі під негерметичною кришкою. І цей кислуватий напій вже буде зі смаком сухофруктів, родзинок, свіжих ягід або солоду. А до його корисних властивостей добавляться корисні властивості доданих ягід, фруктів, чи то солоду...

При цьому, насиченість як кольору, так і ягідно-фруктового смаку, залежатиме від кольору ягід та їх кількості: від жмені до 1 кг на 10 л соку, оскільки нема точно визначеного рецепту, тому що березовий квас надає свободу проявити всю вашу креативну фантазію та реалізувати всі ваші уподобання. Буде темніше, світліше, насиченіше, кисліше, солодше...



– Газований березовий квас

Можна налити сік в пляшки, добавляючи або не добавляючи сухофрукти, герметично закрутити їх і поставити зброджуватись в прохолодному місці. І ми отримаємо вже газований напій з невеликим спиртовим відсотком (1-2%), який приємно пощипуватиме своєю бульбашковою прохолодою в роті в часи літньої спеки, тамуючи спрагу та трохи привносячи гарного настрою...


4 – Зброджування під водяним замком

Можна добавити до соку солоду, трохи сухофруктів і поставити під водяний замок. І вийде легкий спиртовий напій (1-2%),

5 – Березове пиво

Ще один спосіб – це добавити до соку ячмінного або пшеничного солоду, меду або цукру (1 кг цукру або меду на 10 л соку), можна покласти також ягід і сухофруктів, поставити під водяний замок на два-три тижні в теплому приміщенні і вийде вже – таке собі березове пиво чи вино (4-6%) або все той же березовий квас, але з секретним інгредієнтом! 

Після завершення процесу бродіння, пиво необхідно зцідити за допомогою шланга, слідкуючи, щоб не зачепити осад з відпрацьованих дріжджів. 

Наповнити квасом пляшки, герметично закрутити і зберігати в холодильнику або в погребі. В такому стані квас може зберігатись протягом декількох місяців.

Та насправді, варто запасатись всією гамою напоїв, оскільки кожен з них має свою коштовну родзинку.


N.B.
Приготування березового квасу не вимагає великих затрат праці, а лише – терпіння, при цьому, результат виправдовує час очікування. Можна сказати, що це є першою спробою зайнятись виноробством. Процеси схожі, але праці – небагато. А головне, як і з яким настроєм підійти до цього процесу.
Березовий квас – це кислуватий, насичений, різкий і з невеликою міцністю (1-2%) напій. А після певного часу його споживання, після того, коли з останньої пляшки витече остання краплина напою, ви відчуєте, що вам чогось не вистачає.
Однією з помилок у приготуванні квасу – це коли березовий сік заправляють перепаленим ячменем. В результаті, виходить напій з перепаленим смаком, і не впевнений, що це корисно. Я пам’ятаю ще з дитинства, що сік заправлявся пророщеним і підсмаженим, але не перепаленим ячмінним зерном, тобто – солодом. Але з часом, через лінощі та нерозуміння природи напою, люди стали заправляти березовий сік перепаленим ячменем.
Етапи приготування ячмінного солоду для березового квасу:

 Пророщування ячмінного зерна
 Просушування в духовці (при 50 °C; важливо, не перепалювати: достатньо просушувати до ледь підрум'яненого забарвлення)
Отже, коли скисає, наприклад, борщ, то його виливають, але коли скисає березовий сік, то виходить ще цінніший продукт – березовий квас, який варто увести в свій харчовий раціон, тому що він є одним з елементів здорового харчування і одним з природніх та найпростіших засобів очищення нашого організму, який з прадавен, вживається в наших широтах.
Березовий квас може зберігатись в холодному приміщенні: в холодильнику або в погребі протягом декількох місяців: наприклад, до кінця літа. При тривалому зберіганні квас перекисає в оцет, який, до речі, теж дуже корисний і який можна застосовувати як і будь-який інший фруктовий оцет


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар