вівторок, 9 квітня 2019 р.

Fried Crucian Carp

Карасі смажені
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Смажені карасі не підходять для швидкого насичення зголоднілого організму, а радше, для неспішної трапези та застільної бесіди, коли є чим зайнятись в тарілці, розбираючи по кісточках рибину, відсьорбуючи, час від часу, по ковтку вино або пиво, та насолоджуючись ніжною і смачною плоттю смаженого карася...

А ще, якщо рибина невеличкого розміру, можна посмакувати хрумкими мов чіпси плавниками та хвостом, тому що за час обсмажування, ще тоненькі і не тверді кісточки встигають трохи перемліти, а ще, смакуючи таку ж хрумку шкуринку!


При виборі риби для смаження, ми радше віддаємо перевагу тій, яку легше чистити, або яку взагалі не потрібно чистити, купуючи вже розроблені тушки.

І в цьому є своє раціональне зерно, тому що не потрібно затрачувати багато ні часу, ні сил для приготування такої риби. І все це вірно лише з точки зору отримання калорій та прояву наших лінощів. Та коли ви хочете посмакувати справжньою рибою, отримати насолоду від свіжої, соковитої плоті, обговорити за столом смакові відчуття від страви, згадати, що нещодавно, ви смажили, наприклад, щуку або коропа, і то були інші смаки та відчуття, то нема іншого виходу, як купити на ранковому базарі виловлену уночі рибу, ще живу і найсвіжішу, яка лише може бути...

Єдине, що нас відлякує від свіжовиловленої риби, так це процес її чищення. Хоча, не все так страшно. Просто потрібно правильно скласти алгоритм чищення і смаження тих же самих карасів.

По-перше, потрібно брати живу, щойно виловлену рибу. Свіжий карась не повинен мати жодних неприємних або різких запахів риби або твані. Перше правило – риба не повинна відверто пахнути рибою, але свіжістю річки!

По-друге, потрібно розділити процес чищення риби на декілька етапів.

По-третє, перед тим, як починати процес чищення, підготуватись технічно: взяти миску з водою, куди чистити, гострий ніж, миски, в які складати почищену рибу, а також – сміттєве відро.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з риби
Час приготування:
20-30 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
4 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Карась
1
кг
Борошно для паніровки
3-4
ст.ложки
Олія для смаження
-
за потребою
Сіль
-
за смаком

Чищення карасів:


Карась є надзвичайно живучою рибою, він може витримувати без води, знаходячись у поліетиленовому пакеті в холодильнику, 2-3 дні. Карась також витримує промерзання, тому, якщо ви його лише трохи приморозили, щоб зготувати через день-два, то при відтаюванні, він може ожити. Тому, перед тим, як чистити ще живого карася, необхідно його оглушити, легенько вдаривши по голові кухонним молотком або держаком великого кухонного ножа. Луска в карася знімається дуже легко і ця частина чищення не складе жодних проблем.
1
Якщо ви берете карася невеликого розміру, то оперення плавників і хвоста можна не обрізати, якщо ж рибини великого розміру, то їх варто обрізати ножицями.
2
Покласти карася на долоню головою до себе і тупим ножем почати піддівати луску в напрямку від хвоста до голови, зчищаючи луску в миску з водою.
3
Сполоснути рибину у воді, перевернути на інший бік і зчистити луску з іншого боку.
4
Сполоснути рибину у воді і підчистити можливі залишки луски. Знову сполоснути рибину у воді і покласти в іншу миску.
5
Проробити те ж саме з іншою рибою та перейти до її патрання.
6
Гострим ножем зробити розріз уздовж черева від анального отвору до рота, випатрати нутрощі, зябра та ретельно вичистити з черева чорну плівку. Плівка у свіжої риби також знімається дуже легко. А от її залишки вносять в страву гіркоту та специфічний запах і смак. А ще, чорна плівка з черева є сильним алергеном.
7
Сполоснути рибину у воді і покласти в іншу миску. Проробити те ж саме з іншою рибою.
8
Почищену та випатрану рибу ще раз сполоснути чистою водою, видаляючи можливі залишки нутрощів та чорної плівки і покласти в друшляк, щоб стікала вода.
9
Риба готова для подальшої обробки.

Смаження карасів:


1
Після того, як з підготовлених карасів стекла вода, покласти рибу в миску і посолити до смаку. Залишити на декілька хвилин просолюватись.
2
Борошно насипати на мілку, широку тарілку і запанірувати в ньому підготовлену рибу з усіх боків.
3
Обсмажити рибу на середньому вогні з двох боків до утворення хрумкої шкірки.
4
Викласти підсмажену рибу на тарелю
5
При потребі, долити на сковорідку олії та обсмажити всю іншу рибу. Перед закладкою наступної порції риби, видаляти зі сковорідки можливі залишки смаженого борошна та риби.
6
Після обсмажування всієї риби, можна злегка підсмажити на сковорідці порізану півкільцями цибулю та полити нею рибу на тарелі.
7
Страва готова! Все просто і смачно!..


N.B.
Карасі виходять дуже смачними, коли їх плавники і хвіст підсмажуються на хрумкі «чіпси», тому важливо правильно вибрати температуру смаження, при якій риба смажитиметься, але не підгоратиме, а це – вже практика.
Риба завжди повинна бути лише свіжою, а річкову рибу краще брати свіжовиловленою та ще живою: Щоб визначити свіжість риби, найперше, потрібно оцінити її зовнішній вигляд і запах. 

- Запах: повинен нагадувати свіжість річкової води. Він не повинен бути неприємним і відверто рибним. 

- М'якоть: міцна і еластична на дотик. Шкіра повинна бути блискучою, луски гарно припасовані. 

- Очі: прозорі, блискучі, злегка виступають, добре заповнюють очні орбіти. 

- Зябра: блискучі, рівномірного червоного або рожевого забарвлення.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар