четвер, 12 вересня 2024 р.

Toasts with Cheese Sauce – Welsh rarebit

Грінки з сирною поливою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поклавши на хрусткі, підрум’янені грінки́  сир, м’ясо, інші приправи, ми  отримуємо вже повноцінну перекуску чи закуску, чи сніданок, та й тут не все так просто, бо є одні грінки, які називаються Валлійський кролик (Welsh rarebit), і які вже заслуговують майже на повноцінну страву, щоб там не говорили про валлійців англійці…
При цьому потрібно зазначити, що жоден кролик в цих грінках не постраждав… Можливо, ще в сиву давнину, валлійський селянин, пережовуючи грінку з сиром уявляв, що він їсть кролика…, можливо…

Та вже у сучасному рецепті ця грінка не така вже й простакувата, якщо зазначити складові здавалося б нехитрої страви.


По-перше, хліб: це не благенький бездріжджовий хлібець з магазину, тобто, сурогат хліба, а суттєвий, селянський, домашній хліб, з якого можна нарізати гарні скибки, обсмажити їх і здобрити сирною поливою, від якої він не розкваситься, а якою насититься.





Хліб житній


Хліб гречаний

По-друге, сир: найтрадиційніше – це взяти Чеддар, але Пармезан, Ґрана Падано, витриманий козиний або будь-який інший подібний сир підійде не гірше.


Сир Чеддар


Сир Ґрана Падано

По-третє, пиво чи то ель: тобто густе, міцне темне пиво типу портер (Porter) або стаут (Stout), вісімнадцяти відсотків щільності, тому що після сиру, саме пиво визначає смак страви.


Чорне пиво


Імбирне пиво

Інші ж складники лише доповнюють і викристалізовують смак цих грінок.

Гірчиця: найкраще підходить гірчичний порошок – міцний, гіркуватий і характерний, оскільки інші лагідні готові гірчиці просто розстроїли б того давнього валлійця, який був звичний до простої, грубої, селянської їжі того ж таки давнього Уельсу.

Чорний або ще краще червоний гіркий мелений перець внесе ще більше гостроти і шарму до Валлійського кролика.

Вустерширський або Вустерський соус: це вже опція пізніших часів, і хоча він має свій специфічний присмак і аромат, але суттєво на смак страви не впливає, слугуючи швидше підкислювачем, тому, якщо ви не знайдете цього соусу в сусідньому магазині, то можна взяти просто ягідного оцту, або якогось подібного соусу.

Копчена мелена паприка привнесе до страви аромат диму і приємної солодкості.

Це здається і все щодо головних чинників, які визначають смак Валлійського кролика, а все інше дивіться в рецепті.


Прянощі на власний смак будуть не зайвими

Ягідний оцет може з успіхом замінити Вустерський соус

■ Складники для приготування грінок з сирною поливою


Складник
Кількість
Од вим
Хліб (скибки товщиною в палець)
6
скибок
Чеддар тертий / Пармезан / Ґрана падано / Витриманий козиний / тощо…
200
г
Пиво темне (сусло 17-18%) : Стаут (Stout) / Портер (Porter)
150
мл
Масло
25
г
Борошно
1
ст.ложка
Гірчиця порошок
½
ч.ложки
Перець чорний або червоний гострий мелений
¼
ч.ложки
Паприка копчена мелена
¼
ч.ложки
Вустерський соус / Оцет ягідний
1
ч.ложки
Жовток яєчний
1
шт
Сіль
1
дрібка

■ Порядок приготування грінок

■ Приготування підливи


Розтопити масло до піни


Злегка обсмажити борошно

Увести прянощі

Увести пиво

Приготування грінок потрібно розпочати з приготування сирної поливи.
1
Масло розтопити і прогріти в невеликій каструлі на середньому вогні до утворення піни, додати борошно і помішуючи, підсмажити до легкого кремового кольору (1-2 хвилини).
2
Каструлю зняти з вогню і помішуючи, увести гірчичний порошок, паприку, перець, вустерський соус до отримання однорідної маси.
3
Пставити каструлю знову на вогонь і помішуючи, влити поступово пиво, довівши суміш до загусання.

■ Уведення сиру і яєчного жовтка


Увести сир


Жовток розтерти з дрібкою солі


Увести розтертий жовток
1
Помішуючи, поступово увести Чеддар до розплавлення сиру та однорідності і зняти каструлю з вогню. Підлива повинна вийти густою, кольору кави з молоком.
2
Жовток розтерти з дрібкою солі і інтенсивно перемішуючи увести в підливу до однорідності.

■ Формування і запікання грінок

Розігріти гриль.
1
Злегка запекти грінки під розігрітим грилем. Не пересушувати!
2
Рівномірно намастити кожну грінку по всій площині товстим шаром сирної поливи і викласти на деко.
3
Встановити деко під розігрітим грилем і запікати грінки до закипання та легкого підрум’янення сирної поливи (до 10 хвилини).

■ Подача грінок

Перед подачею грінки можна трохи прикрасити:
Негострою стороною леза ножа злегка понатискати на запечену сирну поливу по діагоналі в одному напрямку, потім по діагоналі в протилежному напрямку, вималювавши решітку.
Можна притрусити грінки посіченою з часником зеленню, за бажанням, покласти тоненьку скибку або пластинку свіжого овоча.
Грінки подавати гарячими, відразу ж з духовки.
Якщо залишається сирна полива, то її можна зберігати під покришкою декілька днів в холодильнику до наступного приготування грінок.

Грінки виходять досить ситними і можуть бути повноцінним обідом, тому, свіжі овочі, зелень будуть не зайвими для збалансованої страви.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар