середу, 18 серпня 2021 р.

Choux pastry

Заварне тісто
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Незалежно від того, чи готуєте ви солодке, чи солоне, смаколики з заварного тіста завжди зачаровують: легкі, повітряні, смачні…

Винахід цього чудового тіста, яке є основою для надзвичайно смачної випічки, приписують італійському кондитеру Пантареллі, який входив до свити французької королеви Катерини Медичі, тобто, це було десь в роках 1540-х. Звичайно ж, французькі кондитери наступних поколінь не дали зачахнути такому смачному винаходу, втіливши його у надзвичайно смачні еклери, профітролі та ще у інші чисельні свої кондитерські фантазії...

Випічка з заварного тіста чудово підходить для фуршетів, перекуски, тощо, оскільки, начинена несолодким, вона стає закускою, а з солодкими кремами смакує на десерт.


В несолодку начинку, наприклад для профіторлів, йдуть рибні і м’ясні паштети, гостра сирно-яєчна суміш та подібні овочеві і м’ясні салати...

Для солодкої начинки можна взяти заварний, масляний, шоколадний креми, крем-брюле, тощо... Для солодкого столу чудово підійдуть еклери, які можна подавати просто з кремом, або ж прикрасити зверху цукровою або шоколадною помадкою...

Час замішування тіста:
30 хв
Час і температура випікання:
35 хв – 180 °С
Час збирання тістечок:
15-25 хв
Країна:
Франція
-
-
К-сть порцій:
≈ 55 шт профітролів х Ø 5 см

■ Інгредієнти для приготування заварного тіста


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Вода
1
склянка
Масло
100
г
Борошно
1
склянка
Яйця
4
шт
Сіль
1
дрібка

■ Порядок приготування заварного тіста

■ Замішування тіста


Важлива консистенція тіста: загусте тісто погано піднімається, зарідке розпливається при формуванні та випічці.
1
Воду налити в каструлю, додати масло, сіль і на середньому вогні довести до кипіння.
2
Зняти каструлю з вогню, додати склянку борошна і замісити однорідне тісто.
Увімкнути духовку розігріватись до 200 °С.
3
Охолодити тісто до температури ≈ 60-70 °С.
4
Яйця додавати по одному, вимішуючи тісто до гладкої, однорідної маси, перед тим, як додавати наступне яйце.
5
Тісто вимісити до утворення гладкої, однорідної маси, коли при підніманні лопатки з тістом, воно спадатиме безперервною стрічкою.

■ Випікання виробів


Відчиняти духовку потрібно лише після завершення випікання, інакше виріб впаде, тому слідкувати за випічкою не відкриваючи духовку.
1
Жаровню змастити жиром або застелити пекарським папером.
2
Наповнити тістом кондитерський мішок або шприц і викладати на жаровню у бажаній формі: округлими (чайна ложка) – профітролі або продовгуватими (12-14 см) – еклери.

Профітролі можна викладати чайною ложкою, щоразу умочуючи ложку в холодну воду.

Залишати між заготовками достатньо місця, оскільки під час випічки виріб збільшується у 4-5 разів.
3
Жаровню поставити в духовку і стишити вогонь до 180 °С.

Випікати 35 хвилин до золотавого кольору.
4
Дістати готову випічку з духовки і відразу ж, доки випічка не почала приставати до жаровні, перекласти на решітку для охолодження.
Виріб готовий для начинкки!


N.B.
Випічку з заварного тіста необхідно діставати з духовки лише коли вона повністю спечена, інакше, вироби можуть впасти.
Важливо також не пересушувати вироби в духовці, щоб вони не перетворювались на сухарі.
Важлива також консистенція тіста: загусте тісто погано піднімається, зарідке розпливається при формуванні та випічці.
В цій статті подано базовий рецепт заварного тіста, який є нейтральним для будь-яких виробів, але в залежності від того, чи ви хочете отримати солодку або солону страву, можна міняти склад рідини, яка йде в тісто: 
- для солодкої випічки: 100 мл води або 50 мл води + 50 мл молока (можна добавити столову ложку цукру і трохи ванілі); 
- для солоної випічки: 100 мл води або 50 мл води + 50 мл білого вина.
- Начиняти профітролі можна зрізавши верхівку, а потім, накрити нею виріб. 
- Еклери можна акуратно прорізати уздовж, наповнити кремом, а потім, змастити зверху цукровою або шоколадною помадкою, приховавши таким чином розріз.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар