понеділок, 2 грудня 2019 р.

Omelette

Омлет
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Магія омлету полягає в тому, що декілька яєць, дрібка солі і шматочок масла утворюють абсолютно довершену, вишукану, ніжну страву з можливими чисельними варіаціями!..

Тому що омлет може бути круглим, згорнутим удвічі, скрученим, в декілька шарів, пласким, пухким, «живим», підпеченим...  І все це впливає на його смакові відтінки.

А також, омлет можна постійно довершувати, тому що добавивши до яєць дрібку чорного меленого перцю або мускатного горіху, або імбиру, або якоїсь іншої спеції та прянощі, ви отримуєте нові смакові й ароматичні нотки...

Начинивши ж омлет посіченою зеленню, сиром, грибами, шинкою, тощо, за декілька хвилин, ви зготуєте вже комплексну страву.

А наприклад, помідори та солодкий перець різних кольорів утворюють в омлеті яскраву, різнобарвну палітру, яка вбирає очі і задає гарного настрою як під час обіду, так і після...


І все це тому, що найпростіший, найтрадиційніший омлет, вже сам по собі, є дуже витонченою і ніжною стравою. Тому що збиті яйця утворюють на сковорідці золотаву, ледь запечену шкуринку, під якою ховається надзвичайно пухка і повітряна маса, трохи «жива» всередині, а покладений до рота шматочок омлету просто розчиняється в ньому, а смак одночасно запеченого і м’якого яйця, як і сам аромат омлету довершують відчуття блаженства.

Омлет є стравою надзвичайно давньою. Наприклад, римляни готували на сковороді збиті яйця з медом, називаючи цю страву «ова мелліта» (ova mellita) – яйце з медом, від якої і походить французька назва «омлет» (omelette).

Омлет можна визначити як «смаженину або печеню зі збитих яєць», і навіть це просте визначення вже звучить дуже смачно і апетитно.

Але визначення страви як «запечені збиті яйця» є занадто простим, тому що омлет може мати найяскравіші варіації в кольорі, смаку і ароматах готової страви, тому що він може бути гордістю як кухаря-початківця, так і неймовірним витвором, шедевром кулінарного мистецтва іменитого шеф-кухаря...

Та перед тим, як почати вдосконалювати омлет у його чисельних варіаціях, варто відчути і зрозуміти первинний смак цієї страви, саме смак тієї, приготовленої, за рекомендаціями французьких шеф-кухарів страви, в її оригінальній, круглій формі!

Щоб отримати страву у найвишуканішому і найсмачнішому її вигляді, важливо, щоб кількість яєць відповідала діаметру сковорідки, тому що на занадто великій сковорідці, яйця розтікатимуться, утворюючи тонкий корж, а відповідно, не вийде одночасно пухкої, живої і запеченої маси. Тому, для трьох яєць варто взяти сковорідку діаметром не більше 15 см, для чотирьох – не більше 18 см, а для шести яєць – діаметром дна не більше 20 см.


Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Страви з яєць
Час приготування:
3-5 хв
Країна:
Франція
Необхідний посуд:
Сковорода з внутрішнім Ø не більше 18 см
К-сть порцій:
2 порції

■ Інгредієнти для приготування омлету


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яйце вагою ≥ 65 г
4
шт
Масло
50
г
Сіль
-
за смаком

■ Порядок приготування омлету


Перед тим, як почати готувати омлет, необхідно дістати яйця з холодильника і залишити їх на деякий час для прогрівання до кімнатної температури.
Безпосередньо перед тим, як почати збивати яйця, необхідно прогріти і змастити шматочком масла широку тарілку, на яку викладатиметься омлет. Це можна зробити, поставивши тарілку на теплу електричну конфорку або в розігріту до 40-50 °C духовку, або на каструлю з киплячою водою. Прогріта тарілка убезпечить омлет від швидкого осідання, а шматочки масла довершать смаковий букет страви.
1
Розбити яйця в полумисок, уникаючи попадання туди шкаралупи.
2
Покласти в яйця сіль та інтенсивним, але не дуже швидким рухом збити яйця тильною стороною виделки до утворення пінки, ретельно перемішуючи білки і жовтки.
3
Сковороду гарно розігріти на середньому вогні.
4
Покласти на сковороду 40 г масла. Коли масло почне пінитись білою піною і почне забарвлюватись в коричневий колір, збільшити вогонь і одним рухом вилити на сковороду збиті яйця.
5
Відразу ж, почати інтенсивно перемішувати яйця тильною стороною виделки, вимальовуючи послідовно вісімки (8), кола, інші фігури, щоб отримати однорідну, м’яку та спінену яєчну масу. Стишити вогонь до середнього.
6
Коли яйця почнуть загусати, припинити помішувати омлет, витримавши його протягом 10-15 секунд на вогні, щоб частина омлету, яка смажиться на дні сковороди злилась в один шар, утворюючи кірку.
7
Потім, підправити виделкою зовнішні краї омлету до середини і зробити невеликий різкий удар долонею руки знизу ручки сковороди або різко струсонути сковороду, щоб омлет краще сформувався, трохи згорнувшись до середини сковороди.
8
Покласти декілька шматочків масла на омлет і довкола омлету та просмажити ще декілька секунд, щоб забезпечити страві гарний колір.
9
Взяти в ліву руку заздалегідь прогріту та змащену маслом широку мілку тарелю, і нахиливши її до сковорідки, піднести до краю сковороди та перехилити омлет на центр тарелі. Рухи обох рук, тієї, що тримає тарелю, і руки, що тримає сковороду, повинні бути одночасними, щоб омлет відразу ліг по центру тарелі.
10
При перекладанні омлету, він може трохи втратити округлу форму, тому, за потреби, підправити виделкою краї до середини, щоб страва отримала правильну круглу форму, і омлет став більш опуклим по центру.
11
Змастити омлет зверху розтопленим маслом. Страва готова! 
12
Найкраще, омлет смакує безпосередньо з вогню, але охололим, він залишається таким же смачним.


N.B.
Важливо, щоб сковорідка була гарно пропеченою, але не перепаленою, щоб при виливанні збитих яєць вони спінювались, утворюючи пухку масу. При цьому, потрібно відразу ж почати перемішувати яйця, слідкуючи за інтенсивністю вогню, щоб не перепалити страву.
Якщо легенько натиснути тильною стороною виделки на боки та центр викладеного на тарілку омлету, то можна відчути його консистенцію і пружність.
Також, на власний смак, омлет можна готувати «живішим» або ж «міцнішим», в залежності від часу запікання. Але важливо не пересмажувати омлет, тому що він тоді втрачає свою ніжність і пухкість. Зазвичай, краї омлету виходять підсмаженішими, а середина – живішою.
Омлет може смакувати самостійно, просто з хлібом, але не забувайте і про свіжі овочі або соління. Він також смакує з гарнірами у комплексній страві.
Це – базовий рецепт омлету, який можна доповнювати різною начинкою, прянощами і спеціями, як наприклад, Омлет з грибами дощовиками і порхавками. Слідкуйте за блоґом Cookery Travel, тому що будуть й інші рецепти омлетів.
В омлеті, надзвичайно важить якість яєць. Найкраще, взяти домашні яйця: вони насичені, густі, з яскравим жовтком. При розбиванні жовтка, він не розпливається по всьому полумиску, а залишається густою масою, яка лише ледь-ледь розповзається. Домашні яйця набагато краще збиваються і на сковорідці утворюють пухку масу.
Якість їжі, якою годують курей, надзвичайно впливає на смак яйця, а також, сидить курка в клітці, чи вільно ходить по курнику. Тому, щоб повністю відчути магію страви і насолодитись її вишуканістю, варто взяти саме домашні яйця!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

2 коментарі:

  1. То це тренуватись треба, щоб зробити невеликий різкий удар долонею руки знизу ручки сковороди або різко струсонути сковороду. Втім, спробую. Завжди хотіла приготувати справжній омлет, а не на швидкоруч зроблену страву.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Можна і не струшувати, головне, щоб не приставало до сковорідки. А готується ця страва не довше, ніж звичайна яєчня, але вражень більше!..

      Видалити