Омлет з грибами дощовиками і порхавками
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Вже сама назва страви – Омлет з грибами – викликає апетит і сильне слиновиділення, тому що звучить вона загадково апетитно, обіцяючи неймовірні смакові відчуття!
Але, якщо вам відомі смакові якості грибів дощовиків та грибів порхавок, то назва страви повинна інтригувати ще більше... |
Омлет вже сам по собі є дуже витонченою і ніжною стравою, тому що збиті яйця утворюють на сковорідці надзвичайно пухку і повітряну масу, яка просто розчиняється в роті, а її смак та аромат довершують відчуття блаженства.
По своїй консистенції, дощовики і порхавки також дуже ніжний і витончений витвір Природи. Вони мають білосніжний, пористий, ніжний м’якуш, який при обсмажуванні дає відчуття ледь притушкованого молодого сала, і який також просто розчиняється в роті.
Потрібно зазначити, що Дощовик їстівний та Порхавка гігантська відрізняються лише за формою (відповідно – видовжений і кругла) і є дуже добрими їстівними грибами, але вони можуть вживатись в їжу лише у молодому стані, поки їх м’якуш має чисто-білий колір. Тому, ці гриби використовують лише свіжими і в день збирання.
По своїй консистенції, дощовики і порхавки також дуже ніжний і витончений витвір Природи. Вони мають білосніжний, пористий, ніжний м’якуш, який при обсмажуванні дає відчуття ледь притушкованого молодого сала, і який також просто розчиняється в роті.
Потрібно зазначити, що Дощовик їстівний та Порхавка гігантська відрізняються лише за формою (відповідно – видовжений і кругла) і є дуже добрими їстівними грибами, але вони можуть вживатись в їжу лише у молодому стані, поки їх м’якуш має чисто-білий колір. Тому, ці гриби використовують лише свіжими і в день збирання.
Але хочу добавити, що навіть не в день збирання, а протягом години-півтори після збирання, тому що вже зірваними, ці гриби продовжують достигати, і діставшись додому, під вечір, після денної грибної прогулянки, ви можете виявити, що гриби вже не тугі, і м’якуш у багатьох теж вже не білий, і їх вже можна навіть і не чистити, а відразу ж викидати у смітник.
Ці гриби не миються, тому, збирати їх потрібно акуратно, слідкуючи, щоб пісок не потрапив на гриба, обережно зрізаючи або відщипуючи корінець з піском або землею та обдмухуючи його перед тим, як покласти в кошик. Зазвичай, ці гриби ростуть розміром зі сливу, а більші екземпляри є мрією та вашою грибною вдачею. Я бачив великого розміру такі гриби, але вони були вже перестиглі. Єдиний раз, я був знайшов дощовика розміром з велику грушу. Шкуринку з грибів потрібно знімати. На деяких грибах вона знімається одним порухом, на деяких лущиться, а на деяких її доводиться просто зрізати. Тому, дуже дрібні гриби не збирайте, розміром з сливу і більше – підходить найкраще. І ще, їх не треба збирати багато, тому що потім їх довго чистити, а грамів 200 таких грибів достатньо, щоб посмакувати грибним делікатесом порції на чотири. |
Час підготовки:
|
30 хв
|
Розділ:
|
Страви з яєць, Гриби
|
Час приготування:
|
10 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Глибока сковорідка Ø 18 см
|
К-сть порцій:
|
2-3 порції
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для омлету:
|
-
|
-
|
Яйця
|
4-5
|
шт
|
Олія
|
3-4
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Чорний перець мелений
|
-
|
на кінчику ножа
|
Мускатний горіх мелений
|
-
|
на кінчику ножа
|
Імбир мелений
|
-
|
на кінчику ножа
|
Куркума мелена
|
-
|
на кінчику ножа
|
Для начинки омлету:
|
-
|
-
|
Гриби дощовики і/або порхавки
|
100
|
г
|
Олія для смаження грибів
|
3-4
|
ст.ложки
|
Зелень кропу
|
1
|
пучечок
|
Часник
|
2-3
|
зубці
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування омлету з грибами:
|
●
|
Страва готується досить швидко, тому перед її приготуванням необхідно підготувати всі інгредієнти. З посуду, потрібно взяти глибоку сковорідку діаметром 18 см, до якої б не прилипали яйця.
|
1
|
Зняти з грибів шкуринку і розрізати на невеликі шматочки (1,5-2 см).
|
2
|
Часник почистити, розчавити на дошці лезом ножа і мілко покришити.
|
3
|
Кріп помити і мілко накришити з часником.
|
4
|
Яйця розбити в полумисок, слідкуючи, щоб туди не потрапили шматочки шкаралупи, добавити сіль, перець, імбир, мускат, куркуму й інтенсивно збити виделкою до утворення пінки на поверхні яєць.
|
5
|
Сковорідку розігріти з олією на сильному вогні і викласти в неї підготовлені гриби.
|
6
|
Постійно помішуючи, рівномірно обсмажити гриби до золотавого кольору, але не пересмажувати. М’якуш повинен залишатись м’яким, не сухим.
|
7
|
Висипати гриби з сковорідки в полумисок.
|
8
|
Сковорідку помірно розігріти з олією на сильному вогні, але не перегрівати і не перепалювати, і вилити на неї збиті в піну яйця та смажити на легенькому вогні, щоб омлет не пригорав.
|
9
|
Відразу ж почати перемішувати зворотною стороною виделки збиті яйця туди-сюди, вимальовуючи кола, вісімки, тощо, щоб на сковорідці утворилась однорідна маса, запечені краї омлету згортати до середини, отримуючи рівномірний корж правильної форми.
|
10
|
Акуратно розрівняти виделкою поверхню трохи загуслого омлету і як тільки яйця почнуть загусати, стишити вогонь і висипати на половину омлету підсмажені гриби та покришені часник з кропом.
|
11
|
Піддіти лопаткою вільну половину омлету і швидким але обережним рухом згорнути його навпіл, утворивши півколо, схоже на вареник або чебурек. За допомогою виделки та лопатки підправити форму омлету, отримавши правильної форми виріб.
|
12
|
Дати омлету підрум’янитись і акуратно перевернути згорнений «вареник» на інший бік.
|
13
|
Дати підрум’янитись з іншого боку.
|
14
|
Страва готова! Поки омлет гарячий і пухкий, можете розрізати його навпіл або на 3-4 частини і подавати на стіл. Омлет з грибами смакує як самостійно, так і у комплексній страві.
|
N.B.
●
|
Не перевантажуйте омлет начинкою, тому що він не підніметься.
|
●
|
Омлет може смакувати самостійно, просто з хлібом, але не забувайте і про свіжі овочі або соління. Він також смакує з гарнірами у комплексній страві.
|
●
|
Для подібного омлету найкраще підходять дощовики і порхавки, але сироїжки і печериці також дають ніжний особливий смак. Інші гриби його роблять суттєвішим і більш грубим, хоча, також смачним.
|
●
|
Поєднання кропу і часнику надзвичайно збагачують смакову гаму, але можете спробувати і без них, лише зі спеціями. Вся привабливість омлетів полягає у тому, що вони дозволяють експериментувати з безліччю варіантів.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар