Печеня з лосятини шпигована салом і часником
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
М’ясо лося (лосятина) нагадує за своєю структурою яловичину. Але воно щільніше і має насиченіший колір. І як будь-яка дичина, воно – дієтичне, оскільки жирів там ще менше, ніж у яловичині.
І здається, покуштувавши саме лосятину, можна впевнено і беззаперечно сказати: «Так, я їв справжнє м’ясо!»... |
Приготувавши печеню, тобто одним куском запечене в печі м’ясо, ви найшвидше і найповніше зможете оцінити смакові достоїнства та особливості лосятини. Тому що, насправді, при приготуванні печені ми найменше вносимо до м’яса якихось змін, адже воно готується цілим куском, зберігаючи в собі всі свої природні принади.
На смак, лосятина є досить нейтральним м’ясом, при цьому, його суттєвість та насиченість вносять свою, невловиму смакову нотку. Тому, всі інгредієнти, які ви покладете у казан для приготування страви дадуть, так би мовити, лише зовнішню обгортку страви, не торкнувшись самого смаку м’яса. Особливу нотку печені надасть димок, тому, трохи прикоптивши цілий шматок на грилі, додавши до деревного вугілля сухих гілочок фруктових дерев: вишні, абрикоси, сливи, груші, ви отримаєте надзвичайно ароматний смаковий букет... |
|
|
Час підготовки:
|
10 хв
|
Розділ:
|
Страви з м'яса
|
Час засолювання:
|
20 годин
|
Країна:
|
Україна
|
Час запікання:
|
3-3,5 години
|
К-сть порцій:
|
~ 2,4 кг
|
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Лосятина з окосту
|
2,5
|
кг
|
Сіль
|
~2-3
|
ст.ложки
|
Набір перців горошком (чорний, білий, зелений, червоний, духмяний)
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
2
|
голівки
|
Сало
|
200
|
г
|
Пряні трави (естрагон, материнка, чебрець...)
|
-
|
до смаку
|
Лавровий лист мелений
|
-
| до смаку
|
Апельсин
|
1-2
|
шт
|
Набір мелених прянощів
|
-
| до смаку
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування печені з лосятини:
|
1
|
М’ясо посолити з усіх боків, покласти в миску, накрити плівкою і поставити просолюватись на 20-24 години в холодне місце.
|
2
|
Просолене м’ясо промити проточною холодною водою, висушити рушником вологу і обсмажити на грилі на сильному жару до рум'яної скорини, додавши до деревного вугілля декілька сухих гілочок груші, вишні, абрикоси, сливи, тощо...
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
4
|
На дно чавунної гусятниці або каструлі покласти гілочки естрагону, материнки, чебрецю, лавровий лист, набір перців, тощо.
|
5
|
Цибулю почистити, покришити крупними півкільцями і покласти зверху на спеції.
|
6
|
Моркву почистити, нарізати крупними кружальцями і покласти на спеції.
|
7
|
Апельсин помити, нарізати на середнього розміру скибки і покласти до овочів та прянощів.
|
8
|
Часник почистити і нарізати зубки товстими пластинкам. Якщо зубки часнику невеличкі, то можна їх не нарізати.
|
9
|
Сало нарізати пластинами товщиною в 1-2 см. Половину об’єму сала нарізати невеликими шматочками розміру зубців або нарізаних пластинок часнику.
|
10
|
Тоненьким гострим ножем поробити в куску м’яса прорізі всередину і нашпигувати їх часником і салом.
|
11
|
М’ясо можна притрусити з усіх боків меленими прянощами.
|
12
|
Накрити гусятницю кришкою, поставити в розігріту до 250 °C духовку і дати прогрітись до закипання протягом 10-15 хвилин.
|
13
|
Через 10-15 хвилин, коли м’ясо почне запікатись, стишити вогонь до 150 °С і тушкувати протягом 3 годин.
|
14
|
Дістати печеню з гусятниці. Овочі і прянощі скинути на друшляк, процідивши гарячий м’ясний росіл в іншу каструлю, яка підходитиме до об’єму печені.
|
15
|
Печеню покласти в підливу, охолодити і зберігати в холодильнику під покришкою.
|
●
|
Росіл можна використовувати в якості підливи при приготуванні будь-яких страв або поливати ним печеню.
|
N.B.
●
|
Апельсин, як і прянощі та спеції, завжди надає м’ясу особливого смаку. Тому, не бійтесь експериментувати з апельсином при тушкуванні або запіканні м’яса, особливо яловичини, лосятини, свинини, баранини.
|
●
|
М’ясо можна підсмажити і на сильно розігрітій сковорідці, але прикопчене на вогні воно отримує надзвичайний смаковий і нюховий букет.
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар