Апельсиновий лікер
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Апельсиновий лікер – це м’яка, солодка густина цукрового сиропу, з яким майже в непримиренне протистояння входить цитрусова різкість, але на диво, вони не сваряться, а утворюють неймовірний букет, який може задовольнити і любителів солодкого, і прихильників різких алкогольних напоїв!..
|
Здається, при приготуванні апельсинового лікеру виходить найменше затрат праці, але як і будь-який інший подібний напій, він вимагає не лише терпіння, але й гарної витримки.
І чим більше у вас сили волі, тим цікавішим стає з часом цей напій… від місяця до місяця, від року до року…
|
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Алкогольні напої
|
Час настоювання:
|
≥ 3 тижні
|
Необхідний посуд:
|
Банка ~3 л;
Овочечистка (бажано) |
Час зістарювання:
|
Від декількох місяців до декількох років
|
К-сть порцій:
|
2,45 л
|
■ Інгредієнти для приготування апельсинового лікеру
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
На ~2,450 л лікеру:
|
-
|
-
|
Спирт харчовий вищої якості 96°
|
1
|
л
|
Апельсини (цедра)
|
1
|
кг
|
Цукор
|
750
|
г
|
Вода
|
1,00
|
л
|
■ Порядок приготування апельсинового лікеру
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
З апельсинів зрізати цедру, уникаючи захоплення білого прошарку. Найлегше це зробити овочечисткою.
|
2
|
Апельсинову цедру покласти в 1,5-літрову банку, залити спиртом, накрити покришкою і залишити цедру настоюватись в спирті протягом 3 тижнів.
|
●
|
Для насиченішого смаку залишити цедру настоюватись поки вона не втратить свій колір, перемішуючи кілька разів на тиждень.
|
●
|
Після настоювання цедри, приготувати сироп з цукру і води:
|
3
|
Налити воду в каструлю, додати цукор, помішуючи, довести до кипіння, повністю розчинити цукор доки сироп перестане пінитись і стане прозорим. Сироп охолодити.
|
4
|
Апельсинову настойку процідити крізь тканину у 3-літрову банку, додати охололий сироп, накрити покришкою і залишити настоюватись щонайменше на 2 місяці (а краще – на півроку, рік…).
|
5
|
Освітлений лікер зцідити за допомогою шланга по пляшках, уникаючи захоплення з дна можливої гущі, пляшки закрити і залишити настоюватись ще на декілька місяців і довше.
|
●
|
Щонайменше через рік, а краще – два…, можна куштувати лікер.
|
N.B.
●
|
Замість спирту можна взяти міцну (~60 °C) ягідну горілку, найкраще – цитрусову. Лікер з спирту виходить жорсткішим, а на ягідній горілці – м’якшим.
|
●
|
Якщо ви робите лікер з горілки 40° і не хочете понижувати градус лікеру, то цукор можна добавити безпосередньо в горілку після настоювання на ягоді: за місяць-два, залежно від ягоди, цукор розчиниться. Для цього, необхідно раз на тиждень збовтувати настойку. Детальніше про спосіб визначення міцності лікеру та розбавляння водою дивіться в статті Ягідний лікер.
|
●
|
В цьому рецепті було взято 1,55 л вишнівки 63,5° 2021 року + 450 мл води для сиропу + 487 мл цукру (0,750 кг цукру х 650 мл = 487,5 мл об’єму цукру) ≈ 2480 мл лікеру ≈ 39.7°.
|
●
|
Розрахунок міцності лікеру:
Апельсиновий лікер, що на світлинах: 1550 мл горілки х 63,5° : 2480 мл лікеру ≈ 39.7°
Якщо використовувати спирт 96°: 1000 мл спирту х 96° : 2480 мл лікеру ≈ 38,7° |
●
|
Лікер варто витримати щонайменше протягом одного року, а краще – більше. Під час настоювання уходять легкі спирти і ефірні олії, присутні в алкоголі, ягоді і цукрі, і залишається тіло ягоди і горілки. Після довгого зістарювання зникає відчуття алкоголю. Ви п’єте густий, обволікаючий напій. З’являється дивний букет свіжої ягоди, яку дають ефірні олії, і присмак карамелі, який витворюють цукри.
|
●
|
Терпіння – це та рідкісна якість, яка дозволяє витворити з алкогольного напою нектар, тому терпіння потрібно леліяти, тому що час сам довершить ваш витвір.
|
●
|
З апельсинів, з яких зняли цедру, можна зробити чудовий тонізуючий напій – апельсиновий квас. Про те, як зробити ягідний квас дивіться у статті Квас фруктово-ягідний.
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар