неділю, 20 серпня 2023 р.

Orange Liqueur

Апельсиновий лікер
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Апельсиновий лікер – це м’яка, солодка густина цукрового сиропу, з яким майже в непримиренне протистояння входить цитрусова різкість, але на диво, вони не сваряться, а утворюють неймовірний букет, який може задовольнити і любителів солодкого, і прихильників різких алкогольних напоїв!..

Здається, при приготуванні апельсинового лікеру виходить найменше затрат праці, але як і будь-який інший подібний напій, він вимагає не лише терпіння, але й гарної витримки.

І чим більше у вас сили волі, тим цікавішим стає з часом цей напій… від місяця до місяця, від року до року…


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Алкогольні напої
Час настоювання:
≥ 3 тижні
Необхідний посуд:
Банка ~3 л;
Овочечистка (бажано)
Час зістарювання:
Від декількох місяців до декількох років
К-сть порцій:
2,45 л

Найкраще, цедру зрізати овочечисткою

■ Інгредієнти для приготування апельсинового лікеру


Інгредієнти
Кількість
Од вим
На ~2,450 л лікеру:
-
-
Спирт харчовий вищої якості 96°
1
л
Апельсини (цедра)
1
кг
Цукор
750
г
Вода
1,00
л

■ Порядок приготування апельсинового лікеру



1
З апельсинів зрізати цедру, уникаючи захоплення білого прошарку. Найлегше це зробити овочечисткою.
2
Апельсинову цедру покласти в 1,5-літрову банку, залити спиртом, накрити покришкою і залишити цедру настоюватись в спирті протягом 3 тижнів.
Для насиченішого смаку залишити цедру настоюватись поки вона не втратить свій колір, перемішуючи кілька разів на тиждень.
Після настоювання цедри, приготувати сироп з цукру і води:
3
Налити воду в каструлю, додати цукор, помішуючи, довести до кипіння, повністю розчинити цукор доки сироп перестане пінитись і стане прозорим. Сироп охолодити.
4
Апельсинову настойку процідити крізь тканину у 3-літрову банку, додати охололий сироп, накрити покришкою і залишити настоюватись щонайменше на 2 місяці (а краще – на півроку, рік…).
5
Освітлений лікер зцідити за допомогою шланга по пляшках, уникаючи захоплення з дна можливої гущі, пляшки закрити і залишити настоюватись ще на декілька місяців і довше.
Щонайменше через рік, а краще – два…, можна куштувати лікер.


N.B.
Замість спирту можна взяти міцну (~60 °C) ягідну горілку, найкраще – цитрусову. Лікер з спирту виходить жорсткішим, а на ягідній горілці – м’якшим.
Якщо ви робите лікер з горілки 40° і не хочете понижувати градус лікеру, то цукор можна добавити безпосередньо в горілку після настоювання на ягоді: за місяць-два, залежно від ягоди, цукор розчиниться. Для цього, необхідно раз на тиждень збовтувати настойку. Детальніше про спосіб визначення міцності лікеру та розбавляння водою дивіться в статті Ягідний лікер.
В цьому рецепті було взято 1,55 л вишнівки 63,5° 2021 року + 450 мл води для сиропу + 487 мл цукру (0,750 кг цукру х 650 мл = 487,5 мл об’єму цукру) ≈ 2480 мл лікеру ≈ 39.7°.
Розрахунок міцності лікеру:

Апельсиновий лікер, що на світлинах:

1550 мл горілки х 63,5° : 2480 мл лікеру ≈ 39.7°

Якщо використовувати спирт 96°:

1000 мл спирту х 96° : 2480 мл лікеру ≈ 38,7°
Лікер варто витримати щонайменше протягом одного року, а краще – більше. Під час настоювання уходять легкі спирти і ефірні олії, присутні в алкоголі, ягоді і цукрі, і залишається тіло ягоди і горілки. Після довгого зістарювання зникає відчуття алкоголю. Ви п’єте густий, обволікаючий напій. З’являється дивний букет свіжої ягоди, яку дають ефірні олії, і присмак карамелі, який витворюють цукри.
Терпіння – це та рідкісна якість, яка дозволяє витворити з алкогольного напою нектар, тому терпіння потрібно леліяти, тому що час сам довершить ваш витвір.
З апельсинів, з яких зняли цедру, можна зробити чудовий тонізуючий напій – апельсиновий квас. Про те, як зробити ягідний квас дивіться у статті Квас фруктово-ягідний.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар