суботу, 3 лютого 2018 р.

Elk Meat Stewed in Wine with Root Vegetables and Spices

Лосятина тушкована у вині з коренеплодами і спеціями
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

М’ясо лося (лосятина) – досить щільне і пісне, тому, воно обов’язково вимагає соковитої підливи. І власне підлива, як і у будь якого тушкованого м’яса, створює смаковий букет страви. І хоча, набір овочів для підливи майже скрізь однаковий, як у тушкованій яловичині, свинині, курятині, тощо, але саме м’ясо вносить свою особливу нотку у смак і аромат страви.

І саме лосятина дозволяє найповніше відчути насиченість і суттєвість м’ясної страви...


Секрет підливи полягає в тому, що овочі, з якими тушкується м’ясо, виймаються з бульйону, а в бульйон добавляються свіжі помідори, зелені маслини, страва доводиться до кипіння і проварюється хвилин п’ять, не більше, тому підлива зберігає свою свіжість, від чого страва не має присмаку перетушкованості.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з м'яса
Час маринування:
12 годин
Країна:
Україна
Час тушкування:
4 години
К-сть порцій:
6 порцій


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для маринаду і тушкування м’яса:
-
-
Лосятина філе
1
кг
Сало свиняче свіже
200
г
Морква велика
1
шт.
Селера корінь
1/2
шт
Петрушка корінь
2
шт
Імбир корінь свіжий
70-100
г
Цибуля велика
2
шт
Часник
1
голівка
Набір сушених духм’яних трав (петрушка, чебрець, кріп, базилік, тощо…)
2
ст.ложки
Гриби сушені
4-5
шт
Спеції (гвоздика, мускат, кориця)
1
ч.ложка
Лавровий лист
3-4
шт
Набір перців горошком: чорний, сірий, зелений, червоний, духм’яний
1
ч.ложка
Вино сухе червоне
1
л
Бренді/віскі/горілка...
70
мл
Шкуринка з 1 апельсину
-
-
Лимон
4
скибочки
Сіль
-
за смаком
Для підливи:
-
-
Маслини зелені без кісточок
50-70
г
Помідори свіжі без шкуринок
2-3
шт
Гриби
100
г
Олія оливкова
2
ст.ложки


Маринування м’яса:
1
З м’яса зрізати плівки і розрізати на куски близько 5 см.
2
Цибулю, моркву, селеру, петрушку почистити і покришити грубою соломкою.
3
Часник почистити, розплескати зубці лезом ножа і накришити соломкою.
4
Імбир помити і нарізати смужками.
5
Перці розчавити в ступці.
6
В каструльку або миску покласти підготовлені м’ясо, овочі, сіль, набір розчавлених перців, мелені спеції, залити вином, бренді, вимішати, накрити кришкою і поставити на 12 годин в прохолодне місце маринуватись.
7
Якщо вино не покриває всі інгредієнти, добавити необхідну кількість води.


Тушкування м’яса:
1
М’ясо дістати з маринаду, вимочити вологу серветкою.
2
Овочі викласти на друшляк і дати стекти в миску з маринадом.
3
Сало нарізати кубиками і трохи висмажити його на широкій сковорідці на легенькому вогні до прозорого стану, дістати його зі сковорідки і викласти в каструльку для тушкування.
4
М’ясо обсмажити на жирі з сала з усіх боків на сильному вогні до золотавого кольору і викласти в каструльку для тушкування.
5
Увімкнути духовку для розігрівання до 250 °С.
6
Покласти на м’ясо лавровий лист, сушені гриби, інші сухі спеції, присолити.
7
Овочі, діставши з них лимонні скибочки, і з яких вже стік маринад, обсмажити на сильному вогні протягом 10 хвилин і покласти зверху м’яса.
8
Маринад закип’ятити і залити ним м’ясо з овочами.
9
Добавити лимон, апельсинову шкуринку, накрити каструлю кришкою і поставити в розігріту духовку на максимальному вогні до закіпання (близько 10 хвилин).
10
Стишити вогонь до 150 °С і тушкувати 4 години.


Приготування підливи:
1
Дістати з духовки каструлю, вийняти з неї м’ясо і шматочки сала, бульйон процідити, скинувши овочі на друшляк.
2
Гриби нарізати кубиками і підсмажити на олії.
3
Покласти в каструльку гриби, м’ясо, сало, зелені маслини без кісточок, обчищені і нарізані на кубики помідори, залити бульйоном.
4
Довести до кипіння і протушкувати на легенькому вогні близько 5 хвилин.
5
Страву подавати гарячою. Підлива чудово підходить до будь-якого гарніру, особливо до італійської пасти.


N.B.
Не зважаючи на довгий перелік інгредієнтів та операцій, страва готується досить швидко і просто, якщо не брати до уваги 4 години тушкування, які пролітають зовсім необтяжливо, якщо не зважати на аромат страви, що тушкується в духовці.
Необхідно наголосити на виборі вина! М’ясо і овочі маринуються і тушкуються у вині, тому, до вибору вина потрібно підходити дуже серйозно. Найкраще взяти нехай недороге, але французьке, іспанське, італійське, латиноамериканське і тому подібне вино, хоча, чим краще вино, тим вишуканішою буде страва. Червоне вино дуже гарно пасує до темночервоного м’яса лосятини. Теж саме стосується і бренді. Найкраще взяти віскі, шотландське або ірландське. Віскі надзвичайно гармонійно вписується у страву.
Апельсин, як і прянощі та спеції, завжди надає м’ясу особливого смаку. Тому, не бійтесь експериментувати з апельсином при тушкуванні або запіканні м’яса, особливо яловичини, лосятини, свинини, баранини.
Не дивуйтесь, що протягом всього процесу тушкування вас переслідуватиме аромат глінтвейну, адже кориця, гвоздика, мускат, апельсинові шкуринки та вино саме і є інгредієнтами цього напою. Тому, не переборщуйте з корицею, оскільки вона забиватиме всі інші складові аромати.
М’ясо можна підсмажити і на мангалі, тому що прикопчене на вогні, воно отримує надзвичайний смаковий і нюховий букет.
З ароматичних трав, до будь-якого м’яса чудово підходять чебрець, материнка, естрагон (тархун), які надзвичайно збагачують, а інколи і виправляють його смак та аромат. Сушені гриби також насичують смак підливи. Імбир дає певну гостроту і пікантність.
Також не треба боятись класти побільше овочів, головне, щоб всі інгредієнти умістились в каструлі. До щільної, пісної лосятини густий, насичений смаком бульйон пасує найкращим чином, підкреслюючи смак самого м’яса.
І на завершення. Не забудьте притрусити страву в тарілці тертим сиром, зеленню, подрібненим часником. Окрім естетичного вигляду, зелень вносить нотку свіжості і вітамінності у будь-яку м’ясну страву.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар