субота, 30 грудня 2017 р.

Wolffish Steak with Béchamel Sauce with Anchovies

Стейк зубатки під соусом бешамель з анчоусами
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

М’ясо зубатки має надзвичайно ніжну структуру і є досить делікатним, витонченим на смак. Через це, воно вимагає певного соусу, який підкреслював би ніжність плоті, не забиваючи сам смак риби, і при цьому, вносячи певні характерні нотки у страву...

Зубатка відноситься до родини окунеподібних риб, а свою назву отримала через потужні зуби та ікла, через що англійською та деякими іншими мовами вона називається «рибою-вовком» (wolf fish або wolffish). Її тіло досягає півтораметрової довжини, і одна рибина може важити до п’ятнадцяти кілограмів. Її м’ясо має досить ніжну плоть, тому готувати її потрібно великими шматками, найкраще стейками, дотримуючись певних правил, щоб отримати на виході цілісну страву.


Сама риба готується дуже швидко, а складність полягає у тому, щоб перевернути весь стейк, не зруйнувавши шматок. Тому, Дуже добре, якщо у вас на кухні є широкий шпатель, що дозволить без великого клопоту перевернути рибину на сковорідці.

Оскільки біле м’ясо зубатки не має вираженого, характерного смаку, як у риб з сірою плоттю, то стек особливо смакуватиме з соусом бешамель, заправленим пастою з анчоусів, що внесе у страву виражену контрастність і пікантність.

Магазини пропонують зубатку вже розрізаною на великі шматки – стейки близько з пів кілограма, тому, на дві порції достатньо одного шматка. Готувати його потрібно цілим, не розрізаючи, щоб він не розпався.

Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з риби
Час приготування:
30 хвилин
-
-
-
-
К-сть порцій:
4 порції



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для стейка:
-
-
Стейк зубатки близько 500 г
2
шматки
Борошно для паніровки
4
ст.ложки
Олія для смаження
-
за потребою
Сіль
-
за смаком
Сік з лимона
2-3
ст.ложки
Для соусу бешамель:
-
-
Борошно
50
г
Масло
50
г
Молоко
500
мл
Мускатний горіх мелений
1/3
кав.ложки
Перець чорний мелений
1/3
кав.ложки
Сіль
1
кав.ложка
Паста з анчоусів
1-3
чай.ложки


Приготування соусу бешамель:
1
Масло розтопити в невеличкій каструльці на помірному вогні.
2
Каструльку зняти з вогню, висипати в масло борошно і енергійно помішуючи лопаточкою замісити суміш до однорідної маси.
3
Поставити каструльку з сумішшю на легенький вогонь і весь час помішуючи, щоб суміш не пригоріла і не покоричневіла, протушкувати протягом 3 хвилин.
4
Каструльку знову зняти з вогню, приправити суміш до смаку сіллю, мускатним горіхом, чорним перцем, і весь час розмішуючи віничком, влити поступово холодне молоко, розмішавши соус до однорідної рідкої маси без грудочок.
5
Поставити каструльку знову на помірний вогонь і, весь час помішуючи, дати соусу закипіти. При цьому соус загусатиме. Досягнувши необхідної консистенції, зняти з вогню і залишити охолоджуватись.



Приготування стейку:
1
Стейки зубатки розморозити на рівній поверхні, висушити серветкою зайву вологу.
2
У мілку, широку тарілку, на яку повністю поміститься стейк, насипати борошно, добавити сіль, перемішати і рівномірно розкласти на всій площі тарілки. Сковорідку поставити розігріватись на сильний вогонь, добавити олії для смаження.
3
Стейк покласти на борошно, щоб шматок занурився у борошно по всій площині, акуратно перевернути і присипати місця, на які не потрапило борошно.
4
Стейк покласти на розігріту сковорідку стороною, гарно притрушеною борошном, присипати зверху місця, на які не потрапило борошно.
5
Стишити вогонь до вище середнього і смажити стейк до утворення знизу хрусткої, борошняної кірочки.
6
За допомогою шпателя перевірити, щоб стейк відставав повністю від сковорідки. А потім, за допомогою двох широких шпателів або лопаток акуратно перевернути стейк на інший бік, слідкуючи, щоб шматок не зруйнувався
7
Підсмажити з іншого боку до утворення хрусткої кірки.
8
Приготовлений стейк, за допомогою двох широких шпателів або лопаток, перекласти на мілку тарілку.
9
Акуратно, щоб не зруйнувати шматок, розрізати стейк уздовж хребта навпіл на дві порції, перекласти порції в тарілки.
10
Страва смакує холодною, тому, перед тим, як поливати соусом, дати рибі захолонути протягом півгодини-години, можна в холодильнику.
11
Рибу зросити зверху соком лимону і полити соусом бешамель. На гарнір підійде відварений рис, картопля, картопляне пюре або просто білий хліб.


N.B.

Страва має надзвичайно ніжний і гармонійний смак. Лимонний сік, анчоуси, мускат і перець вносять в неї трохи вишуканої пікантності. Якщо ви не знайшли пасти з анчоусів, то можна в соус добавити перекручене на м’ясорубці або подрібнене у блендері філе солоної тюльки.
Подібний соус бешамель з анчоусами і прянощами підходить до будь-якої білої риби, яка має нейтральний смак.
Якщо соус вийшов занадто густим, то його можна розбавити до потрібної консистенції теплою кип’яченою водою.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар