вівторок, 19 грудня 2017 р.

Coffee – a bit of its History

Кава – трохи історії
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 


Кава по-чорногорськи
Одна арабська приказка говорить, що кава повинна бути чорною мов беззоряна ніч, гарячою мов пекельний вогонь і солодкою мов цілунок коханої жінки...

І таке поетичне визначення кави зовсім недаремне, тому що вона власне і входила в моду, як напій для людей творчих. Але ви будете досить здивовані, коли взнаєте, що спочатку, в Ефіопії, звідки і пішла подорожувати світом кава, вона не була напоєм, а вживалась в їжу подібно до будь-яких інших горіхів: волоських, ліщини, мигдалю, а також з неї випікали коржі...


Перша ж письмова згадка про каву зустрічається в одній з книг перського лікаря, вченого, Абу Бакра Мухаммада ібн Закарії ар-Разі, який жив в кінці дев’ятого – на початку десятого сторіччя, а на століття пізніше, про цілющі властивості кави писав відомий лікар Ібн Сіна (Авіцена). І звалась тоді кава не звичним нам зараз арабським словом «кагва», а словом «бунн» (кавове зерно), і використовували її як лікарський засіб. Її заварювали подібно до чаю і пили як тонізуючий напій.

До арабського світу кава потрапила під час ефіопських завоювань (ХІІІ сторіччя). А почали вирощувати її в Ємені, куди вона прийшла з Абісинії. І саме Ємену вона завдячує тим, що стала улюбленим напоєм на Аравійському півострові, тому що кавові зерна почали обсмажувати, молоти, заварювати особливим способом, що докорінно змінило формулу тонізуючого напою, подарувавши світу саме цей, вже відомий нам аромат, який підкорив серця мільйонів і мільйонів людей...

В часи розширення Османської імперії і її приходу на Аравійський півострів, кава продовжила свою подорож спочатку до Туреччини (середина ХV-го століття), а звідти на Балкани, до північного Причорномор’я та до Вірменії, а це вже кінець ХV-го – початок ХVІ-го століття...

Кава по-турецьки (тобто на порошок змелені кавові зерна, заварені в джезві, за бажанням, з додаванням цукру) завоювала прихильність на Балканах, на Кавказі, в Криму, у Північній Африці. А сама кавова культура надзвичайно сильно увійшла в традицію турків, що навіть сніданок вони прив’язують до кави, називаючи його «kahvalti», тобто, дослівно – «перед кавою».

Кава по-турецьки:

В різних країнах Середземномор’я, в які турки принесли свою кавову традицію, кава по-турецьки називається, за звичай, іменем тієї країни, наприклад, кава по-вірменськи, по-кіпрськи, по-боснійськи, по-єгипетськи, хоча, принцип заварювання майже скрізь однаковий, звичайно ж, з невеликими варіаціями в рецептурі та місцевими особливостями посуду для заварювання і подачі кави.

На Сицилії, каву також почали пити ще з давніх часів, що було пов’язано з торгівельними зв’язками цього острова з Північною Африкою і Близьким Сходом, і на якому зупинялись торгові кораблі, везучи свій товар далі до Європи. Хоча, офіційні версії говорять, що вперше кава з’явилась в Венеції, в середині ХVІ-го століття, куди її завезли венеціанські торговці. Спочатку це був дуже дорогий напій, лише для надзвичайно заможних людей, але вже у сімнадцятому столітті в місті відкрились перші кав’ярні, а у вісімнадцятому, їх нараховувалось вже більше двох сотень. З Венеції, кава почала поширюватись до інших італійських міст, а також і в інші європейські країни.


Вірменська та чорногорська турки (джезви)

Турецька джезва (турка)

Існує інша думка про те, що кава почала підкорювати Європу з Відня, після звільнення міста від турків (до речі, першу кав’ярню у Відні відкрив український козак Юрко Кульчицький, родом з Самбора, який і навчив віденців пити каву, яку він вперше скуштував перебуваючи в Туреччині), і приблизно в той же час, в середині 1600-х років, кавовий напій починає проникати у Венецію. Але це, так би мовити, вже офіційні повідомлення про перші кав’ярні, а не про те, коли європейці почали пити каву. Однозначно можна стверджувати, що першими європейцями, які покуштували каву, були жителі васальних земель, а з Західної і Північної Європи, то були торговці, дипломати, які, перебуваючи на Близькому Сході або в Туреччині, просто не могли не скористатись нагодою і скуштувати такий вже популярний в тих країнах напій.

Млинок для кави:


В Україні, кава вперше з’являється в середині шістнадцятого століття в Криму, північному Причорномор’ї, на півдні Поділля, що було пов’язане з розширенням Османської імперії, набігами турків на ці землі, а потім васальної залежності цих територій від турків. І звичайно ж, це не могло не відбитись на привнесенні певних культурних традицій. Хотин, Кам’янець-Подільський – саме в цих містах, разом з турками, вперше з’явилась кава, а пізніше, вона дійшла і до Львова. І саме тому, Юрко Кульчицький знав, що робити з залишеними у Відні турками кавовими зернами.


Знаменитий винахід італійського інженера Біалетті для заварювання моки - кави стилю Made in Italy

Сучасні кавники інших виробників для все тієї ж моки


Хоча, тут мова йде вже про так би мовити, офіційні згадки про каву, а насправді, кава з'явилась і у арабів, і в Туреччині, і в Україні набагато раніше, адже віками існували торговельні зв'язки Русі з Близьким Сходом.

В різних країнах по різному сприймали входження кавового напою в харчовий раціон. Наприклад, в Англії, до неї віднеслись досить схвально, оскільки вважалось, що вона сприяє зменшенню пияцтва, а от в Німеччині, спочатку до неї поставились вороже, тому що броварі злякались, що кава витіснить вживання пива.


Обсмажені кавові зерна:


Кава різного обсмажування та помелу:


Існує багато легенд про каву, яка часто зазнавала за свою історію утисків, як шайтанський напій, або як напій, який шкодив розвитку виноробства та пивоваріння, і навіть, як напій, який збурював населення до непокори і змов, але, не зважаючи на перешкоди, кава все більше завойовувала популярності, тому що в Європі вона відразу ж стала амброзією митців, інтелектуалів – людей освічених і творчих.

Наприклад, одна з арабських легенд говорить, що Аллах, коли мав гарний настрій і натхнення, то пив каву, прикладаючи свої творчі здібності у творенні Землі і перших людей; коли відпочивав, то пив чай; а коли був занудьгував, то пив вино, і саме тоді Адам і Єва не послухали його заповіді...

Каву ще називають «мусульманським вином». Є одна легенда про Магомета, яка говорить про те, що якось Пророк нездужав і почував себе кволим та розбитим, і йому на допомогу прийшов Архангел Гавриїл (Джебраїл), принісши тому цілюще зілля від самого Аллаха. Напій був такого ж чорного кольору, як і Священний Чорний Камінь в Мецці. Випивши його, Пророк відразу ж пожвавішав, пройшло його нездужання і він пішов творити свої великі справи...

Але найцікавіша історія трапилась у Швеції. Коли там розгорілась суперечка з приводу того, що кава шкодить здоров’ю, то король Густав ІІІ, щоб вирішити проблему, наказав поїти двох ув’язнених братів близнюків, засуджених до страти, одного кавою, а іншого чаєм, і хто раніше помре, то цим і визначиться шкідливість чи ні кави. Але найкумедніше те, що через років п’ятдесят, обидва брати пережили і суддів, і короля і кавоненависників, і один з братів, що пив чай, помер у 83 роки, а той, що пив каву, прожив майже до сотні років...

На сьогоднішній день існує багато способі заварювати каву, але вже той звичний рух – обережно, з певним благоговінням, піднести філіжанку з духмяним, паруючим, гарячим напоєм до рота і ледь вмочивши в нього губи, зробити мікроковток задоволення притаманний всім культурам пиття кави...


Еспресо з пінкою

І важко сказати, який спосіб заварювання кави найкращий, тому що все залежить від настрою, погоди, температури довкілля, широти і довготи, де відбувається процес приготування напою. Навіть, година доби, в яку вам раптом захотілось випити кави, визначає яку саме каву ви питимете...

Тому що кавовий аромат привабить вас під час прогулянки вулицями марокканського містечка, де каву варять по-арабськи, в невеличкому кавнику, чи в Стамбулі, де каву варять в джезві, чи на Балканах, де її готують в турці, або ж в Італії, з її еспресо або мокою, а ранковий кавовий аромат старих кварталів Лісабону запам’ятається на все життя...

Еспресо

І особливо збудливо діє кавовий аромат в тих місцях, де знаходиться цех по обсмажуванню кави. Пам’ятаю, що в одному з передмість алжирської столиці, Ель-Харраші, був цех по обсмажуванню кави, так в ті дні, коли туди завозили свіжу партію кави і починали її обсмажувати, то в передмістя з’їжджались бажаючі з усього міста, і черга обплітала будівлю у декілька рядів, а сам аромат розпливався не на один кілометр довкола...

Еспресо

Звичайно ж, розповідати про каву можна багато і довго, але якщо ви слідкуватимете за Cookery Travel, то незабаром знайдете в блозі не один рецепт заварювання кави, взнаєте деякі секрети у приготуванні цього чарівного напою, а також ще багато пов’язаних з ним різних історій...


Кава з вершками


Молочно-кавовий сендвіч


Якщо вам захотілось прикрасити каву...


Взявши каву в термосі на прогулянку на природу,
ви завжди зможете влаштувати кавовий привал... 

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар