неділя, 16 вересня 2018 р.

Puffballs Omelette

Омлет з грибами дощовиками і порхавками
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вже сама назва страви – Омлет з грибами – викликає апетит і сильне слиновиділення, тому що звучить вона загадково апетитно, обіцяючи неймовірні смакові відчуття!

Але, якщо вам відомі смакові якості грибів дощовиків та грибів порхавок, то назва страви повинна інтригувати ще більше...

Омлет вже сам по собі є дуже витонченою і ніжною стравою, тому що збиті яйця утворюють на сковорідці надзвичайно пухку і повітряну масу, яка просто розчиняється в роті, а її смак та аромат довершують відчуття блаженства.

По своїй консистенції, дощовики і порхавки також дуже ніжний і витончений витвір Природи. Вони мають білосніжний, пористий, ніжний м’якуш, який при обсмажуванні дає відчуття ледь притушкованого молодого сала, і який також просто розчиняється в роті.

Потрібно зазначити, що Дощовик їстівний та Порхавка гігантська відрізняються лише за формою (відповідно – видовжений і кругла) і є дуже добрими їстівними грибами, але вони можуть вживатись в їжу лише у молодому стані, поки їх м’якуш має чисто-білий колір. Тому, ці гриби використовують лише свіжими і в день збирання.  

Але хочу добавити, що навіть не в день збирання, а протягом години-півтори після збирання, тому що вже зірваними, ці гриби продовжують достигати, і діставшись додому, під вечір, після денної грибної прогулянки, ви можете виявити, що гриби вже не тугі, і м’якуш у багатьох теж вже не білий, і їх вже можна навіть і не чистити, а відразу ж викидати у смітник.

Ці гриби не миються, тому, збирати їх потрібно акуратно, слідкуючи, щоб пісок не потрапив на гриба, обережно зрізаючи або відщипуючи корінець з піском або землею та обдмухуючи його перед тим, як покласти в кошик.

Зазвичай, ці гриби ростуть розміром зі сливу, а більші екземпляри є мрією та вашою грибною вдачею. Я бачив великого розміру такі гриби, але вони були вже перестиглі. Єдиний раз, я був знайшов дощовика розміром з велику грушу.

Шкуринку з грибів потрібно знімати. На деяких грибах вона знімається одним порухом, на деяких лущиться, а на деяких її доводиться просто зрізати. Тому, дуже дрібні гриби не збирайте, розміром з сливу і більше – підходить найкраще. І ще, їх не треба збирати багато, тому що потім їх довго чистити, а грамів 200 таких грибів достатньо, щоб посмакувати грибним делікатесом порції на чотири.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з яєць, Гриби
Час приготування:
10 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Глибока сковорідка Ø 18 см
К-сть порцій:
2-3 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для омлету:
-
-
Яйця
4-5
шт
Олія
3-4
ст.ложки
Сіль
-
за смаком
Чорний перець мелений
-
на кінчику ножа
Мускатний горіх мелений
-
на кінчику ножа
Імбир мелений
-
на кінчику ножа
Куркума мелена
-
на кінчику ножа
Для начинки омлету:
-
-
Гриби дощовики і/або порхавки
100
г
Олія для смаження грибів
3-4
ст.ложки
Зелень кропу
1
пучечок
Часник
2-3
зубці


Приготування омлету з грибами:
Страва готується досить швидко, тому перед її приготуванням необхідно підготувати всі інгредієнти. З посуду, потрібно взяти глибоку сковорідку діаметром 18 см, до якої б не прилипали яйця.
1
Зняти з грибів шкуринку і розрізати на невеликі шматочки (1,5-2 см).
2
Часник почистити, розчавити на дошці лезом ножа і мілко покришити.
3
Кріп помити і мілко накришити з часником.
4
Яйця розбити в полумисок, слідкуючи, щоб туди не потрапили шматочки шкаралупи, добавити сіль, перець, імбир, мускат, куркуму й інтенсивно збити виделкою до утворення пінки на поверхні яєць.
5
Сковорідку розігріти з олією на сильному вогні і викласти в неї підготовлені гриби.
6
Постійно помішуючи, рівномірно обсмажити гриби до золотавого кольору, але не пересмажувати. М’якуш повинен залишатись м’яким, не сухим.
7
Висипати гриби з сковорідки в полумисок.
8
Сковорідку помірно розігріти з олією на сильному вогні, але не перегрівати і не перепалювати, і вилити на неї збиті в піну яйця та смажити на легенькому вогні, щоб омлет не пригорав.
9
Відразу ж почати перемішувати зворотною стороною виделки збиті яйця туди-сюди, вимальовуючи кола, вісімки, тощо, щоб на сковорідці утворилась однорідна маса, запечені краї омлету згортати до середини, отримуючи рівномірний корж правильної форми.
10
Акуратно розрівняти виделкою поверхню трохи загуслого омлету і як тільки яйця почнуть загусати, стишити вогонь і висипати на половину омлету підсмажені гриби та покришені часник з кропом.
11
Піддіти лопаткою вільну половину омлету і швидким але обережним рухом згорнути його навпіл, утворивши півколо, схоже на вареник або чебурек. За допомогою виделки та лопатки підправити форму омлету, отримавши правильної форми виріб.
12
Дати омлету підрум’янитись і акуратно перевернути згорнений «вареник» на інший бік.
13
Дати підрум’янитись з іншого боку.
14
Страва готова! Поки омлет гарячий і пухкий, можете розрізати його навпіл або на 3-4 частини і подавати на стіл. Омлет з грибами смакує як самостійно, так і у комплексній страві.


N.B.
Не перевантажуйте омлет начинкою, тому що він не підніметься.
Омлет може смакувати самостійно, просто з хлібом, але не забувайте і про свіжі овочі або соління. Він також смакує з гарнірами у комплексній страві.
Для подібного омлету найкраще підходять дощовики і порхавки, але сироїжки і печериці також дають ніжний особливий смак. Інші гриби його роблять суттєвішим і більш грубим, хоча, також смачним.
Поєднання кропу і часнику надзвичайно збагачують смакову гаму, але можете спробувати і без них, лише зі спеціями. Вся привабливість омлетів полягає у тому, що вони дозволяють експериментувати з безліччю варіантів.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар