Аджика абхазька
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Нехай вас не вводять в оману маленькі розміри перчин, тому що насправді, вони мають неабияку пекучу силу, яка може сперти дихання людині непосвяченій. Але з цих перчинок можна приготувати аджику, чудову приправу, з якою смакують м’ясні страви, особливо відбивна або шашлик, або інше м’ясо, приготовлене на грилі або сковорідці...
|
Аджика – це гостра абхазька приправа, приготовлена з гіркого червоного перцю, часнику, волоських горіхів, пряних трав та спецій і солі. Саме слово «аджика» (абхазькою: аџьыка, грузинською: აჯიკა) означає «сіль», а повна її назва звучить як «апарпил джика» - «перець з сіллю». Особливий смаковий і нюховий букет цій страві надають волоські горіхи, часник, пряні трави і спеції.
Пекуча і зла лише при першому знайомстві, але єдина в своєму роді, і навіть надзвичайна, дуже корисна для організму приправа, яку ви гідно оціните і яка стане для вас назамінною і обов’язковою, тому що вона довершує будь-яку м’ясну страву, особливо, коли м’ясо готується на вогні і з кров’ю. Але вона смакує не лише з м’ясом, а й з сирами та багатьма іншими стравами.
Перш за все, необхідно застерегти, що з аджикою плутають або називають аджикою багато інших приправ, часто, абсолютно непотрібних для нашого організму, навіть шкідливих, приготовлених з додаванням оцту, цукру, солі і ще не відомо чого, переварених, консервованих, одним словом – харчове сміття. Пропонований вам рецепт, свого часу, був записаний в абхазькому селі на Кавказі, і традиційніше та автентичніше бути просто не може, хоча, до нього можна вносити власні поправки, про які після рецепту, але які не змінюють саму основу приправи. Перший постулат є той, що справжня аджика ніколи не вариться і не консервується! Її цінність саме у свіжості... По-друге, сама її назва визначає набір інгредієнтів: апарпил джіка, тобто - перець з сіллю, а всі інші її інгредієнти лише підкреслюють і посилюють ефект страви та мають своє логічне і технологічне пояснення. І саме тому, вона не терпить ніяких яблук, помідорів, слив, зеленого горошку і цукру, які докорінно змінюють саму страву. Отже, спочатку, рецепт, а потім поговоримо ще про її смакові і цілющі властивості. |
Час підготовки:
|
1 год
|
Розділ:
|
СОЛІННЯ
|
Час приготування:
|
20 хв
|
Країна:
|
Абхазія
|
Час вистоювання:
|
1 тиждень
|
К-сть порцій:
|
1 літр
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Перець гіркий стручковий
|
1
|
кг
|
Часник
|
200
|
г
|
Горіхи волоські
|
150
|
г
|
Спеції і прянощі (порівну, загальною масою): насіння коріандру, насіння кропу, базилік сушений,
чебрець сушений
|
20
|
г
|
Сіль
|
1
|
ст.л
|
■
|
Приготування аджики:
|
1
|
Гіркий перець помити і почистити від плодоніжок.
|
2
|
Часник почистити.
|
3
|
Перець, часник і горіхи пропустити через м’ясорубку з мілкою сіткою.
|
4
|
Пряні трави і спеції змолоти на кавомолці.
|
5
|
Змелені трави і спеції та сіль добавити до перцю і гарно вимішати.
|
6
|
Скласти аджику в банку 1,5 л, закрити поліетиленовою кришкою і поставити на 1 тиждень в холодильник для вистоювання. За цей час відбудеться гомогенізація, тобто об’єднання, «зживання» всіх компонентів аджики в одну страву.
|
7
|
Після тижня вистоювання, аджику гарно вимішати, розкласти в баночки по 100-200 мл, накрити нещільними кришками. Оскільки аджика продовжуватиме вкисати, необхідно залишати під кришкою вільне місце. Можна залити аджику зверху рафінованою олією, залишивши вільне місце під кришкою. Олія сприятиме кращому зберіганню і аджика не зацвітатиме.
|
8
|
Аджику зберігати в прохолодному місці: холодильнику, погребі. Горіхова олія дає в’язкість масі, покращує смакові якості, а також сприяє довгому зберіганню аджики. Консервантом приправи слугує також сіль.
|
N.B.
●
|
Як правильно їсти аджику:
|
●
|
Декілька секретів гарної аджики:
Звичайно ж, на спосіб приготування аджики вплинув технічний прогрес, але принципи залишились оригінальними. Але на жаль, люди часто нехтують цими принципами і отримують не зовсім той або зовсім не той продукт. Підлаштувати ж рецепт під себе та місцеві умови можливо та й потрібно, і зокрема:
|
●
|
Трохи про корисність аджики:
Аджика – це надзвичайно сильний природний протиінфекційний засіб! Все дуже просто, адже таку дію визначають її інгредієнти:
|
●
|
Якщо брати власний досвід, то аджика, і я свято вірю в це, часто рятувала мене від різних інфекційних захворювань, як кишкових, так і інших, під час перебування в складних кліматичних та епідеміологічних умовах в Азії та Африці, служила запобіжником при спалахах епідемій, і зокрема грипу. Місцеві жителі часто дивувались, як це так, біла людина залишається невразливою до багатьох інфекційних хвороб, навіть малярії, коли інші вражаються в тій чи іншій мірі. Думаю, що одним з охоронців була саме аджика. Тому, я завжди ділився з аборигенами рецептом цієї приправи, за що здобував багато друзів або просто гарного ставлення...
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Вкусно пишете)))
ВідповістиВидалити