неділю, 5 серпня 2018 р.

Vegetables Baked in Oven

Запечені в духовці овочі
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Секрет цієї страви полягає у самих її інгредієнтах, тому що мова йде про сезонні овочі, які достигають на домашніх грядках і мають свій неповторний смак, в залежності від сорту, регіону, умов зростання, сонця, дощів і багатьох інших факторів, включно з характером господаря чи господині, які леліяли свій врожай...

Тому що, насправді, навіть кабачки різних сортів відрізняються на смак і аромат, навіть, кабачки одного сорту, але від різних господарів – різні на смак. Те ж саме можна сказати і про огірки, помідори й інші овочі...













Огірок (помідор, кабачок, картопля) може бути солодким, запашним, з характерним огірковим (помідоровим, кабачковим, картопляним) ароматом, а ще зі смаком і запахом літа, а ще з тим незабутнім смаком, який переслідує нас у згадках про хліб з маслом, присипаний сіллю і свіжим, щойно зірваним з городу огірком (помідором). Те ж саме можна сказати про будь-який інший овоч, вирощений у присадибному господарстві на гарно удобреному ґрунті, на з турботою доглянутому городі...

Щоб зрозуміти і оцінити те, про що я кажу, потрібно приготувати печені овочі. Ми всі чули і читали про корисність печених овочів; ми захоплюємось чудовими знімками овочів на грилі; ми можемо навіть поговорити про величезну користь печених овочів, але все це не йде далі розмов, тому що подібні страви ми не вважаємо стравами як такими, що заслуговують на увагу.

Насправді ж, запікання овочів в духовці – це ще один кулінарний прийом, який розширює наші смакові і нюхові враження, а відповідно, і пізнання, а відповідно, і відношення до світу. Печені овочі – це також один з елементів нашого раціонального харчування. Адже насправді, людині не потрібні ніякі дієти, людині потрібно вміти раціонально харчуватись, тому що відмовляючись від смаженого, м’ясного, солодкого, спиртного, тощо, ми обмежуємо сприйняття нашого світу. Необхідно просто знати міру, а також розрізняти, що є харчовим сміттям, а що є необхідною, а разом з тим смачною, вишуканою стравою. І саме печені овочі вчать нас сприймати природні, неспотворені смаки і аромати.

Щоб запекти овочі, не потрібно великих кулінарних пізнань і вміння кришити соломкою для жульєну цибулю і моркву:

• Потрібно лише все гарно помити, щось почистити, взяти щось цілим, а щось розрізати на половинки або четвертинки, викласти на жаровню і поставити на 10 хвилин у розігріту до максимуму духовку.

• Через 10 хвилин, стишити вогонь до 200 °С та запікати 45-60 хвилин, в залежності від розміру та ніжності інгредієнтів.

От і всі кулінарні вправи!

Якщо ж згадати про дієтетику, то запечені овочі – це надзвичайно корисний і дієтичний продукт. Наприклад, печена картопля є досить здоровою, поживною, гарно травною, енергетичною і пластичною стравою. Те ж саме можна сказати і про інші запечені овочі: буряк, селеру, баклажани, кабачки, тощо... Запікати можна стільки всього!

Діставши з духовки жаровню з печеними овочами, ви можете довільно скомпонувати свою тарілку, за власним бажанням і вподобанням. А також важливо приправити в тарілці сформовану страву.

Для цього, варто взяти мелені пряні трави, різні перці: тут сила силенна вибору – по-окремості і в сумішах; також, не варто забувати про яблучний оцет або сік з лимону, гарну, нерафіновану олію. Саме олія надасть страві довершеності. Це може бути будь-яка олія: оливкова, соняшникова, рижієва, з волоських горіхів, тощо...

Печені овочі чудово смакують з соусами на основі сметани з часником, зеленню, огірками, помідорами, тощо...

Головне – це дотримуватись розумної міри, забувши про різні кетчупи, майонези та інші подібні промислові приправи, які, насправді, є харчовим сміттям, і не більше.

Запікати овочі можна вже з кінця червня, коли на базарі з’являються молоді картопля, буряк, морква, цвітна капуста, кабачки. Ранні овочі можна і не чистити, лише гарно помити. Потім, з розвитком літа, компонування потроху міняється: добавляються баклажани, помідори, перець, потім, з’являються корінь селери, гарбузи, різні види капусти. Цей процес весь час у розвитку: добавляються або змінюються компоненти, змінюється їх смак: від легкого у молодих овочів до насиченого у овочів кінця літа і початку осені.

Весь рецепт страви можна побачити на фото. Варто лише зауважити, що не треба перевантажувати жаровню, залишаючи між овочами простір, щоб вони запікались з усіх боків, покриваючись підсмаженою кіркою. Якщо овочів покласти забагато, цілою купою, то вони просто тушкуватимуться, не запікаючись, а це – вже інша страва.

Можна надати страві ефекту приготування на грилі, поклавши зовсім маленьку трісочку сухої деревини з кісточкових (1-2 см) на дно духовки. Але зовсім малесеньку, щоб ваша кухня не заповнилась димом, а лише в духовці утворився димок, який надасть страві смак підкопченості. Для цього чудово підійдуть сухі гілочки вишні, сливи, груші, абрикоси, яблуні...



Овочі можна запекти разом з м'ясом, яке краще класти між овочами. Тому що овочі пускають сік, просичуючи ним м'ясні шматочки надаючи м'ясу неймовірний смак і ніжність!

Якщо ви готуєте одну-дві порції, то овочі можна запекти і на плиті під кришкою в сковорідці, казанку, чи в каструлі. Про це можна прочитати в статті "Запечені на сковороді овочі".


І щоразу, це - нова страва, нова картина, нові враження і чудовий настрій!

Просто розгляньте світлини, і нехай вони надихнуть вас на вашу, власну палітру!
Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар